Τεράστιο το κόστος για την ανάληψη μέτρων ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας

Βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν περίπου 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν την ατυχία τα σπίτια τους να βρίσκονται κοντά σε δασικές περιοχές μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να επιβάλει μέτρα πυροπροστασίας με βάση τον νέο κανονισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το κόστος υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 28.000 ευρώ, ενώ οι παρεμβάσεις στις οποίες πρέπει να προβούν απαιτείται να ολοκληρωθούν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα!

Μέσα, λοιπόν, στον επόμενο μήνα οι ιδιοκτήτες οφείλουν να προχωρήσουν σε:

● Εκθέσεις οι οποίες πρέπει να συνταχθούν από

μηχανικούς, τοπογράφους, δασολόγους κ.λπ. Το κόστος αρχίζει από τα 150 ευρώ για μια κατοικία και μπορεί να ξεπεράσει και τις 5.000 ευρώ αν αφορά μια μεγάλη επιχείρηση ή ένα βιομηχανικό κτήριο. Κατά μέσον όρο πάντως το κόστος για την τεχνική έκθεση κυμαίνεται γύρω στα 400-500 ευρώ.

● Αποψίλωση νεκρής βλάστησης, αντιπυρική βαφή ξύλινων κατασκευών, καθαρισμός στέγης, υδρορροών, αποθήκευση εύφλεκτων υλικών σε πυράντοχο χώρο. Το συνολικό κόστος για αυτές τις εργασίες μπορεί να αγγίξει τα 1.200 ευρώ.

Όσον αφορά τα μέτρα παθητικής πυροπροστασίας, τα οποία πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025, οι ιδιοκτήτες ακινήτων κοντά σε δασικές περιοχές πρέπει να τοποθετήσουν φράχτη στο οικόπεδό τους, συμπαγή και πυράντοχο, ύψους 1 μέτρου, να δημιουργήσουν τρεις αντιπυρικές ζώνες πέριξ του ακινήτου, να τοποθετήσουν μεταλλικές σήτες στα κουφώματα. Το κόστος αυτών των εργασιών υπολογίζεται σε 9.500 ευρώ.

Σχετικά με το κόστος ενεργητικής πυροπροστασίας, οι ιδιοκτήτες οφείλουν: να έχουν δεξαμενή με νερό και δίκτυο ψεκαστήρων νερού, να φροντίσουν να υπάρχει μόνιμο υδροδοτικό δίκτυο με ελαστικούς σωλήνες και «κανόνια», να προμηθευτούν αντλητικό συγκρότημα. Το συνολικό κόστος για τα παραπάνω ξεκινά από 18.000 ευρώ.

Εάν κάποιος ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί τότε τον «περιμένουν» πρόστιμα από 250 ευρώ μέχρι 1.500 ευρώ, ανάλογα με την απόσταση που βρίσκεται το ακίνητό του από τη δασική περιοχή. Σημειώνεται ότι ο κανονισμός αφορά ακίνητα που βρίσκονται εντός δασικών ή χορτολιβαδικών περιοχών ή ακίνητα που βρίσκονται κοντά σε περιαστικά δάση σε ακτίνα 300 μέτρων.

Τέλος το οικονομικό κόστος θα αυξηθεί πολύ περισσότερο για όσους υποχρεωθούν σε δεύτερο χρόνο (μέχρι την αντιπυρική περίοδο του 2025) να εφαρμόσουν όσα προτείνει η τεχνική έκθεση. Για παράδειγμα, αλλαγή σε παντζούρια, στέγη, πέργκολες ή κατασκευή μάντρας με πυρίμαχα υλικά!.

Διαβάστε επίσης

Πάνω από 30 εκατομμύρια τουρίστες το 2023 – Ο «χάρτης» της ταξιδιωτικής κίνησης και των εσόδων

Κέρδη-μαμούθ και τζίρος 100 δισ. για 15 εισηγμένες εταιρίες και σούπερ μάρκετ

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση από την ΑΑΔΕ έως 26 Ιουλίου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τεράστιο,terastio