Κορυφαία επιλογή διακοπών η Αθήνα

Πρωταγωνίστρια των φετινών διακοπών φαίνεται να είναι η Αθήνα φέτος, αφού – σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Allianz Partner – περιλαμβάνεται στο Top 10 με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες αυτό το καλοκαίρι, καθώς ο αριθμός των Αμερικανών που θα επισκεφτούν

τη Γηραιά Ήπειρο τους επόμενους μήνες θα είναι κατά 34% αυξημένος έναντι του περυσινού καλοκαιριού.

Βέβαια το Λονδίνο συνεχίζει να διατηρεί την πρώτη θέση με σχεδόν διπλάσιες κρατήσεις από το Παρίσι, το οποίο ακολουθεί στη δεύτερη θέση, ενώ το Δουβλίνο, στην Ιρλανδία, συμπληρώνει και πάλι την πρώτη τριάδα των πιο δημοφιλών προορισμών για διακοπές, φιλοξενώντας φέτος μια ποικιλία κορυφαίων διεθνών αθλητικών και μουσικών εκδηλώσεων.

Αύξηση πληρότητας, εσόδων, επιβατών

Την ίδια ώρα αυξημένη είναι και η πληρότητα για τα ξενοδοχεία της Αθήνας, όπως επίσης και το μέσο έσοδο το πρώτο τρίμηνο του 2024. Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Αθήνας προσέγγισαν αυτόν τον μήνα κατά μέσον όρο το 75%- 80%, ενώ η μέση τιμή δωματίου επίσης είναι αυξημένη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι γύρω στο 7%.

Ακόμη πιο «δυνατός», όμως, από άποψη πληροτήτων δείχνει, όπως λέει το ρεπορτάζ, να είναι ο Μάιος, που εξελίσσεται σε μήνα αιχμής για τον τουρισμό της πρωτεύουσας. Στον χώρο των ξενοδόχων – παρά τη δυσαρέσκεια που επικρατεί για το τέλος ανθεκτικότητας και το ενδεχόμενο επιβολής και νέων τελών που θα πηγαίνουν στον Δήμο Αθηναίων (πρόταση του δημάρχου Χάρη Δούκα) – υπάρχει ικανοποίηση για την πορεία της τουριστικής κίνησης, ενώ και για τους δύο επόμενους μήνες οι κρατήσεις είναι πάνω από τα περυσινά επίπεδα.

Μάλιστα η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Μαρτίου 2024 ανήλθε σε 2 εκατ., αυξημένη κατά 20,1% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Μαρτίου 2023. Αναλυτικά, τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2023 κατά 12,6% και 23,5% αντίστοιχα. Συνολικά, κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους η κίνηση του αεροδρομίου έφθασε τους 5,2 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 16,5%. Η επιβατική κίνηση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού παρουσίασε αύξηση της τάξης του 10,3% και 19,4% αντίστοιχα.

Πρώτο κρας τεστ το Πάσχα

Το Πάσχα όμως αποτελεί το πρώτο κρας τεστ για την πορεία του ελληνικού τουρισμού, με την πλειονότητα των τουριστών να καταφθάνουν, οδικώς, στους προορισμούς της βόρειας Ελλάδας. Η ροή του οδικού τουρισμού, όπως φαίνεται και από τις κρατήσεις των ξενοδοχείων, αναμένεται άκρως ικανοποιητική, συνεχίζοντας με τον τρόπο αυτόν τη θετική πορεία του πρώτου τριμήνου του έτους, οπότε καταγράφηκε ενισχυμένος αριθμός αφίξεων κατά 12% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.

Μπορεί οι αφίξεις μέσω οχημάτων να ήταν λιγότερες έναντι των αεροπορικών, ωστόσο φαίνεται να εξελίσσονται σε σημαντική πηγή ταξιδιωτικών εισπράξεων, όσο τίθενται τα θεμέλια για νέο ρεκόρ στον ελληνικό τουρισμό το 2024, προδιαγράφοντας μια θετική χρονιά για τον οδικό τουρισμό ειδικότερα. Το εν λόγω κομμάτι του τουρισμού, άλλωστε, αποτελεί διαχρονική δεξαμενή εσόδων για όλες τις τουριστικές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το τρίμηνο report που δημοσίευσε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου καταγράφηκαν 1,2 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις έναντι 1,1 εκατ. την ίδια περίοδο πέρυσι. Ενισχυμένη κινητικότητα καταγράφηκε από όλες τις γειτονικές χώρες, πλην της Βόρειας Μακεδονίας (-3,8%).

Ειδικότερα τον Ιανουάριο καταγράφηκαν 460.000 αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 47.000 ή 11,3%, και τον Φεβρουάριο 359.000 αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 45.000 ή 14,5%. Η αύξηση συνεχίστηκε και τον Μάρτιο κατά 10,8% ή 41.000, ενώ σημειώθηκαν 420.000 αφίξεις.

Ο εσωτερικός τουρισμός

Σε ό,τι αφορά τώρα τον εσωτερικό τουρισμό, κατά την περίοδο του Πάσχα καταγράφεται αυξημένος κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την ομοσπονδία των εν Ελλάδι τουριστικών πρακτόρων Fedhatta.

Οι προορισμοί που κρατούν τα σκήπτρα για τους Έλληνες είναι τα νησιά των Κυκλάδων, τα οποία ανοίγουν τον χορό για τις διακοπές του «καλοκαιριού» – φέτος συγκεκριμένα τον χορό σέρνει η Τήνος και ακολουθούν η Μύκονος, η Σύρος, η Πάρος, η Νάξος και η Σαντορίνη. Αλλά και οι προτιμήσεις για το βόρειο Αιγαίο καλά κρατούν, αφού η Χίος, η Λέρος και η Λέσβος βρίσκονται ψηλά στις θέσεις των επιλογών των Ελλήνων και ακολουθούν η Ρόδος, η Πάτμος και η Κως.

Στο Ιόνιο με μεγάλη ζήτηση, όπως πάντα, πρωταγωνιστεί και φέτος στις επιλογές των Ελλήνων ταξιδιωτών η Κέρκυρα και ακολουθούν η Κεφαλλονιά και η Ζάκυνθος λόγω και των παραδοσιακών εθίμων του Πάσχα. Ωστόσο το ενδιαφέρον των Ελλήνων ταξιδιωτών στρέφεται ακόμη στη Λευκάδα, στους Παξούς και την Ιθάκη. Το Πήλιο, τα Ζαγοροχώρια, τα Ιωάννινα αλλά και η Πάργα ελκύουν επίσης τους ταξιδιώτες που προτιμούν την ενδοχώρα.

Η Πελοπόννησος έχει επίσης μεγάλη επισκεψιμότητα, ιδιαίτερα στη Μονεμβασιά, τη Στούπα, την Καρδαμύλη, το Ναύπλιο και την Καλαμάτα.

Παράλληλα, η κίνηση είναι αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι και σε όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Φαρμάκι οι μετακινήσεις

Ωστόσο οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι απλησίαστες. Για μία παρέα τεσσάρων ατόμων ή μία οικογένεια με δύο παιδιά άνω των 12 ετών τα εισιτήρια ακόμη και στο κατάστρωμα είναι πανάκριβα. Ενδεικτικά οι τιμές των ναύλων για την Πάρο με επιστροφή για μία οικογένεια μαζί με το αυτοκίνητό της κοστίζει 632 ευρώ!

Στα ύψη βρίσκονται τόσο η τιμή της βενζίνης όσο και αυτή των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Τέσσερα άτομα με αυτοκίνητο για τη Χίο θα πρέπει να πληρώσουν, χωρίς καμπίνα, 596 ευρώ. Όσο για τον Αργοσαρωνικό, τέσσερα άτομα θα χρειαστεί να δώσουν 400 ευρώ για το ταξίδι μετ’ επιστροφής με ταχύπλοο και προορισμό για παράδειγμα τις Σπέτσες.

Για τον λόγο αυτόν δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που προτιμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό με κοντινό προορισμό κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη, όπως Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία, αλλά και στα παράλια της Τουρκίας, καθώς λόγω του Πάσχα επιλέγονται οι προορισμοί γύρω από το Πατριαρχείο. Όμως και οι μακρινοί εξωτικοί προορισμοί, όπως η νοτιοανατολική Ασία, η Αίγυπτος, το Ντουμπάι και το Μαρόκο, αλλά και η Λατινική Αμερική, επιλέγονται από Έλληνες τουρίστες.

Επιπλέον, φέτος, η Κύπρος ήταν ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς, με τις τιμές για δίκλινα δωμάτια σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα Airbnb να κυμαίνονται περίπου στα 50-80 ευρώ την ημέρα. Οι πτήσεις προς την Κύπρο ήταν σχετικά πλήρεις, με πολλές αεροπορικές εταιρείες να προσφέρουν οργανωμένα πακέτα με πτήσεις και διαμονή για την περίοδο του Πάσχα.

Διαβάστε επίσης

Πάνω από 30 εκατομμύρια τουρίστες το 2023 – Ο «χάρτης» της ταξιδιωτικής κίνησης και των εσόδων

Κέρδη-μαμούθ και τζίρος 100 δισ. για 15 εισηγμένες εταιρίες και σούπερ μάρκετ

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση από την ΑΑΔΕ έως 26 Ιουλίου

Keywords
αθηνα, top 10, εν λόγω, allianz, top, καλοκαιρι, τεστ, πασχα, ελλαδα, τίθενται, τηνος, μυκονος, αιγαιο, ροδος, κως, κερκυρα, ιωαννινα, καλαματα, εισιτήρια, γαλλια, αιγυπτος, κυπρος, ααδε, κινηση στους δρομους, παραταση φορολογικων δηλωσεων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, καρδαμυλη, χωρες, αυτοκινητο, ζακυνθος, ζαγοροχωρια, ιθακη, ιονιο, ιρλανδια, ισπανια, ιταλια, κως, λευκαδα, λονδινο, μονεμβασια, ναυπλιο, ναξος, νησια, ντουμπαι, ξενοδοχεια, πηλιο, πτησεις, σαντορινη, σπετσες, συρος, τεστ, χιος, ωρα, αυξηση, αμερικη, ασια, αφιξεις, δηλωσεις, δειχνει, δουβλινο, δωματια, ευρω, υπαρχει, εισιτήρια, εν λόγω, ερευνα, ετων, ευρωπη, ιδια, κινηση, λεσβος, λερος, λογο, μαιος, μαμουθ, μαροκο, μηνες, παντα, οικογενεια, οχηματων, παιδια, παξους, παργα, παρισι, παρος, πατμος, πελοποννησος, πηγη, ροη, πορτογαλια, ρεκορ, συγκεκριμενα, σουπερ μαρκετ, σουπερ, τζιρος, τιμη, τίθενται, allianz, ηπειρο, ιδιαιτερα, κομματι, ταξιδι, top 10, top, θεσεις
Τυχαία Θέματα
Κορυφαία, Αθήνα,koryfaia, athina