Premier League: Τα “match ball” της Μάντσεστερ Σίτι

Η Μάντσεστερ Σίτι υποδέχεται στο Έτιχαντ την Γουέστ Χαμ, με μοναδικό στόχο να νικήσει και να κατακτήσει το τέταρτο διαδοχικό πρωτάθλημα και έκτο συνολικά στην ιστορία της. Μετά από μια τεράστια μάχη με την Άρσεναλ και την Λίβερπουλ για τον τίτλο, οι “Πολίτες” και οι “Κανονιέρηδες” έφτασαν να παλεύουν μέχρι την τελευταία αγωνιστική.

Η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα θα παίξει παιχνίδι τίτλου για πέμπτη φορά τα τελευταία 12 χρόνια, έχοντας το απόλυτο 4/4 στις προηγούμενες φορές. Όταν η ομάδα του Μάντσεστερ παλεύει

στην τελευταία “στροφή” για το πρωτάθλημα, θα βρει τον τρόπο να πάρει αυτό που θέλει. Παρακάτω είναι οι τέσσερις φορές που η Σίτι πήρε τον τίτλο στο… παρά πέντε.

Σεζόν 2011-12 (Μάντσεστερ Σίτι 89-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 89)

Με τον Ρομπέρτο Μαντσίνι στον πάγκο της ομάδας, η Μάντσεστερ Σίτι είχε μάχη μέχρι εσχάτων με την έτερη ομάδα του Μάντσεστερ. Η Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ φρόντισε να πιέσει όσο δεν γίνεται τους “Πολίτες” με την τελευταία αγωνιστική να μας δίνει μια από τις πιο μυθικές στιγμές στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Η Σίτι έπρεπε να κερδίσει την ΚΠΡ ώστε να στεφθεί πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της. Τα πράγματα όμως, δεν πάνε καλά για τους “Πολίτες”, με τους φιλοξενούμενους να προηγούνται με 2-1. Φτάνουμε στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, με τον Έντιν Τζέκο να ισοφαρίζει σε 2-2 και τα πάντα να μένουν ανοικτά. Την ίδια στιγμή, ακουγόταν το τελευταίο σφύριγμα στο “Στάδιο του Φωτός”, με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να έχει κερδίσει με 1-0 στην έδρα της Σάντερλαντ και να περιμένει το παιχνίδι στο “Έτιχαντ”. Στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Μπαλοτέλι μοίρασε στον Αγκουέρο, εκείνος απέφυγε τον προσωπικό του αντίπαλο και με τελείωμα αντάξιο της κλάσης του, έκανε το 3-2. Η απόλυτη ποδοσφαιρική τρέλα.

Σεζόν 2013-14 (Μάντσεστερ Σίτι 86-Λίβερπουλ 84)

Δύο χρόνια μετά, η Σίτι βρέθηκε σε μια κατάσταση που τα επόμενα χρόνια θα απασχολούσε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Μια μάχη τίτλου με αντίπαλο την Λίβερπουλ. Με τον Μπρένταν Ρότζερς στον πάγκο και τον Λουίς Σουάρεζ σε δαιμονιώδη κατάσταση, η ομάδα του Μέρσισάιντ ήταν μπροστά στο πρωτάθλημα στην μεγαλύτερη διάρκειά του. Από την άλλη, με αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή του Γιάγια Τουρέ, η Σίτι ήταν πάντα κοντά, περιμένοντας τη μια γκέλα των “ρεντς”. Αυτή ήρθε τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος, όταν ο Τζέραρντ γλίστρησε, η Τσέλσι νίκησε με 2-0 μέσα στο “Άνφιλντ”, φέρνοντας την ομάδα του Μάντσεστερ στην κορυφή. Στην τελευταία “στροφή”, η Σίτι- όπως και φέτος- υποδέχθηκε την Γουέστ Χαμ, ενώ η Λίβερπουλ περίμενε την Νιούκαστλ. Και οι δύο ομάδες κέρδισαν, με την ομάδα του Μανουέλ Πελεγκρίνι να κατακτάει τον δεύτερο τίτλο της μέσα σε μια τριετία.

Σεζόν 2018-19 (Μάντσεστερ Σίτι 98-Λίβερπουλ 97)

Η κορυφαία σεζόν στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Δύο ομάδες έτη φωτός μακριά από τις υπόλοιπες, να πηγαίνουν “τρένο” μέχρι το φινάλε. Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ, που απέκτησε διαφορά εννέα πόντων και σιγά-σιγά την έχανε, κι από την άλλη ίσως την καλύτερη Μάντσεστερ Σίτι που έχουμε δει, με τον Πεπ Γκουαρδιόλα να ζητάει μόνο νίκες για τον δεύτερο σερί τίτλο. Ένα πρωτάθλημα με τόσες στιγμές που θα μείνουν χαραγμένες σε αυτούς που τις έζησαν. Το 1 (ολογράφως ένα) χιλιοστό της γραμμής που δεν πέρασε η μπάλα, καθώς την απομάκρυνε ο Στόουνς. Η γκολάρα του Κομπανί απέναντι στην Λέστερ που “κλείδωσε” τον τίτλο για τους “Πολίτες”. Η υπερηχητική Λίβερπουλ που έχασε μόλις ένα ματς, αυτό του Έτιχαντ κι έκανε ρεκόρ πόντων. Η ασύλληπτη Σίτι, που κέρδισε τα 17 τελευταία παιχνίδια της χρονιάς, γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. 98 οι μεν, 97 οι δε, και το πρωτάθλημα μένει στο Μάντσεστερ.

Σεζόν 2021-22 (Μάντσεστερ Σίτι 93-Λίβερπουλ 92)

Μετά την απίθανη σεζόν 2018-19, οι δύο ομάδες κατέκτησαν τα επόμενα δύο πρωταθλήματα με χαρακτηριστική άνεση (Λίβερπουλ 2020, Μάντσεστερ Σίτι 2021). Την σεζόν 2021-22, είχαμε ακόμα μία μάχη τίτλου που διήρκησε μέχρι το τέλος και μας χάρισε εξίσου ανεπανάληπτες στιγμές. Οι δύο σύλλογοι αντάλλαζαν την πρωτιά, με την διαφορά να κυμαίνεται στον… ένα βαθμό. Στην τελευταία αγωνιστική, η Λίβερπουλ υποδέχθηκε την Γουλβς, ενώ η Σίτι έπαιξε στο “Έτιχαντ” με αντίπαλο την Άστον Βίλα. Την ίδια στιγμή που οι “ρεντς” δεν δυσκολεύονταν ιδιαίτερα απέναντι στους “Λύκους” οι “βίλανς” σόκαραν τη Σίτι, προηγούμενη με 2-0. Βέβαια, όπως μας έδειξε η ιστορία, η Σίτι πάντα θα βρει τρόπο να αλλάξει την κατάσταση. Με τρία γκολ σε ένα εικοσάλεπτο, το σκορ θα γίνει 3-2, η Σίτι θα πάρει άλλο ένα πρωτάθλημα και η Λίβερπουλ θα μείνει για δεύτερη φορά σε μια τριετία με το “αχ”.

Keywords
Τυχαία Θέματα