Τελευταίο σερβίς από τους Πολίτες

Ματς-μπολ από τη Μάντσεστερ Σίτι σε ένα από τα πιο συναρπαστικά πρωταθλήματα των τελευταίων ετών στην Πρέμιερ Λιγκ. Ετσι τουλάχιστον αντιλαμβάνεται ο Πεπ Γκουαρντιόλα το αυριανό φινάλε απέναντι στην Αρσεναλ. Ως έναν τελικό στο Γουίμπλεντον όπου η ομάδα του είναι έτοιμη να σερβίρει για τον τελευταίο πόντο.

Πολίτες και Κανονιέρηδες έχουν απόσταση δύο βαθμών. Με νίκη επί της Γουέστ Χαμ η Σίτι κατακτά για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν τον τίτλο, επίδοση

χωρίς προηγούμενο στα 135 χρόνια ζωής του αγγλικού πρωταθλήματος. Ταυτόχρονα θα είναι ο δέκατος στην ιστορία της που την ανεβάζει μόνη τέταρτη στον πίνακα με τους πολυνίκες, και έκτος στα επτά τελευταία χρόνια, όλοι επί ημερών Πεπ Γκουαρντιόλα.

Στην περίπτωση που η Σίτι υποχρεωθεί σε ισοπαλία ή ηττηθεί από τα Σφυριά και την ίδια στιγμή η Αρσεναλ νικήσει την Εβερτον τότε ο τίτλος καταλήγει στην Αρσεναλ για πρώτη φορά ύστερα από είκοσι χρόνια και 14η στην πλούσια ιστορία των Κανονιέρηδων.

Δεν θα μπορούσε να γραφτεί καλύτερο φινάλε για τη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος, τους απανταχού φίλους της Πρέμιερ Λιγκ αλλά και τα γραφεία στοιχημάτων.

Θα είναι η δέκατη φορά στα χρόνια της μετεξέλιξης του αγγλικού πρωταθλήματος σε Πρέμιερ Λιγκ που ο τίτλος θα κριθεί στο φινάλε.

Ολα εις διπλούν

Πάντοτε το ενδιαφέρον της ιστορίας επικεντρώνεται στα logistics των επινικίων. Σε ποιο γήπεδο θα βρίσκεται το τρόπαιο, πώς θα γίνει η απονομή των μεταλλίων και όλα τα σχετικά. Το Ετιχαντ απέχει από το Εμιρέιτς 320 χιλιόμετρα, μια απόσταση που δεν μπορεί να καλυφθεί στο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την απονομή.

Η Πρέμιερ Λιγκ εμφανίζεται καλά προετοιμασμένη για το μεγάλο φινάλε. Εχει προβλεφθεί να υπάρχουν δύο πανομοιότυπα αυθεντικά τρόπαια της Πρέμιερ Λιγκ στα δύο γήπεδα, όπως επίσης από μία σειρά των 40 μεταλλίων που θα απονεμηθούν σε κάθε παίκτη που αγωνίστηκε τουλάχιστον πέντε φορές.

Θα υπάρχουν επίσης πανομοιότυπα αυθεντικά βάθρα και πυροτεχνήματα που θα ενεργοποιηθούν κατά την απονομή. Μετά την ύψωση του τροπαίου στον ουρανό του Μάντσεστερ ή του Λονδίνου ένας έμπειρος χαράκτης θα χαράξει το όνομα της πρωταθλήτριας πάνω του. Το τρόπαιο θα διατηρηθεί στην τροπαιοθήκη του κλαμπ για έναν χρόνο ενώ η Πρέμιερ Λιγκ θα φροντίσει για το άλλο που δεν θα δοθεί στην τελευταία ημέρα.

Προβλέψεις και βεβαιότητες

Οι εταιρείες στοιχημάτων στη Βρετανία θεωρούν «τελειωμένη υπόθεση» την κατάκτηση του τίτλου από τη Μάντσεστερ Σίτι. Πριν απ’ το παιχνίδι των Πολιτών με την Τότεναμ ο υπερυπολογιστής της opta έδινε 58,7% πιθανότητες στη Σίτι να κατακτήσει τον τίτλο. Μετά τη νίκη επί των Spurs το ποσοστό αυξήθηκε κατά 25,6% φτάνοντας το εντυπωσιακό 84,3% έναντι 15,7% της Αρσεναλ.

Η Σίτι τρέχει ένα σερί 22 αγώνων χωρίς ήττα (18 νίκες, 4 ισοπαλίες), παραμένει αήττητη το 2024, ενώ η νίκη της επί της Τότεναμ ήταν η όγδοη σερί στο πρωτάθλημα και πρώτη στο γήπεδο των Σπιρουνιών από το 2018. Από τότε δεν είχε πετύχει ούτε γκολ στη συγκεκριμένη έδρα, στο πρωτάθλημα.

Παρά τις προβλέψεις και την προεξόφληση της κατάκτησης του τίτλου από τη Σίτι, ο Πεπ Γκουαρντιόλα εξακολουθεί να είναι επιφυλακτικός γιατί πιστεύει πως η πίεση που θα αισθάνονται οι παίκτες του λόγω του διακυβεύματος μπορεί να τους επηρεάσει αρνητικά. Το ίδιο συνέβη στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με την Τότεναμ, όταν οι παίκτες του Πεπ έπαιζαν φοβισμένα και επιδόθηκαν σε διαγωνισμό λαθών.

«Θα είναι το ίδιο και στο παιχνίδι με τη Γουέστ Χαμ. Θα νιώσουμε την πίεση. Κοιτάξτε τι είχε γίνει με την Αστον Βίλα πριν από μερικά χρόνια, 2-0 ήμασταν πίσω στο σκορ και απέμεναν 15 λεπτά όταν ο Σέρχιο Αγουέρο σκόραρε στο 93′. Είναι φυσιολογικό. Γι΄αυτό μιλάμε και λέμε πως όλοι πρέπει να χαλαρώσουν και να κάνουν αυτό που πρέπει», εξηγούσε μετά το ματς με την Τότεναμ ο Γκουαρντιόλα.

Δραματικά φινάλε

Ο Καταλανός αναφέρθηκε στο ίσως πιο δραματικό φινάλε στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος, της σεζόν 2011/12. Μάντσεστερ Σίτι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πήγαν ισόβαθμες στην τελευταία αγωνιστική με τους Πολίτες να υποδέχονται την ΚΠΡ και οι Κόκκινοι Διάβολοι να αντιμετωπίζουν εκτός έδρας τη Σάντερλαντ.

Στο 20ο λεπτό ο Ρούνι πέτυχε το μοναδικό γκολ του αγώνα της Γιουνάιτεντ ενώ την ίδια στιγμή στο Ετιχαντ, στο 90+1 το σκορ ήταν 1-2. Οι οπαδοί των Κόκκινων Διαβόλων και οι παίκτες είχαν αρχίσει να ανοίγουν σαμπάνιες όταν στο 92′ ο Τζέκο ισοφάρισε. Η Γιουνάιτεντ κρατούσε ακόμα τον τίτλο στα χέρια της αλλά ο Σέρχιο Αγουέρο ήταν αυτός που είπε την τελευταία λέξη, στο 93:20 χαρίζοντας στους Πολίτες τον πρώτο τους τίτλο στο πρωτάθλημα ύστερα από 44 χρόνια λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων. Το γκολ του Αργεντινού θεωρείται το πιο εμβληματικό στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, όπως και οι πανηγυρισμοί που ακολούθησαν στο Ετιχαντ.

Μπόλικο δράμα υπήρξε και στην τελευταία αγωνιστική της σεζόν 1994/95. Η Μπλάκμπερν είχε 89 βαθμούς και αντιμετώπιζε τη Λίβερπουλ στο Ανφιλντ ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε 87 βαθμούς και έπαιζε στην έδρα της Γουέστ Χαμ. Η Μπλάκμπερν ηττήθηκε με 2-1 αλλά τα Σφυριά με ήρωα τον τερματοφύλακά τους που πραγματοποίησε τέσσερις σωτήριες επεμβάσεις υποχρέωσε σε ισοπαλία 1-1 τη Γιουνάιτεντ η οποία έχασε τελικά τον τίτλο.

Δεν συνέβη το ίδιο στη χρονιά του τρεμπλ (1998-99). Γιουνάιτεντ και Αρσεναλ πήγαν στην τελευταία αγωνιστική με έναν βαθμό διαφορά. Η ομάδα του Φέργκιουσον υποδεχόταν την Τότεναμ και στο 24′ το σκορ ήταν ήδη 0-1. Μπέκαμ και Κόουλ σκόραραν χαρίζοντας τη νίκη και τον τίτλο στους Κόκκινους Διαβόλους, παρά την επικράτηση της Αρσεναλ με 1-0 της Αστον Βίλα. Οι Κανονιέρηδες ουσιαστικά έχασαν τον τίτλο στην προτελευταία αγωνιστική όταν ηττήθηκαν από τη Λιντς με 1-0. Συνολικά η Γιουνάιτεντ έχει εμπλακεί σε έξι δραματικά φινάλε της Πρέμιερ Λιγκ και η Μάντσεστερ Σίτι σε τρία εκ των οποίων στα δύο είχε αντίπαλο τη Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα