Ακρίβεια, Μακεδονικό, Τέμπη: Τα 3 μέτωπα που κρίνουν τις ευρωεκλογές – Γιατί το 33% δεν είναι σίγουρο για τη ΝΔ

Με τις κάλπες των ευρωεκλογών να στήνονται σε τρεις Κυριακές από σήμερα, η μάχη γίνεται όλο και περισσότερο αμφίρροπη και οι προβλέψεις παρακινδυνευμένες παρά τη «σύμπτωση» στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων για τα βασικά μεγέθη της αναμέτρησης.

Το προεκλογικό πεδίο έχει πολλά «αχαρτογράφητα» σημεία, τα οποία αφορούν πρωτίστως στο πώς θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων τρία μεγάλα θέματα: Η ακρίβεια, το Μακεδονικό μετά την εκλογή των εθνικιστικών στα Σκόπια και η συζήτηση για το έγκλημα των Τεμπών, που επανέρχεται.

-Το

πρώτο (η ακρίβεια) πιέζει τόσο την κυβέρνηση, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να στείλει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την ανάγκη ευρωπαϊκών κοινών παρεμβάσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πληθωριστικά φαινόμενα. Υποτίθεται όμως ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πολλές και σοβαρές παρεμβάσεις στην αγορά και διατείνεται ότι το πρόβλημα ελέγχεται. Η επιστολή είναι ουσιαστικά και παραδοχή της κυβερνητικής αποτυχίας. Η ακρίβεια απειλεί να αποσαρθρώσει την εκλογική βάση της ΝΔ στα πιο αδύναμα, αλλά και μεσαία εκλογικά στρώματα.

-Η κυβερνητική σύγχυση και οι αντιφατικές δηλώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, μετά το κρεσέντο εθνικισμού και αλυτρωτισμού από τη νέα ηγεσία της γειτονικής χώρας είναι εμφανείς. Η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να υπεραμυνθεί πλέον ανοιχτά της Συμφωνίας, αλλά κάτι τέτοιο κοστίζει… «ψήφους» στη Βόρεια Ελλάδα με τον Βελόπουλο, τη ΝΙΚΗ, ακόμα και την Αφροδίτη Λατινοπούλου ή τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου να καραδοκούν. Και επειδή το θέμα θα παραμείνει στο προσκήνιο, ουδείς μπορεί να εκτιμήσει τη ζημιά που θα υποστεί η ΝΔ.

-Στην υπόθεση των Τεμπών η κοινωνία παραμένει στην κριτική της στάση απέναντι στην κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη. Τα τελευταία γκάλοπ δείχνουν ότι πάνω από 85% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι υπάρχει συγκάλυψη ή μη επαρκής διερεύνηση του εγκλήματος. Με δεδομένο ότι αναμένονται κι άλλες αποκαλύψεις τις επόμενες ημέρες, ακόμα και μηνύσεις από τους συγγενείς των θυμάτων, η κυβέρνηση θα είναι αναγκασμένη να απολογείται.

Υπό αυτό το πρίσμα, αλλά και σε συνδυασμό με τη δυσκολία να εκτιμηθεί ακόμα το ύψος, αλλά και η σύνθεση της αποχής, ουδείς έχει ακράδαντες βεβαιότητες για το αποτέλεσμα της κάλπης το βράδυ της 9ης Ιουνίου.

Η ΝΔ δείχνει να συσπειρώνει την εκλογική της βάση με ισχυρή προοπτική να ξεπεράσει τον πήχη του 33%, αλλά πολλές εταιρείες ερευνών δίνουν ως κατώτερο όριο το 30% – ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος για την κυβέρνηση να πέσει και κάτω από αυτό το όριο.

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η αγωνία του ΠΑΣΟΚ 

Ο ΣΥΡΙΖΑ διάγει αυτή την περίοδο μάλλον τα καλύτερά του από τότε που ανέλαβε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ξεπεράσει το στίγμα της «τοξικότητας», που του είχε «κολλήσει» η ΝΔ και διευρύνει τα ακροατήριά του. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών εταιριών δημοσκοπήσεων έχει καταφέρει να είναι το απόλυτο φαβορί για τη δεύτερη θέση και να κατακτήσει το 16%+, αλλά δεν είναι εύκολο να προσδιοριστούν τα νέα κοινά στα οποία απευθύνεται ο Κασσελάκης και πόσο θα συμμετέχουν αυτά στις εκλογές. Ο κίνδυνος της αποχής των κοινών αυτών προσγειώνει τις προσδοκίες και μετριάζει τις εκτιμήσεις, τουλάχιστον όταν αυτές εκφράζονται δημοσίως, για το ποσοστό που μπορεί να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ δίνει μάχη να κρατηθεί στην περιοχή του 12%-14%, αλλά δέχεται ισχυρές πιέσεις, καθώς έχει χάσει τη δυναμική του χειμώνα. Η οργανωτική διακλάδωση που έχει τόσο γεωγραφικά, όσο και σε κοινωνικά πεδία, είναι ένα όπλο για τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς και το συναισθηματικό στοιχείο ενός παραδοσιακού κομματικού ψηφοφόρων.

Η υιοθέτηση μίας επιθετικής πολυμετωπικής προεκλογική στρατηγικής είναι η τελευταία ίσως προσπάθεια να ανταγωνιστεί τον Κασσελάκη και να είναι στην πλευρά των νικητών το βράδυ της 9ης Ιουνίου.

Ο Βελόπουλος και η μάχη των “μικρών”

Η περίπτωση του Κυριάκου Βελόπουλου είναι επίσης αρκετά θολή ως προς τις προβλέψεις. Κάποιες τελευταίες δημοσκοπήσεις κατέγραψαν μείωση των ποσοστών του, με κίνδυνο να βρεθεί πλέον κάτω από το ΚΚΕ, αλλά είναι μάλλον κοινή εκτίμηση πως έχει «κρυφές ψήφους», υπό την έννοια ότι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι της ΝΔ τον προτιμούν, αλλά δεν το εκφράζουν στα γκάλοπ. Το πώς θα πάει η συζήτηση για το Μακεδονικό στη βόρεια Ελλάδα θα καθορίσει ίσως την τελική του επίδοση στις κάλπες.

Κατά τα άλλα, στη μάχη των «μικρών», μόνο η Ζωή Κωνσταντοπούλου φαίνεται να επιβιώνει μάλλον άνετα και να μπαίνει στην ευρωβουλή.

Τουλάχιστον άλλα πέντε ή έξι κόμματα (ΝΙΚΗ, ΜΕΡΑ25, ΝΕΑΡ, Δημοκράτες, Φωνή Λογικής και ίσως ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου), θα δώσουν μάχη να περάσουν το 3%, αλλά δύσκολο να το καταφέρουν περισσότερα από δύο εξ αυτών.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Το… «κατοστάρι» του Ανδρουλάκη για την 2η θέση – Η στρατηγική απέναντι σε Μητσοτάκη και Κασσελάκη 

Ανδρουλάκης: «Οι αγρότες νιώθουν εγκαταλελειμένοι»

Κασσελάκης: «Μπερδεμένο και με πολλές κωλοτούμπες το μήνυμα της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ακρίβεια Μακεδονικό Τέμπη,akriveia makedoniko tebi