Ο Ολυμπιακός όρθιος στη Λεωφόρο και οριστικά Ευρωπαίος – Με την πλάτη στον τοίχο στον τελικό του Κυπέλλου ο Παναθηναϊκός

Η κάθε ομάδα είχε από ένα ημίχρονο, αλλά ο Ολυμπιακός στο δικό του πήρε αυτό που ήθελε και με το 2-2 απέναντι στον Παναθηναϊκό κλείδωσε την τρίτη θέση.

Οι Πειραιώτες γνώριζαν πως έπρεπε να μη χάσουν. Βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο στο 2-0, αλλά τελικά επανήλθαν. Έτσι εξασφάλισαν το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Αντιθέτως, ο Παναθηναϊκός τερματίζοντας τέταρτος έμπλεξε. Στον τελικό

του Κυπέλλου ξέρει ότι δεν υπάρχει το περιθώριο του λάθους, αφού αν χάσει, δεν θα παίζει του χρόνου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το «τριφύλλι» είχε κάποια σημάδια βελτίωσης με τον Χρήστο Κόντη στον πάγκο. Για ένα ημίχρονο ήταν καλό, αλλά στη συνέχεια ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ παρέδωσε στον 49χρονο Έλληνα τεχνικό ταχύρρυθμα μαθήματα. Με τις αλλαγές του και την κατακόρυφη άνοδο του Ποντένσε ήρθε ο βαθμός.

Το ματς

Αισθητά ανώτερος ήταν στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός, ο οποίος είχε κάποιες μικρές αλλαγές στον τρόπο ανάπτυξής του. Ο Χουάνκαρ ανέβαινε περισσότερο, όπως επί Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ενώ οι «πράσινοι» έψαχναν τον Γερεμέγεφ. Ο Ολυμπιακός έπαιζε με την άμυνά του ψηλά και ο Σουηδός ξεμαρκαριζόταν εύκολα.

Στο 4′ ο Σουηδός δεν νίκησε τον Τζολάκη, ενώ στο 26′ όντας εντελώς μόνος του δεν βρήκε καν εστία! Το «τριφύλλι» είχε σημαντικές ευκαιρίες επίσης με τους Μαντσίνι και Μπακασέτα. Στο 45′ ο τελευταίος έστειλε την μπάλα στο δοκάρι και στις καθυστερήσεις ο Μαντσίνι κέρδισε πέναλτι από τον Ρίτσαρντς. Εκτελώντας το ο Μπακασέτας σκόραρε.

Ο Ολυμπιακός σε όλο το πρώτο 45λεπτο δεν πατούσε καλά. Μία κεφαλιά του Όρτα είχε και κατά τα άλλα δεν γινόταν απειλητικός. Ωστόσο, το βασικότερο πρόβλημά του ήταν πως έχαναν οι παίκτες του τις μάχες στον χώρο του κέντρου, ενώ οι πλάγιοι μπακ του αμυντικά δεν ενέπνεαν εμπιστοσύνη.

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Μεντιλίμπαρ έβαλε τον Ιμπόρα για να ισορροπήσει την κατάσταση και τα κατάφερε. Οι Πειραιώτες μπήκαν πιο δυνατά, έχασαν μία ευκαιρία με τον Ελ Αραμπί και πάνω που πήγαν να πατήσουν γκάζι, ο Μπερνάρ έκανε ο 2-0 στο 59′.

Εκεί το πήρε πάνω του ο Ποντένσε. Ίσως να ήταν και ο μόνος που πίστευε ότι γυρνάει και τα κατάφερε. Προειδοποίησε με το δοκάρι στο 67′ και έξι λεπτά αργότερα έκανε το 2-1 με μαγική λόμπα. Θεατής έμεινε ο Λοντίγκιν, ενώ αρκετοί στη Λεωφόρο χειροκρότησαν.

Ο Παναθηναϊκός είχε ξεμείνει από ενέργεια, οι αλλαγές άργησαν να γίνουν και όσοι μπήκαν δεν βοήθησαν. Ο Ολυμπιακός συνέχισε να έχει το πάνω χέρι και τελικά ισοφάρισε στο 81′ από μία έμπνευση του Ποντένσε και το γκολ του Γιόβετιτς.

Και πάνω που κεντούσε ο Πορτογάλος, αποβλήθηκε στο 89′ με δεύτερη κίτρινη και εκεί χάλασε όλο το ματς. Υπήρξαν έντονες αψιμαχίες, η αντίδραση του ίδιου δεν βοήθησε και όλα πήγαν να τιναχτούν στον αέρα. Έως το φινάλε ο Παναθηναϊκός δεν εκμεταλλεύτηκε το αριθμητικό πλεονέκτημα και έτσι τερμάτισε τέταρτος.

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 2-2

Σκόρερ: 45’+5 πέν. Μπακασέτας, 59′ Μπερνάρ – 73′ Ποντένσε, 81′ Γιόβετιτς

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Χρήστος Κόντης): Λοντίγκιν, Κώτσιρας, Γέντβαϊ, Αράο, Χουάνκαρ (77’ Ζέκα), Τσέριν (65’ Βιλένα), Πέρεθ, Μπακασέτας, Μαντσίνι (66’ Παλάσιος), Γερεμέγεφ (77’ Σπόραρ), Μπερνάρ (77’ Βέρμπιτς).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Ρίτσαρντς (76’ Κίνι), Καρβάλιο (46’ Ιμπόρα), Έσε, Ορτα (62’ Γιόβετιτς), Φορτούνης (62’ Μαρτίνς), Ελ Κααμπί (90+9’ Μασούρας), Ποντένσε.

Αντώνης Τσιράκης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα