Τα μάκρο… σταθεροποιούν το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σχετικά σταθερές την Τετάρτη (15/5), επηρεασμένες από τις προοπτικές για υψηλότερη ζήτηση καθώς το αμερικανικό δολάριο αποδυναμώθηκε και μια έκθεση έδειξε ότι τα αποθέματα αργού και βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκαν, αλλά μακροπρόθεσμα, η ζήτηση στις ανεπτυγμένες χώρες φαίνεται να αποδυναμώνεται φέτος.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ

μειώθηκαν κατά 3,104 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 10 Μαΐου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τρίτη.

Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 1,269 εκατομμύρια βαρέλια και τα αποστάγματα αυξήθηκαν κατά 673.000 βαρέλια.

Τα στοιχεία των αποθεμάτων της κυβέρνησης των ΗΠΑ αναμένονται αργότερα την Τετάρτη και είναι πιθανό να δείξουν επίσης πτώση στα αποθέματα αργού καθώς τα διυλιστήρια αυξάνουν τη λειτουργία τους για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση καυσίμων στην κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης στο βόρειο ημισφαίριο.

Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) μείωσε την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024 κατά 140.000 βαρέλια την ημέρα σε 1,1 εκατομμύρια bpd, επικαλούμενος σε μεγάλο βαθμό την αδύναμη ζήτηση στις ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ.

Η ζήτηση πετρελαίου σε αυτές τις χώρες πράγματι συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, πρόσθεσε ο IEA.

«Οι τιμές θα παραμείνουν δεσμευμένες μεταξύ 80 και 90 δολαρίων έως το δεύτερο τρίμηνο του 24ου έτους», δήλωσε ο αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου της Macquarie, Βίκας Ντιβέντι.

«Μετά το 2ο τρίμηνο, αναμένουμε ότι το πετρέλαιο θα υποχωρήσει ως αποτέλεσμα της αύξησης της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ, της μείωσης της χωρητικότητας του ΟΠΕΚ+ και της χαμηλότερης από την αναμενόμενη ζήτησης λόγω του επίμονου πληθωρισμού», συμπλήρωσε.

Τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) των ΗΠΑ αναμένονται επίσης την Τετάρτη και αναμένεται να δώσουν μια σαφέστερη ένδειξη εάν η Federal Reserve ενδέχεται να μειώσει τα επιτόκια αργότερα φέτος, κάτι που θα μπορούσε να τονώσει την οικονομία και κατ΄επέκταση τη ζήτηση καυσίμων.

Οι τιμές του πετρελαίου βρήκαν επίσης υποστήριξη από το χαμηλότερο αμερικανικό δολάριο και ανησυχίες σχετικά με την προσφορά καναδικού πετρελαίου.

Μια μεγάλη πυρκαγιά πλησιάζει το Fort McMurray, τον κόμβο της βιομηχανίας πετρελαίου του Καναδά που παράγει 3,3 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα, ή τα δύο τρίτα της συνολικής παραγωγής της χώρας.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,47% στα 77,66 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,51% στα 81,96 δολάρια το βαρέλι.

Ενισχύεται το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,486% στα 30,110 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,32% στα 2.367,75 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,94% στα 28,973 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,20% στα 4,9535 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,10% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,083 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,21% στο 1,2614 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,09% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8585 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
- Ανεβαίνει,- anevainei