Σκυλακάκης: €30 εκατ. για τον καθαρισμό των οικισμών στο δάσος

Για το πρόγραμμα καθαρισμών στα δάση, για τα αυθαίρετα, για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) σε κτίρια, μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «Παραπολιτικά 90,1 FM».

Έχουμε πολύ μεγάλο πρόγραμμα καθαρισμών με τους ανθρώπους μέσα στα δάση, το οποίο θα ολοκληρωθεί τέλη Ιουλίου. Προτεραιότητα μας τα δάση της Αττικής, όπου είναι σε εξέλιξη νωρίτερα από κάθε άλλη φορά οι μελέτες και οι παρεμβάσεις, δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης

στην εκπομπή «Στον αέρα» της Νίκης Λυμπεράκη.

«Μη ξεχνάμε ότι οι καθαρισμοί αφορούν ένα μικρό μόνο κομμάτι της καύσιμης ύλης». Παρά το γεγονός ότι οι αντιπυρικές δαπάνες πήγαν στα 30 εκατ. για πρόληψη, τα δάση έχουν μείνει χωρίς καμία διαχείριση εδώ και 60 χρόνια, τώρα μόλις ξεκινάμε το καινούριο μοντέλο διαχείρισης δασών, με το νέο νομοσχέδιο, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

«Θα είναι δύσκολο καλοκαίρι γιατί ο χειμώνας ήταν πολύ ζεστός και η υγρασία είναι καθοριστική σε αυτά τα πράγματα», είπε ο υπουργός. Βάζουμε 30 εκατ. για να γίνουν οι καθαρισμοί περιμετρικά των οικισμών μέσα στο δάσος. Τουλάχιστον το 80% θα γίνει με φόρους του κεντρικού κράτους φτάνει να κινηθούμε με ταχύτητα, συμπλήρωσε.

Οι πολίτες, από την πλευρά τους να κάνουν τα στοιχειώδη κλαδέματα και να απομακρύνουν τα εύφλεκτα υλικά γύρω από το σπίτι. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της φετινής τεχνικής έκθεσης, είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για την εκτός σχεδίου δόμηση και τις κριτικές που δέχεται η κυβέρνηση, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως το πρόβλημα αφορά την αρχική απόφαση του ΣτΕ που έχει δημιουργήσει αμφιβολία για το τι είναι νόμιμο στην εκτός σχεδίου δόμηση.

«Το χτίσιμο εκτός σχεδίου είναι πιο ακριβό για το κοινωνικό σύνολο, επιβαρύνει τον άλλον αλλά και το περιβάλλον. Από την άλλη δεν μπορούν οι άνθρωποι να ζουν μόνο στις πόλεις και σε συγκεκριμένους οικισμούς. Αυτό είναι περιορισμός της ανθρώπινης περιουσίας. Εμείς θα φέρουμε μια μέση λύση», είπε ο υπουργός.

Τέλος σε ερώτηση σχετικά με το κίνητρο σε τετραγωνικά και ύψος που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) σε κτίρια με φιλοπεριβαλλοντικές παρεμβάσεις και μήπως έφτασε η ώρα να επιβληθεί πράσινη δόμηση χωρίς κινητροδότηση, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε πως το φορολογικό κίνητρο σε περίοδο με σφιχτά δημοσιονομικά δεν θα είναι αρκετό, δεν θα υπάρχουν αρκετά λεφτά. Αλλά το πράσινο δώμα που μπορεί να γίνει στα καινούρια κτίρια, θα μπορούσε να είναι υποχρεωτικό, στα παλιότερα κτίρια δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

#ΝΕΟΣ_ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ_ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ #Θεόδωρος_Σκυλακάκης #εκτός_σχεδίου_δόμηση
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σκυλακάκης, €30,skylakakis, €30