ΗΠΑ: Νέο πακέτο $2 δισ. ανακοίνωσε ο Μπλίνκεν για την Ουκρανία

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ουκρανό ομόλογο του Ντμίτρο Κουλέμπα,ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ενημέρωσε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτίθεται να αποστείλει επιπλέον δύο δισ. δολάρια στην Ουκρανία.

Ο κ. Μπλίνκεν τόνισε πως το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών θα φτάσει άμεσα, σε μια “κρίσιμη στιγμή” για

την έκβαση του πολέμου, ενώ θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πυρομαχικά, τεθωρακισμένα οχήματα, πυραύλους και αντιαεροπορικά συστήματα – με έμφαση στα συστήματα Patriot.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε πως η υπογραφή της διμερούς συμφωνίας ασφαλείας ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ουκρανία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, τονίζοντας πως η “βαριά δουλειά” έχει ήδη γίνει. Παρ’ όλα αυτά, ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ “δεν ενθαρρύνουν” τη χρήση των όπλων έναντι στόχων εντός ρωσικής επικράτειας, συμπληρώνοντας πως “αυτό είναι καθαρά μια απόφαση του Κιέβου”.

Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο άμεσης συνάντησης μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με τον Ουκρανό ομόλογο του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει σθεναρά την ειρηνευτική σύνοδο κορυφής για το ουκρανικό που θα λάβει χώρα στην Ελβετία τον επόμενο μήνα.

Αναφερόμενος στον Βλαντιμίρ Πούτιν, σχολίασε πως αν ο Ρώσος πρόεδρος είχε δείξει πραγματική διάθεση για διαπραγματεύσεις, η ουκρανική πλευρά θα είχε ανταποκριθεί.

Για τη στάση της Κίνας, ο κ. Μπλίνκεν τόνισε πως η ασιατική υπερδύναμη δε θα στείλει όπλα στη Ρωσία, εξέφρασε όμως την ανησυχία του σχετικά με την κινέζικη στήριξη προς τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιβάλλουν κυρώσεις σε όποιες κινεζικές επιχειρήσεις λειτουργούν προς μια τέτοια κατεύθυνση.

Το Κίεβο αποστέλλει ενισχύσεις στην περιοχή του Χαρκόβου

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή ενισχύσεων στην περιοχή του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), που αποτελεί εδώ και μία εβδομάδα στόχο επίθεσης των ρωσικών στρατευμάτων, η οποία έχει αναγκάσει τις ουκρανικές δυνάμεις να υποχωρήσουν σε κάποιες περιοχές.

“Επιπλέον δυνάμεις αναπτύχθηκαν, έφεδροι είναι διαθέσιμοι”, ανακοίνωσε στο Facebook ο εκπρόσωπος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Σεργκίι Νικιφόροβ, ύστερα από συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου και του αρχηγού των ουκρανικών δυνάμεων Ολεξάντρ Σίρσκι.

Στο μεταξύ, οι ουκρανικές δυνάμεις “απώθησαν εν μέρει” τις ρωσικές δυνάμεις από την πόλη Βοβτσάνσκ στην περιοχή του Χάρκοβο την Τετάρτη, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός σε νεότερη ενημέρωση. Σε ενημέρωση για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης ανέφερε ότι οι ενεργές πολεμικές συγκρούσεις συνεχίζονται στα βόρεια και βορειοδυτικά τμήματα της πόλης και συνολικά 18 ρωσικές επιθέσεις αποκρούστηκαν.

Σημειώνεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις εδραιώνουν θέσεις εντός της ουκρανικής, μεθοριακής πόλης του Βοβτσάνσκ στην περιοχή του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία και οι συγκρούσεις εκεί σήμερα είναι σφοδρές, δήλωσε νωρίτερα ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας.

Η κατάληψη της πόλης σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τα σύνορα θα αποτελέσει τη σημαντικότερη εδαφική επιτυχία από τότε που ξεκίνησε την επιδρομή στην περιοχή του Χαρκόβου την Παρασκευή, ανοίγοντας νέο μέτωπο και αναγκάζοντας το Κίεβο να αποστείλει ενισχύσεις.

“Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ο εχθρός καταλαμβάνει θέσεις στους δρόμους της πόλης του Βοβτσάνσκ”, δήλωσε νωρίτερα ο Ολέξι Χαρκίβσκι, ο αρχηγός της αστυνομίας περιπολίας στο Βοβτσάνσκ, μέσω ανάρτησης στο Facebook.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι οι δυνάμεις του υποχώρησαν σε “πιο πλεονεκτικές” θέσεις σε δύο περιοχές στην περιφέρεια του Χαρκόβου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Βοβτσάνσκ.

Το Κίεβο έχει απομακρύνει “περίπου 8.000 ανθρώπους” από την περιοχή του Χαρκόβου

Η Ουκρανία απομάκρυνε “περίπου 8.000 ανθρώπους” από την περιοχή του Χαρκόβου (βορειοανατολικά) από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε εκεί στις 10 Μαΐου αιφνιδιαστική χερσαία επίθεση, όπως δήλωσαν σήμερα οι ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

“Περίπου 8.000 άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί… Η πλειονότητα αυτών είναι γυναίκες, ηλικιωμένοι, άνθρωποι περιορισμένης κινητικότητας, ανάπηροι και παιδιά”, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε μήνυμα στο Telegram.

Δύο νεκροί σε ρωσική αεροπορική επίθεση στην πόλη Ντντίπρο της Ουκρανίας
Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο της Ουκρανία, ενώ επλήγη μια υποδομή, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Ο Σέρχιι Λισάκ δήλωσε με ανάρτηση του στην εφαρμογή Telegram, ότι υπάρχουν επίσης τραυματίες, αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Οι ρωσικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι πήραν τον έλεγχο τριών οικισμών στην Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους δύο ακόμη οικισμούς στην περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας και έναν στην περιοχή Ζαπορίζια, υποστήριξε την Τετάρτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το Hlyboke και το Lukiantsi στο Χάρκοβο και το Robotyne στη Ζαπορίζια, ανέφερε το υπουργείο. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναφορές από τα πεδία των μαχών.

Ο Ζελένσκι ανέβαλε όλες τις επισκέψεις του στο εξωτερικό

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέβαλε όλες τις προγραμματισμένες επισκέψεις του στο εξωτερικό, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του, εξαιτίας της ρωσικής επίθεσης στην ουκρανική περιφέρεια του Χαρκόβου.

“Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε εντολή να αναβληθούν όλες οι προγραμματισμένες επισκέψεις στο εξωτερικό για τις επόμενες ημέρες και να οριστούν νέες ημερομηνίες”, έγραψε στο Facebook ο Σεργκέι Νικιφόροφ.

Νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό ότι ο Ζελένσκι ανέβαλε επίσκεψή του στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε επρόκειτο να παραθέσει δεξίωση και δείπνο προς τιμήν του Ζελένσκι στις 17 Μαΐου.

Ο Ζελένσκι επρόκειτο επίσης να υπογράψει μια διμερή συμφωνία ασφαλείας με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ έπειτα από κοινή διακήρυξη του ΝΑΤΟ τον περασμένο χρόνο.

Εκπρόσωπος της πορτογαλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας ακύρωσε την επίσκεψη, αλλά δεν ανέφερε τον λόγο.

Η ισπανική κυβέρνηση ανέφερε από τη μεριά της ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει για λόγους ασφαλείας.

Μαζί με άλλες χώρες της ΕΕ, η Ισπανία έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει την Ουκρανία με οικονομική και στρατιωτική βοήθεια μετά την ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Ζελένσκι επρόκειτο να συμπέσει με την υπόσχεση της ΕΕ για μακροπρόθεσμη υποστήριξη του Κιέβου σε θέματα ασφάλειας, σύμφωνα με σχέδιο εγγράφου.

Η Ρωσία κατέρριψε 10 ATACMS της Ουκρανίας πάνω από την Κριμαία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 10 πυραύλους μέσου βεληνεκούς αμερικανικού σχεδιασμού, τύπου ATACMS, που εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εναντίον της χερσονήσου της Κριμαίας.

Εννιά drones μιας κατεύθυνσης και διάφορα άλλα ουκρανικά όπλα καταστράφηκαν πάνω από την περιφέρεια Μπιέλγκοροντ, διαβεβαίωσε η ίδια πηγή μέσω Telegram. Έκανε επίσης λόγο περί κατάρριψης πέντε drones στην περιφέρεια Κουρσκ και άλλων τριών στην περιφέρεια Μπριάνσκ.

Από την πλευρά του ο Βασίλι Γκόλουμπεφ, ο περιφερειάρχης του Ροστόφ, έκανε γνωστό επίσης μέσω Telegram ότι έγιναν δυο εκρήξεις εξαιτίας ουκρανικής επίθεσης με drones, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν υπήρξαν ούτε τραυματισμοί, ούτε ζημιές, ούτε φωτιά.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα

Τράπεζα Πειραιώς: Εκδήλωση για την Ελληνική Ναυτιλία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Πηγές ΥΠΕΘΟ: Τριπλάσιοι ρυθμοί ανάπτυξης για την Ελλάδα προβλέπει η Κομισιόν σε σχέση με την Ευρωζώνη

Keywords
Τυχαία Θέματα