Συνετρίβη το ελικόπτερο που επέβαινε ο Ραϊσί-«Είναι νεκρός», λένε ισραηλινά ΜΜΕ

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί και τον υπουργό του Εξωτερικών συνετρίβη σήμερα (19/5), καθώς διέσχιζε ορεινή περιοχή μέσα σε πυκνή ομίχλη, την ώρα που ο πρόεδρος επέστρεφε από μια επίσκεψη στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η ζωή του 63χρονου Ραϊσί και του 60χρονου υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν "είναι σε κίνδυνο μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου".

"Ακόμη αισιοδοξούμε,

αλλά οι πληροφορίες που έρχονται από το σημείο της συντριβής είναι πολύ ανησυχητικές", τόνισε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Να σημειωθεί ότι ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο πρόεδρος του Ιράν είναι νεκρός. Συγκεκριμένα, το ισραηλινό Channel 12 μετέδωσε την είδηση ότι ο Ιρανός πρόεδρος έχει σκοτωθεί.

Η κακοκαιρία δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις διάσωσης, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η κρατική τηλεόραση διέκοψε το τακτικό της πρόγραμμα για να προβάλει προσευχές για τη διάσωση του Ραϊσί σε ολόκληρη τη χώρα και, σε μια γωνία της οθόνης αναμεταδίδει ζωντανά τις επιχειρήσεις των ομάδων διάσωσης που ερευνούν πεζή την ορεινή περιοχή μέσα στην πυκνή ομίχλη.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Ραΐσι κατευθυνόταν προς την πόλη Ταμπρίζ, στα βορειοδυτικά του Ιράν, αφού επέστρεφε από τα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, όπου εγκαινίασε τα φράγματα Qiz Qalasi και Khodaafarin.

Η συντριβή του ελικοπτέρου του προέδρου Ραϊσί οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ο τραυματισμός ή ο θάνατος των επιβατών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Τις ευχές του για τον γρήγορο εντοπισμό του προέδρου του Ιράν έδωσε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης, Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα αλλάξει κάτι στην πορεία της χώρας. Μιλώντας σε οικογένειες Φρουρών της Επανάστασης, ο Χαμενεΐ είπε: «Ελπίζουμε ότι ο Παντοδύναμος Θεός θα φέρει πίσω στην αγκαλιά του έθνους τον [πρόεδρο Ραΐσι] και τους συντρόφους του. Όλοι θα πρέπει να προσεύχονται για την υγεία αυτής της ομάδας υπηρετών». Διαβεβαίωσε ακόμη ότι «το έθνος δεν πρέπει να ανησυχεί, δεν θα υπάρξει καμία διαταραχή στο έργο της χώρας».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις αναφορές σε σχέση με τη συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ραϊσί και τον υπουργό Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Παράλληλα εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακολουθεί στενά τις αναφορές για τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, σύμφωνα με ανακοίνωση.

H EE και τα κράτη-μέλη της παρακολουθούν στενά την κατάσταση με το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με δήλωσή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης "Χ".

"Παρακολουθούμε στενά τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών αναγκάστηκε να προσγειωθεί απροσδόκητα και η κατάστασή τους δεν είναι ακόμα σαφής. Μαζί με τα κράτη-μέλη και τους εταίρους της ΕΕ παρακολουθούμε στενά την κατάσταση", αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ.

{https://twitter.com/nexta_tv/status/1792217270715883525}

«Μετά από αίτημα του Ιράν για βοήθεια, ενεργοποιούμε την υπηρεσία χαρτογράφησης ταχείας ανταπόκρισης «Κοπέρνικο», μετά το ατύχημα του ελικοπτέρου που φέρεται να μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν και τον υπουργό Εξωτερικών του», ανέφερε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς.

#Εμπραχίμ_Ραϊσί #Reuters #Ιράν #Αζερμπαϊτζάν #ΧΟΣΕΙΝ_ΑΜΙΡ_ΑΜΠΝΤΟΛΑΧΙΑΝ
Keywords
Αναζητήσεις
synetrivi-to-elikoptero-pou-epevaine-o-raisi.htm
Τυχαία Θέματα