Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι

19:31 17/6/2019 - Πηγή: iPop
Πέθανε ο Μοχάμεντ Μόρσι κατά τη διάρκεια της δικής του, σε ηλικία 67 ετών, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου.

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, σε ηλικία 67 ετών, ενώ ήταν μέσα στη δικαστική αίθουσα όπου εκδικαζόταν για μία απ’ τις υποθέσεις εναντίον του.

Ο Μόρσι έχασε τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια της δίκης και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ο θάνατός του, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου.

Ο

Μόρσι ανέλαβε την εξουσία της Αιγύπτου στις 30 Ιουνίου 2012 διαδεχόμενος τον Χόσνι Μουμπάρακ. Στις 3 Ιουλίου 2013, μετά από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του, ανατράπηκε απ’ τον στρατό.

Το 2015, ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου καταδικάστηκε σε θάνατο από το δικαστήριο του Καϊρου, μαζί με άλλους 12 κατηγορουμένους, ανάμεσα στους οποίους και τον Μοχάμεντ Μπελτάγκι, πρώην βουλευτή, για τη σύλληψη και δολοφονία των διαδηλωτών του 2011 και τη προτροπή σε βία.

Ο Μόρσι καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 ετών, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι απαλλάχτηκαν απ’ την κατηγορία για δολοφονία. Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου δικάστηκε ακόμη για κατασκοπία, τρομοκρατία και απόδραση απ’ τις φυλακές, για να καταδικαστεί σε θάνατο στις 16 Μαΐου, μαζί με άλλους κατηγορουμένους.

Οι κατηγορίες εναντίον του αφορούσαν ακόμη και την ενορχήστρωση μαζικής απόδρασης κρατουμένων μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας το 2011, κατά τη λαϊκή εξέγερση εναντίον του τότε προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Τον Ιούνιο του 2016, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, καθώς πέρασε κρατικά μυστικά στο Κατάρ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η κρατική τηλεόραση, ο Μόρσι βρισκόταν τη Δευτέρα στο δικαστήριο για την κατηγορία της κατασκοπίας, μετά από ύποπτες επαφές που είχε με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Photo: © REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Το άρθρο Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πέθανε, Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι,pethane, aigyptou mochament morsi