Προειδοποίηση E.E. προς Τουρκία: «Πάγωμα» των διαπραγματεύσεων τελωνειακής ένωσης

16:14 17/6/2019 - Πηγή: iPop
Αυστηρή προειδοποίηση E.E. προς Τουρκία αναμένεται την Τρίτη σε προσχέδιο δήλωσης από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στο οποίο μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων τελωνειακής ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, τις «σοβαρές τους ανησυχίες» για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να εκφράσουν τα 28 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε προσχέδιο δήλωσης που συντάσσεται και αναμένεται να εκδοθεί την Τρίτη από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο στο Λουξεμβούργο.

Τα

μέλη της Ε.Ε. θα δεσμευθούν ακόμη να «απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία», ενώ θα καταδικάσουν και «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα, θα σημειώνεται ότι «η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ», σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ενώ οι 28 επαναλαμβάνουν ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο νέων κεφαλαίων».

Οι κυβερνήσεις θα προειδοποιήσουν ακόμη την Άγκυρα ότι «δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο προσχέδιο δήλωσης αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης και ενδέχεται οι διατυπώσεις αυτές να αλλάξουν μέχρι και την έκδοση του επίσημου κειμένου.

Διαβάστε ακόμη:

Σε πλήρη ετοιμότητα η Κύπρος για την τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Photo: Reuters

Το άρθρο Προειδοποίηση E.E. προς Τουρκία: «Πάγωμα» των διαπραγματεύσεων τελωνειακής ένωσης εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα