«Ναρκωτικά και αίμα: Τι κοινό έχουν;» – Το ανατρεπτικό βίντεο κατά της ενοχοποίησης της γυναικείας περιόδου

Τι κοινό μπορεί να έχει μια σερβιέτα με την χρήση παράνομων ουσιών; Με τρόπο δεικτικό, αλλά εύστοχο και για πρώτη φορά στις οθόνες, η ομάδα του «Anasyrma Community»,  παρουσιάζει την ντροπή που έχουν συνδέσει οι γυναίκες με την περίοδο. Σε ένα συγκλονιστικό οπτικοακουστικό υλικό παρομοιάζεται η ανταλλαγή προϊόντων περιόδου, με την ανταλλαγή παράνομων ουσιών.  2024, αλλά τα ταμπού αυξάνονται κατακόρυφα. 2024, αλλά οι γυναίκες αφήνουν σε δημόσια θέα χωρίς δεύτερη σκέψη κινητό, τσιγάρα, κλειδιά. Οτιδήποτε πέρα από μια σερβιέτα! «Περίοδος και αιδοίο. Δύο φυσιολογικά κομμάτια της γυναικείας βιολογίας

και ανατομίας. Δύο έννοιες που έχουν γίνει αντικείμενο ταμπού και στερεοτυπικών συμπεριφορών για αιώνες. Δύο έννοιες που η κοινωνία ακόμα και σήμερα τα προσεγγίζει με ντροπή, άγνοια και φόβο, δημιουργώντας ένα περιβάλλον γεμάτο αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο για τις γυναίκες αλλά για όλους μας.

Η περίοδος της γυναίκας, παρόλο που αποτελεί τη μοναδική διαδρομή για την διαιώνιση του είδους, έχει συνδεθεί με συναισθήματα αηδίας. Ο ενοχικός τρόπος με τον οποίο οι γυναίκες ανταλλάσσουν προϊόντα περιόδου σε δημόσιους χώρους, είναι ένα από τα δεκάδες στερεότυπα που δεν βαραίνουν μόνο τις γυναίκες, αλλά κάνουν συνένοχους όλους εμάς. Τελικά, η αποδοχή του αίματος, της γέννησης, της συναίνεσης, της απόλαυσης είναι κινητήριες δυνάμεις αποφυγής της βίας;

Η βία δεν ξεκινάει από ένα μαυρισμένο μάτι. Τα στόματα που έκλεισαν επειδή ντράπηκαν, σίγουρα θα έκλειναν πιο γρήγορα στην θέα οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης. Πόσο μπορεί να μεταβληθεί αυτή η προκλητική εξίσωση αν ενισχυθεί η πρόληψη και όχι η αντιμετώπιση της βίας; Δίνοντας τα κατάλληλα επιμορφωτικά εργαλεία θα συνεχίσει άραγε η αναπαραγωγή στερεοτύπων; Μπορούν οι τέχνες να καταστούν τροχοπέδη στην αναπαραγωγή τους».

«Σίγουρα δεν είναι το αίμα που λερώνει. Λερώνει μόνο η βία, η άγνοια και η προκατάληψη. Χύνεται τόσο αίμα κάθε μέρα. Και εμείς ακόμα φοβόμαστε την περίοδο!», αναφέρει χαρακτηριστικά η Έλενα Δομαζάκη, δημιουργός της καθηλωτικής καμπάνιας και του Anasyrma Community.

Τι είναι το Anasyrma Community

Το ANASYRMA Community έχει δημιουργηθεί για να εκπαιδεύσει, να απενοχοποιήσει και με απώτερο στόχο, να διεκδικήσει αυτονόητα προνόμια. Παράδειγμα, η άδεια περιόδου στην χώρα μας και η μείωση του φόρου πολυτελείας στα προϊόντα περιόδου. Η εκπόνηση ακαδημαϊκής έρευνας έχει στόχο να αποδείξει, αν η εξάλειψη του στίγματος της περιόδου και του αιδοίου συνδέεται με την μείωση του ποσοστού κακοποίησης/ ενδοοικογενειακής βίας. «Το Anasyrma Community μόλις ξεκίνησε το ταξίδι του. Ένα ταξίδι δύσκολο, αλλά θορυβώδες και με ιερή αποστολή. Stay tuned!», αναφέρουν οι δημιουργοί του.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ναρκωτικά,narkotika