2016: Δάσκαλος εναντίον μαθητή και η εξιλέωση του Βίκτορ

Σε ποιον δεν αρέσει λίγη ανανέωση; Ναι, κανείς δεν χάρηκε που Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δεν πρόλαβαν το τρένο των τεσσάρων για το Βερολίνο, όμως η παρουσία της Λαμποράλ Κούτσα του Γιάννη Μπουρούση και της Λοκομοτίβ Μόσχας του Γιώργου Μπαρτζώκα έδωσαν ιδιαίτερο χρώμα στη διοργάνωση δίπλα στα γκραν φαβορί των ΤΣΣΚΑ Μόσχας (του Δημήτρη Ιτούδη)

και Φενέρμπαχτσε (του Κώστα Σλούκα). Οι ελληνικές ομάδες έλειπαν, οι Έλληνες όχι.

Ο πρώτος ημιτελικός έσπασε καρδιές. Η Φενέρ πήρε φόρα στο ξεκίνημα και πήρε αμπάριζα την κάπως σαστισμένη Λαμποράλ των Άνταμς, Τζέιμς, Χάνγκα και Μπερτάνς, όμως όταν ο Μπουρούσης κατέφθασε από τον πάγκο ήταν σαν να άλλαξε η πραγματικότητα. Ο ψηλός συμπύκνωσε σε ένα παιχνίδι την οργιαστική του χρονιά και οι Βάσκοι αργά αλλά σταθερά έφερναν το παιχνίδι στα μέτρα τους. Ένα λεπτό και κάτι για το φινάλε ήταν μπροστά με τέσσερις και είχαν και τη μπάλα: διαβάζεται και ματς-μπολ. Ο Μπουρούσης φώναζε για τη μπάλα, όμως ο Άνταμς ήθελε να γίνει ήρωας. Λάθος, τρίποντο ο Ντατόμε, άλλη πραγματικότητα. Ο Σλούκας ισοφάρισε, ο Άνταμς αστόχησε, η Φενέρ επιβίωσε στα 40 λεπτά και η Λαμποράλ παραδόθηκε στην παράταση.

Στον άλλο ημιτελικό η εμπειρία της ΤΣΣΚΑ έγειρα καθοριστικά την πλάστιγγα, αφού μέχρι να καταλάβει η Λόκο που βρισκόταν, το πουλί είχε πετάξει. Το σκηνικό είχε πια στηθεί: Ομπράντοβιτς εναντίον Ιτούδη, ο Δάσκαλος κόντρα στον Μαθητή, αδύνατον να ξεφύγει κανείς από το κλισέ.

Για 30 λεπτά η ΤΣΣΚΑ κάνει κρουαζιέρα, με τον Τεόντοσιτς να ορίζει το τέμπο. 50-30 ημίχρονο, 69-53 στο 30΄, ο Βέσελι χάνει τη μία βολή μετά την άλλη και τίποτα δεν μοιάζει ικανό να αλλάξει το ρου της ιστορίας. Τίποτα εκτός από την αντεπίθεση της Φενέρ: μέσα σε 6.5 λεπτά ο τελικός είναι στο τρίποντο, 79-76 για την ΤΣΣΚΑ. Ο Μπόμπι Ντίξον ισοφαρίζει στα 40 δευτερόλεπτα και τα φαντάσματα ξυπνούν ξανά για τους Ρώσους – όχι πάλι, όχι όπως το ’12. Ο Ντε Κολό κάνει λάθος μετά το τάιμ άουτ, ο Σλούκας κερδίζει βολές και τις χλατσώνει αμφότερες, 83-81. Μένει μια άμυνα: αυτή οδηγεί τον Ντε Κολό σε δύσκολο άστοχο τρίποντο, όμως καμία άμυνα δεν τελειώνει χωρίς το ριμπάουντ. Σαν από μηχανής Θεός, ο Βίκτορ Χριάπα παίρνει το πρώτο και τελευταίο επιθετικό του ριμπάουντ και ισοφαρίζει, στέλνοντας το ματς στην παράταση, η τέλεια εξιλέωση για το λάθος στον ημιτελικό του 2014. Στο έξτρα πεντάλεπτο ο Ντε Κολό και η ΤΣΣΚΑ κυριαρχούν και ο Δημήτρης Ιτούδης, με τη βούλα πια εξορκιστής, πανηγυρίζει τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα