Οδηγός για την εξέταση της κολονοσκόπησης: Συμπτώματα και παρενέργειες

.

Ας λάβουμε βασικές πληροφορίες της προετοιμασίας για μια κολονοσκόπηση και τα πιθανά συμπτώματα μετά την εξέταση.

Η εξέταση της κολονοσκόπησης μας επιτρέπει να ελέγξουμε το βλεννογόνο του εντέρου. Συνήθως πραγματοποιείται όταν ο εξεταζόμενος παρουσιάζει συμπτώματα που σχετίζονται με το έντερο ή προληπτικά στις ηλικίες άνω των 50 ετών.

Το σημαντικότερο είναι ότι αποτελεί την κύρια εξέταση για τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου και ενδεχόμενων πολύποδων σε αυτή την περιοχή. 

Διαδικασία προετοιμασίας για εξέταση κολονοσκόπησης

Για να

διασφαλιστεί η ακρίβεια της εξέτασης, είναι απαραίτητο για την προετοιμασία αυτής, να ακολουθηθεί αυστηρά μια διαδικασία καθαρισμού του εντέρου πριν από αυτήν. Αυτός ο καθαρισμός γίνεται με ένα ειδικό διαιτολόγιο και τη χρήση καθαρτικών τις προηγούμενες ημέρες. Είναι ουσιώδης, καθώς εξασφαλίζει την αξιοπιστία του αποτελέσματος και διευκολύνει τη διαδικασία της εξέτασης.

Το να ακολουθήσει ο ασθενής προσεκτικά τις οδηγίες που του δίνονται είναι κρίσιμο για την επιτυχή ολοκλήρωση της προετοιμασίας.

Επιπλέον, η προετοιμασία για την κολονοσκόπηση μπορεί να προσαρμοστεί ατομικά, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε ασθενούς για να περιορίσει τα συμπτώματα μετά την εξέταση. Μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η ακρίβεια της διαδικασίας εξέτασης του εντέρου. 

Πώς γίνεται

Για την κολονοσκόπηση γίνεται αναισθησία στον ασθενή, ώστε να μην ενοχληθεί ή νιώσει δυσφορία. Το αν θα υπάρξει πόνος εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από το είδος της αναισθησίας.

Κατόπιν ο γιατρός τοποθετεί στο πρωκτό του εξεταζόμενου έναν σωλήνα πολύ λεπτό, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με μια κάμερα που μεταφέρει εικόνα σε μια οθόνη. Ο σωλήνας αυτός εισάγεται μέσα στο παχύ έντερο, μέχρι να φτάσει και στο σημείο που αποκαλείται «τυφλό».

Ο γιατρός κατά την διάρκεια της διαδικασίας θα ελέγξει την επιφάνεια του παχέος εντέρου, και πιο συγκεκριμένα το βλεννογόνο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ο γιατρός παίρνει μικρά δείγματα από τους ιστούς του εντέρου, αν κρίνει ότι είναι αναγκαίο να γίνει βιοψία.

Kολονοσκόπηση: Συμπτώματα και παρενέργειες 

Οι παρενέργειες της εξέτασης αν έχει γίνει σωστή προετοιμασία είναι ελάχιστες. Τα συμπτώματα μετά απ’ο την κολονοσκόπηση περιλαμβάνουν τη δυσφορία λόγω της διάτασης του εντέρου λόγω του αέρα που χρησιμοποιείται για καλύτερο έλεγχο του βλεννογόνου και σπάνια αιμορραγία από το σημείο όπου πιθανόν λήφθηκαν βιοψίες.

Συνήθως, αν υπάρξει αιμορραγία, συμβαίνει σε άτομα που υποβλήθηκαν σε πολυποδεκτομή.

Οι σημαντικότερες παρενέργειες μετά την διαδικασία επηρεάζουν κυρίως άτομα με συνυπάρχοντα χρόνια νοσήματα, όπως καρδιακά, ηπατικά και νεφρολογικά νοσήματα, και συνδέονται με τη καταστολή. Γενικά, η κολονοσκόπηση είναι μια πολύ ασφαλής εξέταση με σπάνια συμπτώματα μετά από αυτήν.

ΠΗΓΗ: fmh.gr

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Πέντε σημάδια ότι είναι ώρα για κολονοσκόπηση κι ας μην είμαστε 45Το μεγαλύτερο μυστικό για να έχουμε ένα άριστα λειτουργικό έντερο δεν έχει να κάνει με την τροφήΗ No1 τροφή που οι γιατροί λένε ότι είναι ιδανική για το έντερο μας
Keywords
Τυχαία Θέματα
Οδηγός, Συμπτώματα,odigos, sybtomata