Γάζα: Ξεκινά η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας από την προβλήτα των ΗΠΑ

Η εικόνα που παρέχεται από την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, δείχνει στρατιώτες του αμερικανικού στρατού που ανήκουν στην 7η Ταξιαρχία Μεταφορών, ναύτες του αμερικανικού ναυτικού που ανήκουν στο Αμφίβιο Τάγμα Κατασκευών 1, και τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις να τοποθετούν την Προβλήτα Trident στις ακτές της Λωρίδας της Γάζας την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024. Η προσωρινή προβλήτα αποτελεί μέρος της δυνατότητας Joint
Logistics Over-the-Shore. Ο αμερικανικός στρατός ολοκλήρωσε την εγκατάσταση της πλωτής προβλήτας την Πέμπτη, με τους αξιωματούχους να είναι έτοιμοι να αρχίσουν να μεταφέρουν την επειγόντως αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακα που πολιορκείται επί επτά μήνες από τις έντονες μάχες στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Η πρώτη διανομή της άκρως απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο, από τη νεόκτιστη αμερικανική προβλήτα στα ανοικτά των ακτών της Γάζας. Ωστόσο οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι απαιτείται πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, όπου ενδέχεται να επικρατεί λιμός.

Οι ισραηλινοί περιορισμοί και οι σφοδρές μάχες στον πόλεμο κατά της Χαμάς - που διανύει τον όγδοο μήνα - έχουν αναγκάσει τους κατοίκους στις περιοχές της Γάζας να ψάχνουν απεγνωσμένα για χόρτα και ζωοτροφές, να παραλείπουν γεύματα και να ζουν με ξερό ψωμί. Οι παραδόσεις στην περιοχή που εδώ και καιρό βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ανθρωπιστική βοήθεια απέχουν ακόμη πολύ από τον μέσο όρο των περίπου 500 φορτηγών που εισέρχονταν καθημερινά πριν από τον πόλεμο.

Οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών δεν δήλωσαν πού θα διανεμηθούν τα φορτηγά με τα τρόφιμα μετά την άφιξή τους την Παρασκευή και την αποθήκευσή τους στο κέντρο της Ντέιρ αλ-Μπάλα.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι η επιχείρηση της πλωτής προβλήτας θα μπορούσε να φτάσει τα 150 φορτηγά την ημέρα. Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν επιθέσεις, λογιστικά εμπόδια και αυξανόμενη έλλειψη καυσίμων.

The US anchored a floating pier in Gaza to boost aid deliveries, but Washington is facing the same challenges that have beset the UN and aid groups for months when it comes to distributing assistance to millions in need https://t.co/K2M92o6Y5Jpic.twitter.com/bNcpsIo8Ff

Reuters (@Reuters) May 17, 2024

Ο ισραηλινός αποκλεισμός της Γάζας άρχισε μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, όπου σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και άλλοι 250 κρατήθηκαν όμηροι. Το Ισραήλ λέει ότι περίπου 100 όμηροι εξακολουθούν να είναι αιχμάλωτοι στη Γάζα, μαζί με τις σορούς περίπου 30 ακόμη.

Η ισραηλινή επίθεση έχει σκοτώσει περισσότερους από 35.000 Παλαιστίνιους στη Γάζα, σύμφωνα με τοπικούς υγειονομικούς αξιωματούχους, ενώ εκατοντάδες άλλοι έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Yπό πίεση ο Νετανιάχου 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχεται αυξανόμενες πιέσεις σε πολλαπλά μέτωπα. Οι σκληροπυρηνικοί

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχεται αυξανόμενες πιέσεις σε πολλαπλά μέτωπα. Οι σκληροπυρηνικοί εταίροι στην κυβέρνησή του θέλουν να προχωρήσει η στρατιωτική επίθεση στη Ράφα με στόχο τη συντριβή της Χαμάς. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους έχουν προειδοποιήσει κατά της επίθεσης σε μια πόλη όπου είχαν καταφύγει περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της Γάζας των 2,3 εκατομμυρίων και απειλούν να μειώσουν την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.

Σχεδόν 800.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκκενώσει τη Ράφα από τότε που το Ισραήλ άρχισε τη χερσαία επιχείρησή του στη νότια πόλη της Λωρίδας της Γάζας στις 6 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, θα βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ αυτό το Σαββατοκύριακο για να συζητήσει τον πόλεμο και έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Νετανιάχου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι το Ισραήλ θα ”σταθεί μόνο του” αν χρειαστεί.

Πολλοί Ισραηλινοί, που αγωνιούν για τους ομήρους και κατηγορούν τον Νετανιάχου ότι βάζει τα πολιτικά του συμφέροντα πάνω από όλα, θέλουν μια συμφωνία εκεχειρίας για να σταματήσουν οι μάχες και να απελευθερωθούν. Την Παρασκευή ο ισρηαλινός στρατός δήλωσε ότι τα στρατεύματά του στη Γάζα βρήκαν τα πτώματα τριών ομήρων που σκοτώθηκαν από τη Χαμάς στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Οι τελευταίες συνομιλίες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αιγύπτου, έφεραν μηδαμινά αποτελέσματα.

O Mπένι Γκαντς

Ο υπουργός Πολέμου απαιτεί σχέδιο για την επόμενη μέρα στη Γάζα έως τις 8 Ιουνίου, απειλεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση

Ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ Μπένι Γκαντς ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δεσμευτεί σε ένα συμφωνημένο όραμα- προοπτική για τη σύγκρουση στη Γάζα, που μεταξύ άλλων θα καθορίζει ποιος θα κυβερνά το έδαφος αυτό μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Γκαντς δήλωσε ότι θέλει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο να καταρτίσει ένα σχέδιο έξι σημείων έως τις 8 Ιουνίου. Εάν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες του, είπε ο Γκαντς, θα αποσύρει το κεντρώο κόμμα του από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης του συντηρητικού πρωθυπουργού.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γάζα, Ξεκινά, ΗΠΑ,gaza, xekina, ipa