Η ΕΕ ενέκρινε την πρώτη διεθνή συνθήκη για την τεχνητή νοημοσύνη

20:44 17/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Την έγκριση της πρώτης διεθνούς νομικά δεσμευτικής συνθήκης πλαισίωσης της τεχνητής νοημοσύνης ανακοίνωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης, με την ευκαιρία των 75 χρόνων από την ίδρυση του Συμβούλιου.

Η γενική γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Marija Pejčinović Burić, ανέφερε σε σχετική της δήλωση πως «αυτή η παγκόσμια συνθήκη θα διασφαλίσει πως η τεχνητή νοημοσύνη δεν αποδυναμώνει αλλά αντίθετα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Όπως αναφέρει το Euronews, η συνθήκη θα είναι ανοικτή για να υπογραφεί από τις χώρες στο Βίλνιους στις 5 Σεπτεμβρίου, με την ευκαιρία μιας διάσκεψης των υπουργών

Δικαιοσύνης. Σημειώνεται πως ο οργανισμός ανέφερε ότι ετοιμάζει μια νέα διεθνή σύμβαση για την προστασία του περιβάλλοντος από το Ποινικό Δίκαιο, απέναντι στην «απειλή πλανητικής κρίσης μόλυνσης, κλιματικής αλλαγής και απώλειας της βιοποικιλότητας».

Παράλληλα, επισημαίνεται από το Συμβούλιο ότι με τη σύμβαση αυτή θα υπάρξουν «συγκεκριμένες απαιτήσεις διαφάνειας και εποπτείας προσαρμοσμένες σε συγκεκριμένα πλαίσια, για την αποφυγή κινδύνων». Η Marija Pejčinović Burić έκανε λόγο για διεθνές νομικό πρότυπο, ζητώντας εμμέσως και από άλλες Ηπείρους να προχωρήσουν σε παρόμοιες ενέργειες.

«Είναι μια “απάντηση” στην ανάγκη για ένα διεθνές νομικό πρότυπο που να υποστηρίζεται από κράτη σε διαφορετικές ηπείρους που μοιράζονται τις ίδιες αξίες για να αξιοποιήσουν τα οφέλη της Τεχνητής νοημοσύνης, μετριάζοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους. Με αυτή τη νέα συνθήκη, στοχεύουμε να διασφαλίσουμε την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία».

Keywords
Τυχαία Θέματα