«Βάρβαροι προ των πυλών»: Μείζον θέμα για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η ρωσική επιρροή στις ευρωεκλογές

15:35 15/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Με λιγότερο από έναν μήνα να απομένει για τις Ευρωεκλογές 2024, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετατρέπει την απειλή της ξένης παρέμβασης σε βασικό ζήτημα της προεκλογικής της εκστρατείας.

Με τον τίτλο «Οι βάρβαροι προ των πυλών: Η φον ντερ Λάιεν αναδεικνύει σε κεντρικό ζήτημα της εκστρατείας της την εξωτερική επιρροή», το Politico αναδεικνύει το νέο πεδίο στο οποίο εστιάζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την επισήμανσή της ότι η

Ευρώπη είναι ανεπαρκώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει την ανάμειξη εχθρών, όπως η Ρωσία, στην προεκλογική εκστρατεία 22 μέρες πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Σε ομιλία της στη Δανία, η φον ντερ Λάιεν ζήτησε πιο δυναμική δράση για την αντιμετώπιση της ανάμειξης ξένων δυνάμεων – συμπεριλαμβανομένης και της παραπληροφόρησης μέσω διαδικτύου – και για την προστασία της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το Politico, το οποίο επικαλείται δύο αξιωματούχους της Κομισιόν, η γερμανίδα πολιτικός συζητά τα παραπάνω θέματα με άλλους επιτρόπους στην εβδομαδιαία συνάντησή τους σήμερα Τετάρτη 15.05.2024.

Fake news και εκλογικές παρεμβάσεις στην ΕΕ

Αξιωματούχοι στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ειδικοί και πολιτικοί προειδοποιούν για αύξηση των fake news και της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο λίγες μέρες πριν εκατομμύρια ευρωπαίοι προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τους νέους εκπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο στις 6-9 Ιουνίου.

Στη συνέχεια οι ηγέτες της ΕΕ θα επιλέξουν τη νέα σύνθεση της Επιτροπής, η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί αφού εγκριθεί από το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έρχονται εν μέσω αυξημένης ανησυχίας ότι η Ρωσία εντείνει την προσπάθεια επιρροής της για να σπείρει αμφιβολίες για την ακεραιότητα των εκλογών στη Δύση και να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη υπέρ της.

Οι Αρχές της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας έχουν καταγγείλει τη Μόσχα για προπαγανδιστικό μηχανισμό μέσω ιστοσελίδων παραπληροφόρησης κατά της Ε.Ε. και κατά της Ουκρανίας, μέχρι και για πληρωμές σε ευρωπαίους πολιτικούς προκειμένου να στηρίξουν τη γραμμή της Μόσχας.

Ορισμένα ακροδεξιά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκονται επί του παρόντος υπό έρευνα για φερόμενη διαφθορά και κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας και της Κίνας.

«Θέλουμε μια ισχυρή Ευρώπη που παλεύει για τις αξίες και τη δημοκρατία μας; Ή, από την άλλη, μήπως αφήνουμε τις δημοκρατίες μας να καταπλακώνονται από μαριονέτες εξουσιαστών;» ρώτησε η φον ντερ Λάιεν στη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία που έγινε στην Κοπεγχάγη.

Ενδεικτικό του πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν την απειλή οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι το γεγονός ότι γίνονται τακτικά συσκέψεις με θέμα την προσπάθεια άσκησης επιρροής από ξένα κέντρα, ενόψει των εκλογών. Αυτές οι συσκέψεις άρχισαν στα τέλη Απριλίου, στο πλαίσιο του μηχανισμού που ενεργοποιήθηκε για τον συντονισμό των ενεργειών στη διάρκεια της πανδημίας, ή σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Σύμφωνα με τη στήλη Brussels Playbook του Politico, η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα προειδοποίησε ότι η παραπληροφόρηση αναμένεται να επιταχυνθεί 20 ημέρες πριν από τις ευρωκλογές του Ιουνίου.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Ρωσία έχει προσπαθήσει και στο παρελθόν να επηρεάσει σημαντικές εκλογές, συμπεριλαμβανομένων αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών το 2016 και του 2020 αλλά και τις ευρωεκλογές του 2019, σύμφωνα με αναλύσεις των υπηρεσιών πληροφοριών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Ωστόσο, δύο χρόνια μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η στρατιωτική επιθετικότητα της Μόσχας και οι πρόσφατες επιχειρήσεις δολιοφθοράς και κατασκοπείας ανησυχούν ακόμη περισσότερο την Ευρώπη. Η αυξανόμενη αυτοπεποίθηση της Κίνας προκαλεί επίσης ανησυχία. Μάλιστα, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο έχουν κατηγορήσει το Πεκίνο τις τελευταίες εβδομάδες ότι στοχεύει εκλεγμένους αξιωματούχους.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εστιάζει και στην άμυνα, τομέας στον οποίο η Γερμανίδα πολιτικός προβάλει τον εαυτό της ως μια ασφαλή επιλογή με εμπειρία, αποφασισμένη να προστατεύσει την ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Με την προεκλογική εκστρατεία να επικεντρώνεται σε θέματα άμυνας και ασφάλειας και την φον ντερ Λάιεν να διαβεβαιώνει ότι είναι η πιο έμπειρη για να ηγηθεί και πάλι της Επιτροπής, μπαίνει από τώρα στο τραπέζι η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο περιεχομένου στο διαδίκτυο, με την αιτιολογία της αποτροπής διάχυσης ψευδών πληροφοριών. 

«Είναι ώρα να πάμε τις δράσεις μας στο επόμενο επίπεδο. Πρέπει να είμαστε τόσο αποτελεσματικοί, όσο σοβαρή είναι και η απειλή», είναι το μότο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πρόσθεσε:

«Αν επανεκλεγώ ως πρόεδρος η Επιτροπή θα προτάξει κατά προτεραιότητα ένα πρόγραμμα – Ευρωπαϊκή Ασπίδα για τη Δημοκρατία», που θα εστιάσει στην αντιμετώπιση σοβαρών απειλών που προέρχονται από τρίτες χώρες.

To άρθρο «Βάρβαροι προ των πυλών»: Μείζον θέμα για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η ρωσική επιρροή στις ευρωεκλογές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βάρβαροι, Μείζον, Ούρσουλα, Λάιεν,varvaroi, meizon, oursoula, laien