Σε περιδίνηση η Boeing: Αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης για δυο πολύνεκρα δυστυχήματα

12:18 15/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να διωχθεί ποινικά βρίσκεται η Boeing, καθώς δεν τήρησε την συμφωνία που του εξασφάλιζε ακαταδίωκτο για τα δύο πολύνεκρα δυστυχήματα του 2018 και 2019.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης γνωστοποίησε με επιστολή προς την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη ότι η Boeing δεν τήρησε

ορισμένους από τους όρους της συμφωνίας η οποία προβλέπει ότι η εταιρεία θα αποφύγει την ποινική δίωξη για τα δύο αεροπορικά δυστυχήματα του αεροσκάφους της 737 MAX που προκάλεσαν τον θάνατο 346 ανθρώπων συνολικά στο τέλος του 2018 και στις αρχές του 2019 αντίστοιχα.

Στο εξής, «η Boeing μπορεί να διωχθεί ποινικά» στις υποθέσεις αυτές, γνωστοποιεί στην επιστολή του το υπουργείο Δικαιοσύνης, που δηλώνει ότι μελετά την δυνατότητα να ασκήσει δίωξη ή μη κατά της εταιρείας που βρίσκεται σε μεγάλη κρίση έπειτα από σειρά πρόσφατων ατυχημάτων.

«Θεωρούμε ότι τηρήσαμε τους όρους αυτής της συμφωνίας», απάντησε με ανακοίνωσή της η Boeing δηλώνοντας έτοιμη «να απαντήσει» στον φάκελο που διαχειρίζεται ομοσπονδιακός δικαστής του Τέξας.

Οι ομοσπονδιακές αρχές «κατέληξαν ότι η Boeing παραβίασε τις υποχρεώσεις» που απορρέουν από την συμφωνία «αφού δεν σχεδίασε, δεν εφάρμοσε και δεν τήρησε πρόγραμμα» με στόχο την συμμόρφωσή της με τους αμερικανικούς νόμους «στο σύνολο των δραστηριοτήτων της», αναφέρεται στην επιστολή του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Επειδή δεν τήρησε καθ’ ολοκληρίαν τους όρους και τις υποχρεώσεις» της συμφωνίας, «η Boeing μπορεί να γίνει αντικείμενο διώξεων (από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση) για κάθε γνωστή από την κατηγορούσα αρχή εγκληματική παράβαση», αναφέρεται στο κείμενο της επιστολής του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Είναι τεράστια νίκη», δήλωσε η Κατρίν Μπερτέ, που έχασε την κόρη της Καμίγ στο αεροπορικό δυστύχημα της Ethiopian Airlines. «Μαχόμαστε για μία δίκη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας από την Boeing και τους επικεφαλής της».

Είναι ένα «καλό πρώτο βήμα», αλλά « θα πρέπει να περιμένουμε και άλλες ενέργειες του υπουργείου Δικαιοσύνης ώστε η Boeing να λογοδοτήσει», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πολ Κασέλ, που εκπροσωπεί τις οικογένειες των θυμάτων.

Οικονομική Συμφωνία

Η Boeing κατέληξε στις 7 Ιανουαρίου 2021 σε συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με την συμφωνία αυτήν, η εταιρεία αναγνωρίζει ότι διέπραξε απάτη με αντάλλαγμα την ανάκληση από το υπουργείο Δικαιοσύνης ορισμένων διώξεων κατά της Boeing για τα πολύνεκρα αεροπορικά δυστυχήματα που οδήγησαν στην καθήλωση του στόλου των 737 MAX για 20 μήνες.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός κολοσσός της αεροναυπηγικής δέχθηκε να καταβάλει ποινικό πρόστιμο 243,6 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και 1,77 δισεκατομμύριο δολάρια ως αποζημίωση προς τις αεροπορικές εταιρείες που αναγκάσθηκαν να καθηλώσουν τα 737 MAX, καθώς και 500 εκατομμύρια δολάρια σε ταμείο για την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων των δύο δυστυχημάτων.

Στις 29 Οκτωβρίου 2018, ένα 737 MAX 8 της εταιρείας Lion Air συνετρίβη στην θάλασσα περί τα δέκα λεπτά μετά την απογείωσή του από την Τζακάρτα, παρασύροντας στον θάνατο 189 ανθρώπους. Στις 10 Μαρτίου 2019, το ίδιο μοντέλο της Ethiopian Airlines συνετρίβη περί τα έξι λεπτά μετά την απογείωσή του κοντά στην Αντίς Αμπέμπα, οδηγώντας στον θάνατο 175 ανθρώπους.

Οι έρευνες κατέληξαν σε δυσλειτουργία του λογισμικού του συστήματος αποτροπής της απώλειας στήριξης του αεροσκάφους, το MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System), και στην ελλιπή και ακατάλληλη εκπαίδευση των πιλότων.

«Πρώτο στάδιο»

Η αμφισβήτηση της τήρησης της συμφωνίας αυτής έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η Boeing βυθίζεται σε δίνη.

Η εταιρεία αντιμετωπίζει από τις αρχές του 2023 όλο και μεγαλύτερα προβλήματα παραγωγής που συνδέονται με τον ελαττωματικό ποιοτικό έλεγχο των αεροσκαφών της 737 MAX και 787 Dreamliner.

Η αποκόλληση κατά την διάρκεια της πτήσης πόρτας στις 5 Ιανουαρίου σε καινούργιο αεροσκάφος της Alaska Airlines ξεκίνησε ένα φαινόμενο ντόμινο που οδήγησε στην αποχώρηση διευθυντικών στελεχών της Boeing, ανάμεσά τους και του διευθύνοντος συμβούλου Ντέιβ Κάλχουν (θα αποχωρήσει στο τέλος του 2024), και τον περιορισμό της παραγωγής των 737 MAX.

Πολλοί whistleblowers έχουν καταθέσει ενώπιον του αμερικανικού Κονγκρέσου για να προειδοποιήσουν για «πολύ σοβαρά προβλήματα» στην γραμμή παραγωγής.

Τα τελευταία περιστατικά έχουν ενισχύσει την ανησυχία των αρχών σχετικά με το αξιόπλοο αυτών των αεροσκαφών και την τήρηση των διαδικασιών ασφαλείας και παρέσυραν στην δίνη και την αμερικανική αρχή πολιτικής αεροπορίας, την FAA.

To άρθρο Σε περιδίνηση η Boeing: Αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης για δυο πολύνεκρα δυστυχήματα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Boeing, Αντιμετωπίζει,Boeing, antimetopizei