Βιλερουά (ΕΚΤ): Αυξάνονται οι πιθανότητες για μειώσεις επιτοκίων από τον Ιούνιο

Πολύ πιθανό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει την απόφαση να μειώσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της τον Ιούνιο, δήλωσε σε συνέντευξή του ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως

υποστήριξε ο ίδιος στο RTL την Τετάρτη, η ΕΚΤ παραμένει προσηλωμένη στο στόχο του 2% για τον πληθωρισμό μέχρι το επόμενο έτος από 2,4% που είναι σήμερα.

“Εμπιστευόμαστε τα δεδομένα, έτσι, πολύ πιθανόν να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια, μετά τη συνεδρίασή μας στις αρχές Ιουνίου”, σημείωσε ο Βιλερουά.

Οι αναφορές του Βιλερουά, σύμφωνα με το Bloomberg, θποδηλώνουν κάποια ομοφωνία ανάμεσα στα μέλη της ΕΚΤ, παρά το ότι ορισμένοι πιο “γερακίσιοι” υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, έχουν κάνει λόγο για μεγαλύτερη προσοχή στη μείωση των επιτοκίων, μετά από μια ενδεχόμενη πρώτη κίνηση τον Ιούνιο.

Οι απόψεις αυτές υποστηρίζονται από την επιμονή των μισθολογικών κερδών στην ευρωζώνη και την αβεβαιότητα στις αγορές ενέργειας που προκαλείται από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Η ισχυρότερη ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης μπορεί επίσης να καταστήσει τη χαλάρωση της πολιτικής λιγότερο επείγουσα.

Σημειώνεται ότι και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποστήριξαν σήμερα επίσης την πρώτη μείωση των επιτοκίων από τον άλλο μήνα.

«Εάν συνεχίσει να ενισχύεται η πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο του με βιώσιμο τρόπο, τα επιτόκια βαδίζουν προς τη μείωση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τράπεζας της Εσθονίας, Μάντις Μιούλερ.

Επίσης, ο Βιλερουά σημείωσε ότι η οικονομία θα ανακάμψει περισσότερο το 2025, καθώς το χαμηλότερο κόστος δανεισμού οδηγεί τις επενδύσεις και ο βραδύτερος πληθωρισμός υποστηρίζει τις καταναλωτικές δαπάνες.

«Αναμένουμε μεγαλύτερη ανάκαμψη το επόμενο έτος, υποβοηθούμενη από την πτώση του πληθωρισμού», σημείωσε.

«Βρισκόμαστε μεταξύ ύφεσης που αποφύγαμε και μελλοντικής ανάκαμψης», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης: 

ΕΚΤ: Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο «κλειδώνουν» τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο

Ντε Γκίντος: Η ΕΚΤ δεν θα δεσμευτεί για το τι θα κάνει μετά την μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο

Σούπερ μάρκετ: Σε ποια προϊόντα μειώθηκαν περισσότερο οι τιμές τον Απρίλιο

Keywords
Τυχαία Θέματα