FED: Νέες δηλώσεις αξιωματούχων υπέρ της διατήρησης των επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα

Η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Loretta Mester, ανέφερε την Πέμπτη πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να είναι σίγουροι ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τροχιά προς τον στόχο του 2% και πρότεινε στους αξιωματούχους να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να συμβεί αυτό.

Η νομισματική πολιτική

βρίσκεται σε «καλή θέση» αυτή τη στιγμή, ανέφερε η Mester, προσθέτοντας ότι αναμένει η αύξηση των τιμών να μειωθεί με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι πέρυσι τώρα που υπάρχουν λιγότερες βελτιώσεις πάνω στις διαταραχές στην  εφοδιαστική αλυσίδα.

«Οι εισερχόμενες οικονομικές πληροφορίες υποδεικνύουν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αποκτηθεί αυτή η εμπιστοσύνη», αναφέρει στην ομιλία της για μια εκδήλωση στο Γούστερ του Οχάιο. «Η διατήρηση της περιοριστικής μας στάσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι συνετή σε αυτό το σημείο καθώς αποκτούμε σαφήνεια σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού».

Η επικεφαλής της Fed του Κλίβελαντ είχε επαναλάβει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η πολιτική ήταν σε «καλή θέση» και ότι ήταν πολύ νωρίς για να πούμε ότι η πρόοδος στον πληθωρισμό είχε σταματήσει.

 «Η τρέχουσα στάση της νομισματικής μας πολιτικής μας φέρνει σε καλή θέση για τη διαχείριση των κινδύνων που θα μπορούσαν να αντιληφθούν», ανέφερε. «Η μετατόπιση των επιτοκίων πολύ σύντομα ή πολύ γρήγορα χωρίς επαρκή στοιχεία που να μας δίνουν εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε μια βιώσιμη και έγκαιρη πορεία επιστροφής στο 2% θα κινδύνευε να αναιρέσει την πρόοδο που έχουμε σημειώσει».

Η Mester, η οποία συμμετέχει φέτος στην επιτροπή FOMC, αποχωρεί στα τέλη Ιουνίου όταν λήγει η θητεία της. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed θα συναντηθούν επόμενη στις 11 και 12 Ιουνίου.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι o Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Απρίλιο για πρώτη φορά σε έξι μήνες, παρέχοντας κάποια πρόοδο προς την κατεύθυνση που θα ήθελαν να δουν οι αξιωματούχοι της Fed πριν μειώσουν τα επιτόκια. Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε 0,3% από τον Μάρτιο.

Η Mester είπε ότι η ενώ η έκθεση περιείχε καλά νέα για τον πληθωρισμό, η ίδια και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες  θέλουν να δουν περισσότερα στοιχεία για να είναι σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κατευθύνεται προς τον στόχο του 2% της Fed.

Οι αξιωματούχοι διατήρησαν το επιτόκιο αναφοράς τους σταθερό νωρίτερα αυτό το μήνα σε ένα εύρος στόχου από 5,25% έως 5,5% — στο ίδιο επίπεδο που ήταν από τον Ιούλιο. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Τρίτη ότι οι αξιωματούχοι «θα πρέπει να είναι υπομονετικοί και να αφήσουν την περιοριστική πολιτική να κάνει τη δουλειά της».

Ο Πρόεδρος της Richmond Fed, Thomas Barkin, επανέλαβε αυτήν την άποψη νωρίτερα την Πέμπτη, λέγοντας ότι η Fed πρέπει να διατηρήσει το κόστος δανεισμού υψηλό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τροχιά προς τον στόχο του, επικαλούμενος υψηλότερες τιμές στον τομέα των υπηρεσιών.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχει απλώς μεγάλη κίνηση από την πλευρά των υπηρεσιών και θα χρειαστεί λίγος χρόνο», δήλωσε στο CNBC ο Barkin, ο οποίος συμμετέχει επίσης φέτος στην επιτροπή FOMC που ψηφίζει για τις αποφάσεις πολιτικής. «Πιστεύω ότι είμαστε στο σωστό δρόμο εδώ».

Διαβάστε επίσης

Alco: Ενισχυμένη η ΝΔ, μικρή άνοδος και για ΣΥΡΙΖΑ , οριακές απώλειες για ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση

Θεοχάρης: Τροπολογία που θα ορίζει τα επιτόκια για τη ρύθμιση χρεών των φορολογουμένων

Sony Music Group: Προειδοποίηση στις εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης να μην χρησιμοποιούν καλλιτέχνες της για εκπαίδευση μοντέλων AI

Keywords
Αναζητήσεις
fed-nees-diloseis-axiomatouchon-yper-tis-diatirisis-ton-epitokia-sta-trechonta-epipeda.htm
Τυχαία Θέματα