Το ΔΝΤ καλεί ΗΠΑ και Κίνα να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου

21:05 16/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με τον οικονομικό πόλεμο ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ να βρίσκεται προ των πυλών, λόγω της απόφασης της Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε επιβολή επιπλέον δασμών ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τελωνειακούς δασμούς προϊόντων από την Κίνα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιχειρεί να ρίξει τους τόνους.

H εκπρόσωπος

του ΔΝΤ Τζούλι Κόζακ δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι εμπορικοί περιορισμοί όπως αυτοί που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, «μπορούν να στρεβλώσουν το εμπόριο και τις επενδύσεις, να κατακερματίσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και να προκαλέσουν αντίποινα», σύμφωνα με το Reuters.

Οι διαφορές μεταξύ των δυτικών και των ευθυγραμμισμένων με την Κίνα οικονομικών μπλοκ απειλούν την παγκόσμια εμπορική συνεργασία και την οικονομική ανάπτυξη, υπογραμμίζει η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπιναθ, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις αρχές Μάϊου 

Η Τζούλι Κόζακ επισήμανε ότι για να μην «υπάρξουν σύννεφα “Ψυχρού Πολέμου” στον ορίζοντα». Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε πως σχεδιάζει αύξηση ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, των τελωνειακών δασμών που εφαρμόζονται σε κινεζικά προϊόντα, προκειμένου να προστατεύσει «αμερικανικές εταιρίες και Αμερικανούς εργαζομένους» από αθέμιτο ανταγωνισμό.

Με την κίνηση αυτή οι ΗΠΑ προσθέσαν έναν ακόμη «κρίκο» στην αλυσίδα του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες. Όπως επισημαίνει το Reuters, ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, η Lael Brainard, υπογράμμισε ότι οι υψηλότεροι δασμοί

«Το προωθούμενο μέτρο ότι οι ιστορικές επενδύσεις σε θέσεις εργασίας δεν υπονομεύονται από μια πλημμύρα άδικων χαμηλών τιμών εξαγωγών από την Κίνα σε τομείς όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, οι μπαταρίες, ο ιατρικός εξοπλισμός ζωτικής σημασίας, ο χάλυβας, το αλουμίνιο και ημιαγωγοί», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η Brainard.

Άμεση ήταν η απάντηση από το κινέζικο υπουργείο Εμπορίου, που υπογράμμισε σε ανακοίνωση του πως η κίνηση αυτή «θα επηρεάσει σοβαρά το κλίμα διμερούς συνεργασίας» και καλεί την Ουάσιγκτον «να αναιρέσει άμεσα τις λανθασμένες αποφάσεις τους και να ακυρώσουν τα επιπλέον δασμολογικά μέτρα εναντίον της Κίνας».

Υπενθυμίζεται πως οι νέοι δασμοί αφορούν περίπου δέκα βιομηχανικούς τομείς που θεωρούνται «στρατηγικοί», όπως αυτοί των ημιαγωγών, των κρίσιμων ορυκτών, των ιατρικών προϊόντων ή ακόμη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπου οι δασμοί θα αυξηθούν από το 25% στο 100%.

Εκτός από τον τετραπλασιασμό των δασμών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η Ουάσιγκτον αυξάνει τους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο από το 7,5% στο 25%, όπως και για τις μπαταρίες, και τους δασμούς για τους ημιαγωγούς από το 25% στο 50%, αύξηση που θα ισχύσει επίσης και για τα ηλιακά πάνελ και ορισμένα ιατρικά προϊόντα.

Keywords
Αναζητήσεις
to-dnt-kalei-ipa-kai-kina-na-katsoun-sto-trapezi-tou-dialogou.htm
Τυχαία Θέματα