Μητσοτάκης για Συμφωνία Πρεσπών: Δεν κυρώνουμε μνημόνια, αν δεν συμμορφωθούν

Μήνυμα στη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας έστειλε από τη Βέροια την Παρασκευή (17/5) ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε με νόημα πως αν οι γείτονές μας συνεχίσουν τις προκλήσεις ο δρόμος προς την Ευρώπη θα μείνει κλειστός, ενώ παράλληλα σημείωσε πως τα μνημόνια που εκκρεμούν από την ελληνική πλευρά, δεν θα κυρωθούν μέχρι να υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση με ό,τι προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

«Όσον αφορά τις εκκρεμότητες

με τον βόρειο γείτονα μας θα ήθελα να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: Η ΝΔ δεν είχε ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλα είχαμε πει ότι άπαξ και ψηφιστεί θα πρέπει να την εφαρμόσουμε. Αν πιστεύουν ότι κάποιοι μπορούν να την αμφισβητήσουν θα γνωρίζουν δύο πράγματα: Ο δρόμος προς την Ευρώπη θα μείνει κλειστός και τα μνημόνια δεν θα κυρωθούν μέχρι να υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση με ό,τι προβλέπει η Συμφωνία» συνέχισε ο πρωθυπουργός με μήνυμα προς τη Βόρεια Μακεδονία».

Ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορές και στα ελληνοτουρκικά, αλλά και στο μεταναστευτικό, τονίζοντας τη σημασία που έχει ο φράχτης στον Έβρο.

Κάνοντας αναφορά στο μεταναστευτικό υπογράμμισε ότι «πείσαμε την Ευρώπη να στηρίξει μια πολιτική ασφαλούς φύλαξη των συνόρων. Γι' αυτό φτιάχνουμε τον φράχτη στον Εβρο για να γνωρίζουν όλοι ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι ώστε εμείς να καθορίζουμε ποιος μπαίνει στην επικράτεια και όχι ο κάθε άθλιος διακινητής». Υπενθύμισε στο ίδιο πλαίσιο ότι «αν δεν είχαμε βγάλει την Ελλάδα από το φάσμα της χρεοκοπίας δεν θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε 500 εκατ. ευρώ για να στηρίξουμε την ΕΛΓΑ ωστε να στηρίζει τους αγρότες. Ποιον θέλετε στην Ευρώπη να κάνει αυτές τις διαπραγματεύσεις; Γι αυτό θα ψηφίσουμε στις 9 Ιουνίου»

Παράλληλα επανέλαβε ότι «η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην άμυνα. Θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο; Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε τις χώρες της ΕΕ ώστε να μπορούμε αύριο να αποκτήσουμε π.χ. μια ευρωπαϊκή αεράμυνα, ένα iron dome, μια θωράκιση που δεν θα περνάει κουνούπι από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. Θα μπορέσει η Ευρώπη να αποκτήσει μια κοινή πολιτική για το δημογραφικό; Εμείς θα στηρίζουμε πάντα έμπρακτα την ελληνική οικογένεια. Το επίδομα γέννας εμείς το θεσμοθετήσαμε, το επίδομα μητρότητας το δώσαμε στις ελεύθερες επαγγελματίες. Πρώτος εγώ αναγνωρίζω ότι υπάρχει θέμα ακριβείας και κάνουμε ό,τι καλύτερο για να το αντιμετωπίσουμε».

«Το να είναι ισχυρή η ΝΔ στο ευρωπαικό κοινοβούλιο σημαίνει ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη, σημαίνει περισσότερη προκοπή για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

#Συμφωνία_των_Πρεσπών #Μητσοτακης #ΣΚΟΠΙΑ #Βόρεια_Μακεδονία
Keywords
Αναζητήσεις
mitsotakis-gia-symfonia-prespon-den-kyronoume-mnimonia-an-den-symmorfothoun.htm
Τυχαία Θέματα