Ιρανικά ΜΜΕ: Νεκροί ο πρόεδρος Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών

Τον θάνατο του προέδρου του Ιράν και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση λίγη ώρα μετά τον εντοπισμό των συντριμμιών του ελικοπτέρου που επέβαιναν και το οποίο συνετρίβη το απόγευμα της Κυριακής (19/5).

Ειδικότερα, ιρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο 63χρονος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Εμπραχίμ Ραϊσί, που εξελέγη το 2021, ο 60χρονος υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, που ανέλαβε το αξίωμα επίσης το 2021, και άλλοι αξιωματούχοι που επέβαιναν σε ελικόπτερο Bell

212 το οποίο συνετρίβη χθες Κυριακή σε ορεινή περιοχή υπό πολύ κακές καιρικές συνθήκες είναι όλοι νεκροί.

{https://twitter.com/BBCBreaking/status/1792413184868913543}

Στο ελικόπτερο επέβαιναν άλλα 7 άτομα τα οποία επίσης θεωρούνται νεκρά. Πρόκειται για τον κυβερνήτη της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν Μαλέκ Ραχματί, τον ιμάμη της προσευχής της Παρασκευής της Ταμπρίζ, Mohammad Ali Alehashem καθώς και έναν πιλότο, τον συγκυβερνήτη, τον αρχηγό πληρώματος, τον επικεφαλής ασφαλείας και έναν άλλο σωματοφύλακα.

{https://twitter.com/BreakingMinutes/status/1792395994954625508}

«Ο Αγιατολάχ μαρτύρησε» έγραψε σε ανάρτησή του το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. Την ίδια πληροφορία έδωσε Ιρανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, προσθέτοντας ότι το ελικόπτερο απανθρακώθηκε εντελώς.

{https://twitter.com/Tasnimnews_Fa/status/1792409827727004054}

Ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου επιβεβαίωσε μιλώντας στην ιρανική κρατική τηλεόραση ότι δεν εντοπίστηκε καμιά ένδειξη ζωής στον τόπο όπου συνετρίβη το ελικόπτερο.

Αξιωματούχος είχε δηλώσει νωρίτερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι δυστυχώς φαίνεται πως όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί, προσθέτοντας ότι το ελικόπτερο κάηκε ολοσχερώς.

Τουρκικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένα εναέριο όχημα τύπου Akıncı εντόπισε «πηγή θερμότητας που υπάρχουν υποψίες πως είναι τα συντρίμμια ελικοπτέρου που μετέφερε τον ιρανό πρόεδρο (Εμπραχίμ) Ραϊσί» και «οι συντεταγμένες κοινοποιήθηκαν στις ιρανικές αρχές», όπως ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μέσω X, μεταφορτώνοντας βίντεο θερμικής κάμερας.

{https://twitter.com/anadoluagency/status/1792348729858768951}

Είχε προηγηθεί η είδηση για τον εντοπισμό των συντριμμιών του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος του Ιράν. Η επιβεβαίωση έγινε από την Ερυθρά Ημισέληνο, καθώς ανέφερε ότι οι ομάδες διάσωσης εντόπισαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Ραΐσι και η κατάσταση δεν είναι καλή.

Ο Ιρανός πρόεδρος ταξίδευε με ένα ελικόπτερο Bell 212 που άρχισε να λειτουργεί στα τέλη της δεκαετίας του 1960, σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή του CNN, Cedric Leighton. Η δυσκολία στην απόκτηση ανταλλακτικών θα μπορούσε να έπαιξε έναν παράγοντα για τη συντριβή. Το ελικόπτερο κατασκευάστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ και στη συνέχεια στον Καναδά, δήλωσε ο Leighton.

Ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί θα έχει εκτεταμένες συνέπειες. Στο άμεσο διάστημα, ο αντιπρόεδρος του Ιράν, Μοχάμαντ Μοχμπέρ, θα αναλάβει τον έλεγχο και θα διεξαχθούν εκλογές εντός 50 ημερών. Ο διάδοχος του Ραΐσι θα είναι πιθανότατα ο εκλεκτός υποψήφιος του θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και σίγουρα θα είναι εξίσου υπερσυντηρητικός και σκληροπυρηνικός κληρικός.

#Εμπραχίμ_Ραϊσί #ΑΜΙΡΑΜΠΝΤΟΛΑΧΙΑΝ #θάνατος #ΣΥΝΤΡΙΒΗ_ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ
Keywords
Αναζητήσεις
iranika-mme-nekroi-o-proedros-raisi-kai-o-ypourgos-exoterikon.htm
Τυχαία Θέματα
Ιρανικά ΜΜΕ, Νεκροί, Ραϊσί, Εξωτερικών,iranika mme, nekroi, raisi, exoterikon