Πρόσκληση Μακρόν σε Πούτιν να μετάσχει στους εορτασμούς της Νορμανδίας

Αντιδράσεις μεταξύ των συμμάχων της Γαλλίας έχει προκαλέσει η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να προσκαλέσει τη Ρωσία να παραστεί στην 80ή επέτειο της απόβασης της Νορμανδίας.

Οι ηγέτες ετοιμάζονται να συγκεντρωθούν στις παραλίες της Νορμανδίας στις 6 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Politico, τον περασμένο μήνα, το Παρίσι αιφνιδίασε τις δυτικές χώρες όταν οι διοργανωτές

της D-Day ανακοίνωσαν ότι απηύθυναν πρόσκληση στη Μόσχα. Αξιωματούχοι από το Ηνωμένο Βασίλειο και από άλλες δύο χώρες που επικράτησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εξέφρασαν ανησυχίες για την κίνηση αυτή, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τον συμβολικό χαρακτήρα της περίστασης, με ζητήματα πρωτοκόλλου και σχετικά με τη διπλωματική εμπλοκή με εκπροσώπους της Ρωσίας.

Κυβερνητικός αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου μάλιστα υποστήριξε ότι οι ενέργειες της Γαλλίας -όχι μόνο η πρόσκληση για την Ημέρα της Ημέρας της Νορμανδίας, αλλά επίσης η φιλοξενία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ αυτόν τον μήνα και η αποστολή εκπροσώπου στην ορκωμοσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν- ήταν «ανησυχητικές».

Όπως υποστήριξε, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έδωσε την εντύπωση ότι «βλέπει τον εαυτό του υπεράνω της σύγκρουσης και θεωρεί ότι στο τέλος θα έχει κάποιον ρόλο ως ειρηνοποιός» για την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο αυτό είναι «εντελώς άστοχο».

«Αιφνιδίασε τους πάντες»

Όπως αναφέρει το Politico, διπλωμάτης από άλλο ευρωπαϊκό κράτος δήλωσε ότι το Παρίσι «αιφνιδίασε τους πάντες» με την πρόσκληση προς τη Ρωσία. Ο ίδιος διπλωμάτης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη επικοινωνίας μετά την ανακοίνωση υπό το πρίσμα του υψηλού επιπέδου εκπροσώπησης από πολλές χώρες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένεται να παραστούν.

«Οι Γάλλοι κράτησαν τις συζητήσεις σχετικά με την πρόσκληση σε αρκετά κλειστό κύκλο», δήλωσε ο διπλωμάτης, ο οποίος, θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.

Ο φορέας διοργάνωσης των εκδηλώσεων μνήμης της Ημέρας της Απόβασης της Νορμανδίας, η Mission Libération, της οποίας ηγείται ο πρώην πρέσβης της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον Φιλίπ Ετιέν, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα προσκληθούν Ρώσοι εκπρόσωποι, αν και ο Πούτιν είναι persona non grata στην τελετή.

«Σε αντίθεση με το Κρεμλίνο, η Γαλλία δεν προχωρά σε πολιτικό αναθεωρητισμό της ιστορίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Mission Libération. «Ιστορικά, η Γαλλία πάντα προσκαλούσε χώρες των οποίων τα στρατεύματα είχαν αποβιβαστεί στη Νορμανδία. Πρόσκληση έχει απευθυνθεί στο παρελθόν και στη Ρωσική Ομοσπονδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Mission Libération δεν επιβεβαίωσε ποιοι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν συμπεριληφθεί ως προσκεκλημένοι, ούτε αν η Ρωσία είχε αποδεχθεί την πρόσκληση. Αξιωματούχος της Mission Libération με τον οποίο επικοινώνησε το POLITICO δήλωσε ότι οι διοργανωτές επί του παρόντος «επικεντρώνονται περισσότερο στις προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις μνήμης» παρά στις λεπτομέρειες της λίστας των προσκεκλημένων.

ΠΗΓΗ: Politico, Documento

Το άρθρο Πρόσκληση Μακρόν σε Πούτιν να μετάσχει στους εορτασμούς της Νορμανδίας εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.

Keywords
Αναζητήσεις
prosklisi-makron-se-poutin-na-metaschei-stous-eortasmous-tis-normandias.htm
Τυχαία Θέματα