ΗΠΑ: Εντάθηκαν οι αστυνομικές επιχειρήσεις για την απομάκρυνση διαδηλωτών

Περί τους 300 με 500 φοιτητές είχαν ταμπουρωθεί στην πανεπιστημιούπολη του UCLA (Λος Aντζελες) και ακόμη 2.000 είχαν συγκεντρωθεί απέξω σε ένδειξη αλληλεγγύης

Με επίκεντρο το πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνιας συνεχίστηκαν οι αστυνομικές επιχειρήσεις για την απομάκρυνση φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών. Σύμφωνα με το CNN, η αστυνομική επιχείρηση στην πανεπιστημιούπολη

του Λος Αντζελες ολοκληρώθηκε μέσα σε τρεις ώρες αφότου έλαβαν έκκληση επέμβασης από τις πρυτανικές Αρχές. Εκατοντάδες αστυνομικοί άρχισαν τα ξημερώματα να ξηλώνουν την κατασκήνωση των φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών στην κεντρική πλατεία του πανεπιστημίου.

Πρόκειται για το τελευταίο σημείο σοβαρής ανάφλεξης των εντάσεων στα αμερικανικά πανεπιστήμια και των φοιτητικών διαδηλώσεων κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με αμερικανικά δίκτυα, περίπου 300 με 500 διαδηλωτές είχαν ταμπουρωθεί στο campus του UCLA και περίπου άλλοι 2.000 είχαν συγκεντρωθεί απέξω σε ένδειξη αλληλεγγύης. Της εφόδου ηγήθηκε σώμα μελών της Τροχαίας της Καλιφόρνιας με ασπίδες και κλομπ. Διαδηλωτές, εφοδιασμένοι με αυτοσχέδιες ασπίδες και ομπρέλες, προσπάθησαν να εμποδίσουν τους αστυνομικούς και φώναζαν συνθήματα, ενώ έστρεφαν τους φακούς τους στα μάτια τους.

Από την πλευρά τους οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με βόμβες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα, ενώ συνέλαβαν δεκάδες ακτιβιστές. Η πρυτανική Αρχή του UCLA ανακοίνωσε ότι τα διαδικτυακά μαθήματα θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως, ενώ δόθηκε σαφής εντολή σε όλους να αποφεύγουν την περιοχή του Dickson Court and Plaza.

Επεισόδια μεγάλης έκτασης σημειώθηκαν και στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας, με τις αστυνομικές Αρχές να προβαίνουν στην καταστροφή ενός ακόμη καταυλισμού διαδηλωτών, συλλαμβάνοντας 17 ανθρώπους με την κατηγορία της «παράνομης αυθαίρετης εισόδου».  Δυνάμεις επιβολής της τάξης συνέλαβαν επίσης αρκετούς διαδηλωτές στο νεοϋορκέζικο πανεπιστήμιο Φόρνταμ, όπου διέλυσαν καταυλισμό που είχε εγκατασταθεί το πρωί στην πανεπιστημιούπολη, όπως τόνισαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωση που εξέδωσε καταδίκασε το «μικρό ποσοστό» φοιτητών που προκαλεί «ταραχές». «Οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να πηγαίνουν για μάθημα αισθανόμενοι ασφαλείς» δήλωσε η Καρίν Ζαν-Πιερ, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, προσθέτοντας πως θα «συνεχίσουμε να υπογραμμίζουμε πως πρέπει να καταγγέλλεται ο αντισημιτισμός». Mε δήλωσή του, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εκθείασε τις αστυνομικές επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι «ήταν ωραίο πράγμα να βλέπεις» τους αστυνομικούς της Νέας Υόρκης να κάνουν έφοδο στο κτίριο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, το οποίο είχαν καταλάβει φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές, και κάλεσε την τοπική αστυνομία να καταστείλει «τις διαμαρτυρίες σε όλες τις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ». «Η Νέα Υόρκη ήταν την περασμένη νύχτα υπό πολιορκία» πρόσθεσε ο Τραμπ απευθυνόμενος στους οπαδούς του σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ουισκόνσιν, περιγράφοντας ως «λυσσασμένους παράφρονες και συμπαθούντες τη Χαμάς» τους διαδηλωτές. Παράλληλα, επιτέθηκε στον Τζο Μπάιντεν, τον οποίο κατήγγειλε για ένοχη σιωπή στη θέα όλων αυτών των πρωτοφανών γεγονότων.

Οι εικόνες αστυνομικών με εξαρτύσεις αντιμετώπισης ταραχών στις πανεπιστημιουπόλεις έκαναν τον γύρο του πλανήτη και προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του πολιτικού κόσμου, έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ιδιαίτερα πολωμένες ΗΠΑ. Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης από τη 17η Απριλίου έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις σε τουλάχιστον 30 πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις.

«Guardian»: Προεδρική εκλογή για… γερά νεύρα!

Τις πολιτικές συνέπειες των μαζικών διαδηλώσεων στα αμερικανικά πανεπιστήμια εξετάζει σε ανάλυσή του ο «Guardian» με φόντο τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. «Ακόμα και σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων μπορεί ν’ αναδειχθούν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ» τονίζει το διεθνές ειδησεογραφικό μέσο, ενώ σημειώνει ότι οι πολιτικές του Τζο Μπάιντεν μπορεί να επηρεάσουν την ψήφο των νέων και να πλήξουν τις πιθανότητες επανεκλογής του σε μια εκλογική αναμέτρηση που, ούτως ή άλλως, αναμένεται να είναι πολύ οριακή.

Η συνεχιζόμενη στήριξη στο Ισραήλ μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική, όπως τονίζουν διεθνείς αναλυτές, κι αυτό γιατί σε αρκετές πολιτείες «κλειδί» οι νέοι είναι μια εκλογική ομάδα που ο πρόεδρος δεν αντέχει να χάσει», όπως εξηγεί χαρακτηριστικά ο «Guardian». «Δεν θα περίμενα ότι οι διαδηλωτές στα πανεπιστήμια σήμερα θα ψηφίσουν τον Τραμπ, σχεδόν κανένας από αυτούς δεν θα το κάνει. Ο κίνδυνος είναι πολύ πιο απλός: ότι απλώς δεν θα ψηφίσουν» καταλήγει ο καθηγητής Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας Τζόναθαν Ζίμερμαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα