Εκτός φυλακής ο Μιχαλολιάκος

Ο άλλοτε πανίσχυρος αρχηγός της Χρυσής Αυγής, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2020 είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αποφυλακίζεται με όρους

Ανοιξε η πόρτα της φυλακής για τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2020 είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ο άλλοτε πανίσχυρος αρχηγός της Χρυσής Αυγής

αποφυλακίζεται με όρους, έχοντας εκτίσει ποινή 4 ετών, 9 μηνών και 8 ημερών, αλλά και με πλασματική αναγνώριση έκτισης ποινής επιπλέον 3 ετών και 25 ημερών, καθώς είναι άνω των 65 ετών και έχει νοσηλευθεί και για διάστημα άνω των τεσσάρων μηνών.

Την υφ’ όρων αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου αποφάσισε με βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας, αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο προ των τροποποιήσεων του Ποινικού Κώδικα του 2019. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ποινική νομοθεσία, είναι επιτρεπτή η υφ’ όρων απόλυση καταδικασθέντος σε κάθειρξη όταν αυτός έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής του. Ακόμη, με την ίδια ποινική νομοθεσία για καταδικασθέντες από 65 ετών και άνω προβλέπεται ότι κάθε ημέρα παραμονής στη φυλακή θα υπολογίζεται ως δύο ημέρες εκτιόμενης ποινής, όπως επίσης προβλέπεται και ευεργετικός υπολογισμός για επιπλέον ζητήματα υγείας και τυχόν νοσηλεία.

Οι δικαστές, μέλη του δικαστικού συμβουλίου, έκαναν δεκτή την αίτηση για υφ’ όρων αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου, επιβάλλοντάς του όμως τους εξής περιοριστικούς όρους: απαγόρευση εξόδου από την Αττική, εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του μία φορά τον μήνα, αλλά και απαγόρευση συναναστροφής με συγκατηγορουμένους του για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, για την οποία καταδικάστηκε σε πολυετή κάθειρξη.

Ωστόσο, κατά της αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου είχε ταχθεί με πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο ο αρμόδιος εισαγγελέας. Σύμφωνα με την πρότασή του, ο καταδικασθείς πράγματι πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για υφ’ όρων απόλυση, δεν πληροί όμως τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, καθώς παραμένει αμετανόητος. Συγκεκριμένα, ο εισαγγελικός λειτουργός για να στηρίξει την άποψή του περί απόρριψης της αίτησης αποφυλάκισης φέρεται ότι επικαλέστηκε αρθρογραφία του Ν. Μιχαλολιάκου, στην οποία υποστηρίζει ότι η δίωξή του για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή ήταν πολιτική και η μετέπειτα καταδίκη του σε πολυετή κάθειρξη σκευωρία.

Η εισαγγελική πρόταση δεν έγινε δεκτή από το δικαστικό συμβούλιο, το οποίο αποφάνθηκε εν τέλει ότι ο Ν. Μιχαλολιάκος θα πρέπει να αποφυλακιστεί με όρους. Οι δικαστές φέρεται ότι αξιολόγησαν ως θετική τη διαγωγή του ως κρατουμένου, αλλά και πως απέρριψαν το σκεπτικό του εισαγγελέα για το περιεχόμενο της αρθρογραφίας του Ν. Μιχαλολιάκου κρίνοντας ότι αυτό δεν αποτελεί ένδειξη τέλεσης νέων παράνομων πράξεων. Να σημειωθεί, τέλος, ότι κατά του βουλεύματος υπάρχει η δυνατότητα άσκησης έφεσης από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές.

Σε δήλωσή τους, οι δικηγόροι της οικογένειας του Παύλου Φύσσα χαρακτηρίζουν την παραπάνω εξέλιξη «μέγιστη προσβολή» για τα θύματα της Χρυσής Αυγής, αλλά και για τις οικογένειές τους.

Οξύτατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Οξείες υπήρξαν οι αντιδράσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης στο άκουσμα της είδησης της αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου.

«Ατιμωρησία και στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Ενας ολόκληρος λαός στο Εφετείο -εν μέσω πανδημίας- φώναζε “οι ναζί στη φυλακή”. Από σήμερα ο εγκληματίας Μιχαλολιάκος κυκλοφορεί ελεύθερος, ύστερα από μία προκλητική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης» ανέφερε με ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, προκαλώντας την αντίδραση του Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος κατήγγειλε πως αντί να σιωπήσει για τις πράξεις και τις παραλείψεις του κόμματός του, προσπάθησε να εργαλειοποιήσει πολιτικά την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου.

«Επί δεκαετίες περιφέρονταν ως οι δήθεν κατέχοντες το μονοπώλιο στη δημοκρατική ευαισθησία και στους αντιφασιστικούς αγώνες και μέσα σε λίγα χρόνια η ίδια η πραγματικότητα τους ξεγύμνωσε», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Την ίδια ώρα, από την Καλλιθέα όπου περιόδευσε, ο Νίκος Ανδρουλάκης έστειλε το μήνυμα πως η μάχη κατά του ναζισμού δεν είναι μόνο δικαστική αλλά και πολιτική.

«Να μην ξεχνούμε αυτοί που υμνούν τον Χίτλερ και τον νεοναζισμό τι υπηρετούν και τι δεινά έφεραν αυτές οι δυνάμεις στην πατρίδα μας. Αρα, η μνήμη είναι φρουρός για να μην ξαναϋπάρξουν τέτοια νεοναζιστικά μορφώματα στον τόπο», όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκτός, Μιχαλολιάκος,ektos, michaloliakos