Πυροβόλησαν τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο (βίντεο)

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, πυροβολήθηκε μπροστά σε κτίριο στην πόλη Χάντλοβα στη Σλοβακία, όπου είχε λάβει χώρα κυβερνητική συνάντηση. Σύμφωνα με ανάρτηση στην σελίδα του στο Facebook το απόγευμα, η ζωή του διέτρεχε κίνδυνο, ενώ το βράδυ ο υπουργός Άμυνας είπε ότι ο Φίτσο ήταν ακόμα στο χειρουργείο και η κατάστασή του ήταν «εξαιρετικά σοβαρή», με τους γιατρούς να δίνουν μάχη για τη ζωή του, καθώς είχε υποστεί «σοβαρά πολυτραύματα». 

Ο

Φίτσο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα ενώ ο φερόμενος ως δράστης έχει συλληφθεί. Το Aktuality ανέφερε πως είχε τρία τραύματα: Δύο στο χέρι και ένα στην κοιλιά. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Σλοβακίας επιβεβαίωσε ότι έλαβε χώρα απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού.

Ο δράστης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ένας 71χρονος από χωριό της κεντρικής Σλοβακίας, ο οποίος προέβη στην ενέργεια με όπλο που κατείχε νόμιμα, για άγνωστους ως τώρα λόγους. 

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή των πυροβολισμών στον Ρόμπερτ Φίτσο - Ποιος είναι ο δράστης

Η Χάντλοβα βρίσκεται 180 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, Μπρατισλάβα. Η απερχόμενη πρόεδρος της χώρας, Ζουζάνα Καπούτοβα, έκανε λόγο για μια «κτηνώδη και ανελέητη» επίθεση, δήλωσε σοκαρισμένη και ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στον πρωθυπουργό. Ο εκλεγμένος πρόεδρος και σύμμαχος του Φίτσο, Πέτερ Πελεγκρίνι, εξέφρασε φρίκη για το «πού μπορεί να οδηγήσει το μίσος για άλλη μια πολιτική άποψη. Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα, μα υπάρχουν πολλοί τρόποι να εκφράσουμε τη διαφωνία μας δημοκρατικά και νόμιμα. Μια απόπειρα δολοφονίας σε έναν από τους πιο υψηλόβαθμους θεσμικούς αξιωματούχους είναι μια άνευ προηγουμένου απειλή στη σλοβακική δημοκρατία». 

Ο Φίτσο ανέκτησε την εξουσία μετά από εκλογές το φθινόπωρο, επικεφαλής ενός λαϊκιστικού- εθνικιστικού συνασπισμού. Ηγείται του λαϊκιστικού αριστερού Smer-SSD και κέρδισε τις εκλογές με δεσμεύσεις για τερματισμό της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αν και ο ίδιος αρνείται πως είναι φιλορώσος. Είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από πρωθυπουργός μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ το 2018. 

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός πυροβολήθηκε ενώ χαιρετούσε το πλήθος μπροστά σε πολιτιστικό κέντρο στη Χάντλοβα. «Ένα πλήθος περίμενε έξω (από το πολιτιστικό κέντρο) και ένας άρχισε να πυροβολεί» είπε ο δημοσιογράφος Γιούραϊ Μπούρι, που ήταν μέσα στο κτίριο.

Ακούστηκαν πάνω από ένας πυροβολισμοί (τρεις ή τέσσερις) πριν οι σωματοφύλακες του Σλοβάκου πρωθυπουργού τον φυγαδεύσουν σε αυτοκίνητο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με ελικόπτερο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση στη σελίδα του στο Facebook, μεταφερόταν στη Μπάνκσα Μπίστριτσα επειδή χρειαζόταν επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

WATCH: Slovakia's Prime Minister Fico taken to his car after shooting, current condition unknown pic.twitter.com/l7S2eaAEHp

— BNO News (@BNONews) May 15, 2024

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πυροβόλησαν, Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο,pyrovolisan, slovakias robert fitso