Ολλανδία: Κοντά σε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης σκληρής δεξιάς με συμμετοχή του Βίλντερς

Εξι μήνες μετά την εκλογική του νίκη, ο ολλανδόςακροδεξιός και αντι-ισλαμιστής, Γκερτ Βίλντερς βρίσκεται ένα βήμα πριν από την συμφωνία για τον σχηματισμό της δεξιότερης κυβέρνησης που έχει γνωρίσει η Ολλανδία εδώ και δεκαετίες.

Η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού αναμένεται να ανακοινωθείεντός της ημέρας, ενώ τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν το όνομα του Ρόναλντ Πλάστερκ, βετεράνου του Εργατικού Κόμματος για την θέση του πρωθυπουργού. 

Η συμφωνία θα φέρει μαζί το κεντροδεξιό κόμμα VVD του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε,

το νέο κεντρώο κόμμα NSC, το κόμμα BBB των αγροτών μαζί με το Κόμμα της Ελευθερίας του Γκερτ Βίλντερς στο πλαίσιο κυβέρνησης συνασπισμού που εξασφαλίζει 88 έδρες στην 150μελή βουλή. Η 37 είναι του κόμμματος του Βίλτνερς. 

Αν και δεν έχουν αποκαλυφθεί πληροφορίες για το περιεχόμενο της συμφωνίας, αναμένεται ότι η κυβέρνηση συνασπισμού θα επιβάλει αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική.

Η μετανάστευση, τα οικονομικά και η περιβαλλοντική πολιτική ήταν πλέον ακανθώδη θέματα της διαπραγμάτευσης.

Για να κερδίσει τις εκλογές, ο Βίλντερς εκμεταλλεύθηκε τα αντιμεταναστατευτικά, αντισυστημικά αισθήματα μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης, επέρριψε στους αιτούντες άσυλο την ευθύνη για την έλλειψη στέγης και καλλιέργησε τις ανησυχίες για το υψηλό κόστος διαβίωσης και την υπερφόρτωση του συστήματος υγείας.

Τώρα για να επιτευχθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης φαίνεται πως χρειάστηκε η άμβλυνση της αντιευρωπαϊκής, αντιισλαμικής ρητορικής του, η εγκατάλειψη της φιλοδοξίας του να γίνει πρωθυπουργός και η αναθεώρηση της καθολικής αντίθεσης στην παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία.

Ο Βίλντερς, που διατηρεί στενές σχέσεις με τους άλλους εθνικιστές, λαϊκιστές της Ευρώπης, όπως ο Βίκτορ Ορμπαν, έχει υποσχεθεί αύξηση των δαπανών για την υγεία και μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Ωστόσο, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί καθιστούν απίθανο τα υπόλοιπα κόμματα να υποστηρίξουν αυτές τις δεσμεύσεις.

Πηγές: Reuters,ΑΠΕ ΜΠΕ

Related...ΗΠΑ:Υπό τον κίνδυνο ποινικών διώξεων η Boeing για τα πολύνεκρα δυστυχήματα με αεροσκάφη 737 MaxΝέοι στο Αμστερνταμ θέλουν να «νικήσουν» τη στεγαστική κρίση χτίζοντας συλλογικό σπίτιΓαλλία: Ανθρωποκυνηγητό για τον διαβόητο «Μύγα» μετά την κινηματογραφική αιματηρή απόδραση
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ολλανδία, Κοντά, Βίλντερς,ollandia, konta, vilnters