Ξίδι: 7 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίσετε σύμφωνα με ειδικούς

09:04 18/5/2024 - Πηγή: InStyle

Το ξίδι φημίζεται για τις “θαυματουργές” του ιδιότητες στον καθαρισμό του σπιτIού. Από την κουζίνα, το μπάνιο, το ντους… Ωστόσο, αν και γυαλίζει και απολυμαίνει έπιπλα και πατώματα, δεν μπορείτε να καθαρίσετε με ξίδι όλες τις επιφάνειες. Κι αυτό, γιατί αν και σε άλλα σημεία μπορεί να είναι ευεργετικό, υπάρχουν και ορισμένα υλικά, που μπορεί να καταστραφούν αν τα καθαρίσεις με το συγκεκριμένο συστατικό.

Η Ruojie Vanessa Zhang,

επίκουρη ερευνητική καθηγήτρια στην επιστήμη των τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι και πρόεδρος του τμήματος χημείας τροφίμων για το Ινστιτούτο Τεχνολόγων Τροφίμων και η Jessica Ek είναι εκπρόσωπος του American Cleaning Institute, συμβουλεύουν ποια αντικείμενα δεν πρέπει ποτέ να καθαρίσετε με ξύδι.

Τι είναι το ξίδι

Το ξίδι είναι διάλυμα οξέος και νερού και είναι εξαιρετικό καθαριστικό και απολυμαντικό, λέει η Zhang. «Οι όξινες ιδιότητές του διαλύουν αποτελεσματικά τα κοιτάσματα ορυκτών, τη βρωμιά και το λίπος, ενώ σκοτώνουν επίσης τα βακτήρια. Το ξύδι είναι μη τοξικό, φιλικό προς το περιβάλλον και οικονομικά αποδοτικό, καθιστώντας το μια ευέλικτη και ασφαλή επιλογή για ένα ευρύ φάσμα εργασιών καθαρισμού στην κουζίνα».

Η Jessica Ek επισημαίνει ότι το ξίδι μπορεί να αφαιρέσει τα υπολείμματα σκληρού νερού στα ρούχα, τις πετσέτες και την κεφαλή του ντους σας. «Μπορεί να βοηθήσει στον βαθύ καθαρισμό στις κατσαρόλες και τα τηγάνια, όπως και να επαναφέρει τη λάμψη στα μαυρισμένα, χάλκινα μαγειρικά σκεύη. Παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αφαιρέσει τις παρατεταμένες οσμές». Προτείνει να χρησιμοποιήσετε λευκό ξίδι, ώστε να μην προσθέτει χρώματα ή υπολείμματα σε οτιδήποτε καθαρίζετε.

Ποια πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζετε με ξίδιΧυτοσίδηρος (μαντέμι): Το ξίδι μπορεί να αφαιρέσει υλικό στα τηγάνια από χυτοσίδηρο και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σκουριά και ζημιά, λέει η Zhang. Συνιστά τον καθαρισμό του χυτοσιδήρου με ήπιο σαπούνι και νερό.Σκληρά ξύλα: Το ξίδι μπορεί να καταστρέψει το φινίρισμα σε δάπεδα ή έπιπλα από σκληρό ξύλο. Χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό ειδικά σχεδιασμένο για σκληρά ξύλα.Ανοξείδωτος χάλυβας: Το ξίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό του ανοξείδωτου χάλυβα, «αλλά μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό ή ζημιά εάν παραμείνει για πολύ καιρό ή χρησιμοποιηθεί σε υψηλές συγκεντρώσεις», λέει η Zhang. “Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο σαπούνι ή ένα καθαριστικό ειδικά σχεδιασμένο για ανοξείδωτο χάλυβα.”Πάγκοι από φυσική πέτρα: Το ξίδι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε πάγκους από φυσική πέτρα όπως μάρμαρο ή γρανίτη. «Το οξύ στο ξίδι μπορεί να βλάψει την επιφάνεια αποχρωματίζοντας ή χαράσσοντάς την», αναφέρει η Ek. Επιλέξτε ένα καθαριστικό ειδικά κατασκευασμένο για επιφάνειες από φυσική πέτρα.Οθόνες ηλεκτρονικών ειδών: Μην καθαρίζετε την οθόνη του φορητού υπολογιστή, της τηλεόρασης ή του τηλεφώνου σας με ξίδι. «Το ξίδι μπορεί να βλάψει τις επικαλύψεις στις ηλεκτρονικές οθόνες, οδηγώντας σε ραβδώσεις ή αποχρωματισμό», λέει η Zhang, η οποία συμβουλεύει να χρησιμοποιήσετε ένα πανί από μικροΐνες και ένα καθαριστικό που προστατεύει την οθόνη.Πλυντήρια ρούχων και πλυντήρια πιάτων: Είναι δελεαστικό να ρίξετε λίγο ξίδι για βαθύ καθαρισμό, αλλά η Ek σας συμβουλεύει να μην το κάνετε. «Το οξύ μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόωρη διάσπαση των ελαστικών και των εύκαμπτων σωλήνων στο πλυντήριο πιάτων σας”. Επομένως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του πλυντηρίου πιάτων ή του πλυντηρίου ρούχων».Ενέματα (από τσιμέντο ή ρητίνη): Το ξίδι μπορεί να καθαρίσει τα ενέματα, αλλά η όξινη φύση του, τα υποβαθμίζει με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη μούχλας και βλάβη. Χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό άλλου τύπου ή μαγειρική σόδα”, καταλήγει η Zhang.

Keywords
Τυχαία Θέματα