Παρβοϊός: «Καμπανάκι» σε γονείς από τους ειδικούς – Τι επιπλοκές προκαλεί και πώς μεταδίδεται

Αναστάτωση προκαλεί στους γονείς ο παρβοϊός, από τον οποίο πέθανε ένα παιδάκι 3,5 ετών. Μάλιστα, μετά το τραγικό συμβάν, ακόμη δύο παιδιά που προσβλήθηκαν από τον φονικό ιο χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Μολονότι η νόσος προσβάλει άτομα όλων των ηλικιών, οι ειδικοί συνιστούν μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες, δηλαδή 5 έως 15 ετών.

Μητέρα παιδιού που προβλήθηκε από τον ιό αποκλειστικά στο MEGA

Στην κάμερα του MEGA μίλησε μητέρα παιδιού που προσβλήθηκε από

τον παρβοϊό και ευτυχώς διέφυγε τον κίνδυνο.

«Πριν δύο μήνες εμφάνισαν παρβοϊό το παιδί. Στην αρχή οι γιατροί ήταν καθησυχαστικοί και μετά από δύο εβδομάδες κατέληξε η συμμαθήτριά του», ανέφερε -μεταξύ άλλων- η μητέρα, στον απόηχο της έξαρσης 11 κρουσμάτων του συγκεκριμένου ιού σε παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. «Ήμασταν από τις περιπτώσεις που δεν υπήρχαν συμπτώματα», συμπλήρωσε.

Η πρόληψη του παρβοϊού δεν είναι εφικτή και κατά συνέπεια ο ασθενής δεν μπορεί να προφυλάξει τους γύρω του.

Στο ρεπορτάζ του MEGA, μίλησε και η διευθύντρια του συγκεκριμένου σταθμού, η οποία επισήμανε πως «μετά τον θάνατο του παιδιού που ήταν μέλος της οικογένειας μας, μία μαμά πήγε να κάνει εξετάσεις το παιδάκι της και ζήτησε να κάνει και την εξέταση της τιμής της τροπονίνης», κάτι που έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου.

«Το παιδί εισήχθη και παρέμεινε στην Παιδοκαρδιολογική/Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έως τη μεταφορά του στον νοσηλευτικό όροφο πριν από λίγες ημέρες. Λαμβάνει τη δέουσα αγωγή και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή», ανακοίνωσε από την πλευρά του το Ωνάσειο, γνωστοποιώντας την κατάσταση της υγείας του δεύτερου παιδιού που χρειάστηκε εισαγωγή.

Μολονότι η νόσος προσβάλει άτομα όλων των ηλικιών, οι ειδικοί συνιστούν μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες, δηλαδή 5 έως 15 ετών

Τι είναι ο παρβοϊός

Η συγκεκριμένη λοίμωξη είναι γνωστή και ως «πέμπτη νόσος», αφού είναι μια από τις κοινές ασθένειες που αντιμετωπίζονται στην παιδική ηλικία, μαζί με την ευλογιά, την οστρακιά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά.

Στις περισσότερες δε περιπτώσεις, τα συμπτώματα που εμφανίζονται δεν είναι έντονα, στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ 2 στους 10 ανθρώπους που προσβάλονται δεν εμφανίζουν σημάδια της νόσησης. Ωστόσο, κάποιοι μπορεί να βιώσουν πυρετό, πονόλαιμο, βήχα, πονοκέφαλο, εξανθήματα και πόνο στις αρθρώσεις.

Ειδικότερα, το πιο κοινό εξάνθημα που σχετίζεται με τη μόλυνση από τον παρβοϊό Β19 είναι κόκκινου χρώματος και εμφανίζεται στο πρόσωπο, κυρίως στα μάγουλα. Είναι ορατό συνήθως λίγες ημέρες μετά τα αρχικά συμπτώματα,  ποικίλλει σε ένταση και συνήθως υποχωρεί σε 7 έως 10 ημέρες.

Επιπλοκές και μεταδοτικότητα

Αν και η συγκεκριμένη νόσος είναι, όπως αναφέρθηκε, ήπια στις περισσότερες των περιπτώσεων, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία κυρίως στα νεύρα, τις αρθρώσεις ή το αίμα, κάτι που επιβεβαιώθηκε αλλωστε από τον τραγικό θάνατο του παιδιού.

Μεταδίδεται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν την εμφάνιση του κόκκινου εξανθήματος και είναι εξαιρετικά δύσκολο να προληφθεί, ενώ, μετά το στάδιο όπου εμφανίζεται το επίμαχο εξάνθημα, ο φορέας παύει να είναι μεταδοτικός.

Προκαλεί, ωστόσο, προβληματισμό, ότι ένας από τους τρόπους μετάδοσής του είναι μέσω του αίματος, κάτι που σημαίνει πως ο ιός δύναται να μεταφερθεί και από την έγγυο γυναίκα στο έμβρυο.

Ενθαρυντικό, βέβαια, είναι ότι ένα ποσοστό από 50 έως 70% των γυναικών έχουν ήδη σχηματίσει ανοσία στον παρβοιό, όμως σε γυναίκες που δεν έχουν περάσει από αυτό το στάδιο η προσβολή και η νόσηση μέσα στις πρώτες 20 εβδομάδες μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στο έμβρυο.

Keywords
Τυχαία Θέματα