Οι τρεις «εφιάλτες» που πρέπει να πετάξει έξω από τον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν

Απορίας άξιο αποτελεί για πολλούς ειδικούς σε ζητήματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος περιστοιχίζεται από συμβούλους περιορισμένων ικανοτήτων με ολέθριες συνέπειες.

Πρόσφατα ο συνταγματάρχης Λόρενς Γουίλκερσον το άλλοτε δεξί χέρι του πρώην αρχηγού του επιτελείου του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ Λόρενς Γουίλκερσον, δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να σχολιάσει τις «ανοησίες», όπως λέει που εκστομίζουν πρωτοκλασάτα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ειδικότερα, ο Γουίλκερσον

στάθηκε στα πρόσφατες τοποθετήσεις του ναυάρχου ε.α., και Εκπρόσωπου Τύπου του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι, σχετικά με τις ρωσικές αντιδράσεις στις βρετανικές δηλώσεις για αποστολή στρατευμάτων ή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία.

«Εάν ο κύριος Πούτιν και οι Ρώσοι αξιωματούχοι ανησυχούν για τα στρατεύματά τους στην Ουκρανία, μήπως χτυπηθούν από όπλα άλλων κρατών [πχ. Βρετανικών], τότε το ευκολότερο γι’ αυτούς είναι να πάρουν τον στρατό τους και να φύγουν».

Ακούγοντας, τον ναύαρχο να δίνει τέτοιες απλοϊκές λύσεις, ο συνταγματάρχης Λόρενς Γουίλκερσον σχολίασε σε διαδικτυακή εκπομπή ειρωνικά: «Το πρώτο πράγμα που θα έλεγα είναι ότι οι ναύαρχοι οφείλουν να ασχολούνται με τους ωκεανό. Ο Κίρμπι ποτέ δεν με εντυπωσίασε τόσο ως προς τις ικανότητές του ως εκπρόσωπος όσο και ως στρατιωτικός».

Ο έμπειρος αξιωματικός στάθηκε και στο ταξίδι του Άντονι Μπλίνκεν στο Κίεβο, ψέγοντας τη στημένη, όπως είπε, ομιλία του Μπλίνκεν με τον Ουκρανό πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ωσάν να τη σκηνοθέτησαν στο Χόλυγουντ. «Ακόμα και ο Ζελένσκι, οι εκφράσεις του προσώπου του, το κούνημα του κεφαλιού του, ήξερε ακριβώς τι να πει και πότε να το πεί. Αυτό ήταν για τον κόσμο, όχι για τους Ρώσους. Σας το εγγυώμαι, οι Ρώσοι πιθανότητα θα κακαρίζουν, πίνοντας βότκα».

«Δεν ξέρω γιατί ο Μπάιντεν τον κρατάει τον Κίρμπι, δεν ξέρω γιατί κρατάει τον Τζoν Σάλιβαν, γιατί κρατάει τον Μπλίνκεν. Είναι εφιάλτες με όρους διπλωματίας και καλής εξωτερικής πολιτικής» είπε ο Αμερικανός αξιωματικός.

Σχόλια σαν του Κίρμπι είναι «απλά ανοησίες» για τον συνταγματάρχη, διότι «Αυτό που κάνει ο Πούτιν, είναι να λέει «ξέρω τι σκέπτεστε, ότι είστε απεγνωσμένοι. Εννοώ ότι [ο Πούτιν] πρέπει να σκέφτεται ότι δεν μπορεί να είμαστε τόσο ηλίθιοι, όπως δείχνουμε να είμαστε σε εκείνον» λέει.

Για τον συνταγματάρχη, ο Πούτιν ουσιαστικά λέει στους δυτικούς αν φέρετε το ΝΑΤΟ [στην Ουκρανία] έχω άλλα όπλα στο οπλοστάσιο. Θα έκανα το ίδιο πράγμα στη θέση του, εξαιτίας της επιθετικότητας που βλέπει στην άλλη πλευρά», επισημαίνει ο Γουίλκερσον.

Σημειώνεται ότι ο απόστρατος συνταγματάρχης, εδώ και πολλά χρόνια, έχει επικρίνει πολλές πτυχές του πολέμου στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων όσα ανυπόστατα παρουσίασε ο Πάουλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να δικαιολογήσει την εισβολή, καθώς και άλλες πτυχές της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, ενώ έχει ασκήσει κριτική και στο Ισραήλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα