Κλίμα: Σε κίνδυνο απονέκρωσης λόγω ζέστης το 60% των κοραλλιογενών υφάλων

Τους τελευταίους μήνες σχεδόν τα 2/3 των κοραλλιογενών υφάλων σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε κατάσταση θερμικού στρες και κινδυνεύουν με απονέκρωση αν δεν υποχωρήσουν γρήγορα οι ακραίες θερμοκρασίες των ωκεανών, αναφέρει η αρμόδια αμερικανική υπηρεσία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 60,5% των κοραλλιογενών υφάλων έχει υποστεί αποχρωματισμό το τελευταίο 12μηνο, εκτιμά η Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Οι πολύποδες που παράγουν τον λευκό ασβεστολιθικό σκελετό των κοραλλιών συμβιώνουν με μονοκύτταρα φύκη που ονομάζονται ζωοξανθέλες. Σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, τα πολύχρωμα

φύκη εγκαταλείπουν την αποικία, η οποία έτσι αποχρωματίζεται και μένει άσπρη σαν φάντασμα. Αν οι ζωοξανθέλες δεν επιστρέψουν σύντομα, τα κοράλλια πεθαίνουν.

Από τις αρχές του 2023 η κλιματική αλλαγή συνδυάστηκε με το φαινόμενο Ελ Νίνιο για να ανεβάσει σε πρωτοφανή επίπεδα τη θερμοκρασία του νερού, ειδικά στον Ατλαντικό Ωκεανό που επλήγη από ακραίο θαλάσσιο καύσωνα.

Το τελευταίο δωδεκάμηνο, το 99,7% των κοραλλιών του Ατλαντικού υπέστησαν θερμικό σοκ αρκετά ισχυρό για να προκαλέσει αποχρωματισμό, ανέφερε η NOAA.

Αποχρωματισμένο κοράλι που φωτογραφήθηκε τον Απρίλιο στη Βραζιλία (Reuters)

«Είμαι πολύ ανήσυχος για την κατάσταση των κοραλλιογενών υφάλων σε όλο τον κόσμο» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Ντέρεκ Μανζέλο, συντονιστής του προγράμματος της NOAA για τα κοράλλια.

Στο Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα έξω από την Αυστραλία, το οποίο έχει την έκταση της Ιταλίας και είναι ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος του κόσμου, το καλοκαίρι που έληξε τον Φεβρουάριο στο νότιο ημισφαίριο ίσως αποδειχθεί το πιο καταστροφικό που έχει καταγραφεί.

Μαζικός αποχρωματισμός έχει καταγραφεί στα κοράλλια τουλάχιστον 61 ακόμα χωρών, με την Ινδία και τη Σρι Λάνκα να είναι οι τελευταίες που προστέθηκαν στη λίστα.

Στις ακτές του Μεξικού στον Ειρηνικό, το 50 με 93 τοις εκατό των κοραλλιών νεκρώθηκαν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε φέτος τον Απρίλιο.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί το φετινό καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο, με κάποιες περιοχές να έχουν ήδη υπερβεί τα όρια του θερμικού στρες.

«Είναι ανησυχητικό, δεδομένου ότι δεν έχει ξανασυμβεί τόσο νωρίς στη διάρκεια του έτους»

Το επεισόδιο μαζικού αποχρωματισμού είναι το τέταρτο που πλήττει τους κοραλλιογενείς υφάλους αυτόν τον αιώνα.

Το προηγούμενο επεισόδιο, το οποίο θεωρείται το χειρότερο μέχρι στιγμής, διήρκεσε από το 2014 έως το 2017 και προκάλεσε αποχρωματισμό στο 56,1% των κοραλλιών.

Το 1998 επλήγη το 20% και το 2010 το 35%.

Παρά την υποχώρηση του Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό, το κύμα θαλάσσιας ζέστης αναμένεται να συνεχιστεί το καλοκαίρι και να επηρεάσει μεταξύ άλλων το Μεσοαμερικανικό Κοραλλιογενές Φράγμα, τον δεύτερο μεγαλύτερο κοραλλιογενή ύφαλο του κόσμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα