Χρήστος Ταραντίλης (EY): «Η αλγοριθμική σκέψη και ο προγραμματισμός αποτελούν την ανάγνωση και τη γραφή του 21ου αιώνα»

Η ύπαρξη ταλέντου και η αξιοποίηση των αναδυόμενων τεχνολογιών θεμελιώδεις παράμετροι για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Την άμεση υλοποίηση πολιτικών δημιουργίας, διακράτησης και προσέλκυσης εξειδικευμένου προσωπικού στη χώρα μας καθώς και την έγκαιρη ενσωμάτωση των αναδυόμενων τεχνολογιών (τεχνητή νοημοσύνη, αναλυτική των δεδομένων, ρομποτικά συστήματα, επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα, διαδίκτυο των πραγμάτων και καθαρή τεχνολογία)  στη λειτουργία του Κράτους και των επιχειρήσεων, έθεσε ως κυρίαρχα

ζητήματα σε ό,τι αφορά την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης ο Εταίρος, επικεφαλής του Τομέα Κεντρικής Κυβέρνησης και Δημοσίου της Ernst and Young (EY) Ελλάδος, Χρήστος Ταραντίλης κατά τη διάρκεια του LSE Global Networking Night που διεξάχθηκε σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο και διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του London School of Economics.

Σύμφωνα με τον κ. Ταραντίλη, «η ανάπτυξη της καινοτομίας, η οποία συνδέεται άρρηκτα με την βιώσιμη ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων θα επιβραδυνθεί σημαντικά αν δεν έχουμε το κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό», υπογραμμίζοντας ότι «η αλγοριθμική σκέψη και ο προγραμματισμός αποτελούν την ανάγνωση και τη γραφή του 21ου αιώνα γι’ αυτό και πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ανεξάρτητα επιστημονικών κατευθύνσεων».

Στη συνέχεια, ο κ. Ταραντίλης, αφού σχολίασε πολύ θετικά τη πρωτοβουλία για τις Talent Visa και Tech Visa, που θα δίνουν τη δυνατότητα, με γρήγορες διαδικασίες, σε ταλέντα υψηλής ειδίκευσης, καθηγητές και ανθρώπους της τεχνολογίας εκτός Ευρωπαϊκή Ένωσης να εργαστούν στη χώρα μας, διατύπωσε μια σειρά προτάσεων για τη δημιουργία, διακράτηση και προσέλκυση ταλέντου στην Ελλάδα δίνοντας έμφαση

στον ανασχεδιασμό της Πολιτείας για τα επαγγέλματα του μέλλοντος και την αύξηση των κατευθύνσεων και των μαθημάτων πληροφορικής και τεχνολογίας, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ανεξάρτητα επιστημονικής κατεύθυνσης,στην εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα ως τρόπο σκέψης, ξεκινώντας από τις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης, με κυριότερο στόχο την αποποινικοποίηση του «λάθους» και της «αποτυχίας» και την ανάπτυξη κουλτούρας συνεργασίας και ομαδικότητας,στην υιοθέτηση καλών πρακτικών διασύνδεσης της έρευνας με την αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα, αναφέροντας παραδείγματα όπως το πρόγραμμα Techcelerate του πανεπιστημίου Imperial College London, στο οποίο οι διδακτορικοί φοιτητές και φοιτήτριες χρηματοδοτούνται επί 6 μήνες για να ελέγξουν αν το προϊόν που έχουν αναπτύξει έχει πρακτική εφαρμογή και σε ποιον συγκεκριμένο τομέα της αγοράς (proof of concept),στην ανανέωση του μόνιμου προσωπικού των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων με προσλήψεις καταρτισμένων νέων ερευνητών και ερευνητριών.

Στο πάνελ συμμετείχαν, επίσης, ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος – Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και η κα. Ισμήνη Παπακυρίλλου – Διευθύνουσα Σύμβουλος Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος κα. Μαρία Νικόλτσιου.

Keywords
Τυχαία Θέματα