ΙΕΑ: Υποβαθμίζει τις προοπτικές ζήτησης πετρελαίου για το 2024

Ελαφρώς καθοδικά αναθεωρεί στη νεότερη έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι θα αυξηθεί κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα (mb/d) το 2024, 140 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα (kb/d) λιγότερο,  καθώς οι αδύναμες παραδόσεις, ιδίως στην Ευρώπη, οδήγησαν σε συρρίκνωση τη ζήτηση των χωρών του ΟΟΣΑ το πρώτο τρίμηνο.

Οι προοπτικές για το 2025 παραμένουν συγκριτικά αμετάβλητες, με τον ρυθμό ανάπτυξης να ξεπερνά πλέον οριακά το 2024

στα 1,2 mb/d.

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου προβλέπεται να αυξηθεί κατά 580 kb/d φέτος στα 102,7 mb/d, καθώς η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ+ αυξάνεται κατά 1,4 mb/d ενώ η παραγωγή του OΠΕΚ+ μειώνεται κατά 840 kb/d, εφόσον διατηρηθούν οι εθελοντικές περικοπές.

Παγκόσμια αύξηση της παραγωγής κατά 1,8 mb/d αναμένεται το 2025 καθώς εκτός ο ΟΠΕΚ+ προσθέτει επιπλέον 1,4 mb/d. Τον Απρίλιο, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου μειώθηκε κατά 200 kb/d στα 102 mb/d.

Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 34,6 mb τον Μάρτιο, ενώ σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν περαιτέρω τον Απρίλιο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν από το υψηλό έξι μηνών (πάνω από τα 91 δολάρια/βαρέλι στις αρχές Απριλίου) σε περίπου 83 δολάρια/βαρέλι καθώς οι ανησυχίες για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή υποχώρησαν και το πιο ήπιο μακροοικονομικό κλίμα επηρέασε τις τιμές.

Ανοιξιάτικο ξεπούλημα

Οι τιμές αναφοράς του πετρελαίου διορθώθηκαν απότομα προς τα κάτω κατά τη διάρκεια του Απριλίου και στις αρχές Μαΐου, καθώς οι ανησυχίες για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας και για τη ζήτηση πετρελαίου τροφοδότησαν ένα ξεπούλημα.

Οι αναφορές για πρόοδο προς την εκεχειρία στη Γάζα επηρέασαν επίσης τις τιμές του πετρελαίου, αν και οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν υψηλές.

Η κακή βιομηχανική δραστηριότητα και ένας ακόμη ήπιος χειμώνας έχουν μειώσει την κατανάλωση πετρελαίου φέτος, ιδιαίτερα στην Ευρώπη όπου ήδη ήταν μικρότερη η ζήτηση καθώς είχε παρατηρηθεί μείωση του ποσοστού των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στο σύνολο των οχημάτων.

Σε συνδυασμό με τις αδύναμες παραδόσεις ντίζελ στις ΗΠΑ στην αρχή του έτους, αυτό ήταν αρκετό για να περιορίσει τη ζήτηση πετρελαίου στο σύνολο του ΟΟΣΑ το πρώτο τρίμηνο.

Έτσι, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται τώρα να αυξηθεί κατά 1,1 mb/d το 2024, 140 kb/d λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν στην Έκθεση του περασμένου μήνα.

Το κατά πόσον η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου είναι υγιής θα απασχολήσει πιθανότατα κατά κύριο λόγο τη συνάντηση των υπουργών του ΟΠΕΚ+ στη Βιέννη την 1η Ιουνίου για να χαράξουν την πολιτική παραγωγής για το υπόλοιπο του έτους.

Το επόμενο έτος, η αγορά φαίνεται πιο ισορροπημένη συνολικά. Ακόμα κι αν οι εθελοντικές περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ+ παραμείνουν σε ισχύ, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 1,8 mb/d σε σύγκριση με την πιο μέτρια ετήσια αύξηση των 580 kb/d φέτος.

Η συνάντηση του Ιουνίου μπορεί επίσης να εξετάσει προσεκτικά τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου ως δείκτη για τη λεπτή πράξη εξισορρόπησης της παγκόσμιας ζήτησης και προσφοράς πετρελαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα