Κίνδυνος λιμού στη Ζιμπάμπουε λόγω της καταστροφικής ξηρασίας

12:34 15/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Ζιμπάμπουε θα χρειαστεί επισιτιστική βοήθεια φέτος ύστερα από την καταστροφική ξηρασία που είχε ως αποτέλεσμα μια κακή σοδειά, ενώ ανθρωπιστικοί οργανισμοί αναζητούν χρηματοδότηση για να σώσουν εκατομμύρια ανθρώπους από την πείνα, σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε αργά χθες στο υπουργικό συμβούλιο της χώρας.

Η Ζιμπάμπουε είναι μεταξύ των χωρών που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την ξηρασία που προκλήθηκε από το φαινόμενο Ελ Νίνιο στη Νότια Αφρική, με τη Ζάμπια και το Μαλάουι, επίσης, να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε

τρόφιμα φέτος.

Πρόκειται για τη χειρότερη ξηρασία της Ζιμπάμπουε εδώ και 40 χρόνια, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Η τελευταία αξιολόγηση για τις σοδειές που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Ζιμπάμπουε αναθεώρησε προς τα επάνω το έλλειμμα στην παραγωγή αραβοσίτου στη χώρα στο 77% συγκριτικά με τις προβλέψεις της περασμένης εβδομάδας.

Έτσι, περίπου 6 εκατ. άνθρωποι σε αγροτικές περιοχές και 1,7 εκατ. σε αστικές περιοχές θα χρειαστούν βοήθεια, σύμφωνα με την επιτροπή για την αξιολόγηση του βιοτικού επιπέδου στη Ζιμπάμπουε (ZIMLAC).

Τοπική κοινοπραξία με ιδιοκτήτες μύλων άλεσης σχεδιάζει να εισαγάγει 1,4 εκατ. μετρικούς τόνους λευκού και κίτρινου αραβοσίτου από τη Βραζιλία και άλλες χώρες για να καλύψει το επισιτιστικό έλλειμμα.

Τα Ηνωμένα Έθνη και η UNICEF έχουν κάνει έκκληση για οικονομική βοήθεια για να σωθούν εκατομμύρια άνθρωποι από την πείνα. Παράλληλα, η κυβέρνηση της χώρας έχει κάνει έκκληση για την παροχή 2 δισ. δολαρίων σε επισιτιστική βοήθεια από δωρητές.

Η Ζιμπάμπουε δεν είναι σε θέση να καλύψει τις επισιτιστικές της ανάγκες από το 2000, όταν ο πρώην πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις εκτάσεις γης οι οποίες διατάραξαν την παραγωγή, ενώ η κλιματική αλλαγή έχει επιδεινώσει τις ικανότητες της χώρας στην καλλιέργεια γης.

Keywords
Τυχαία Θέματα