ΕΕ: Καλεί το Ισραήλ να τερματήσει τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα

12:31 15/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Να τερματήσει άμεσα τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση από το Ισραήλ, καθώς αυτή η ενέργεια εμποδίζει περαιτέρω τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και οδηγεί σε περισσότερους εσωτερικούς εκτοπισμούς, έκθεση σε λιμό και ανθρώπινο πόνο, τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σε γραπτή επιστολή του. Προειδοποιεί ότι εάν το Ισραήλ συνεχίσει τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα, αναπόφευκτα θα ασκούσε μεγάλη πίεση στη σχέση της ΕΕ με το Ισραήλ.

Όπως σημειώνει ο

Ζοζέπ Μπορέλ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άμαχοι βρίσκονται καταφύγιο μέσα και γύρω από τη Ράφα και τους έχει ζητηθεί να απομακρυνθούν σε περιοχές που, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, δεν μπορούν να θεωρηθούν ασφαλείς. «Ενώ η ΕΕ αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, το Ισραήλ πρέπει να το πράξει σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και να παρέχει ασφάλεια στους αμάχους» υπογραμμίζει.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί το Ισραήλ να απόσχει από την περαιτέρω επιδείνωση της ήδη δεινής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και να ανοίξει ξανά το σημείο διέλευσης της Ράφας.

Το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμο παρά την έκδοση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την άμεση διακοπή των μαχών, καθώς και παρά το γεγονός ότι το Διεθνές Δικαστήριο απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων για την πρόληψη πράξεων γενοκτονίας και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα παραδώσει στο Ισραήλ όπλα αξίας 1 δισ. δολαρίων

Η αμερικανική κυβέρνηση ειδοποίησε χθες Τρίτη το Κογκρέσο πως εννοεί να προχωρήσει στην παράδοση όπλων και πυρομαχικών αξίας ενός δισ. δολαρίων στο Ισραήλ, δήλωσαν πηγές ενημερωμένες για τον φάκελο, μια εβδομάδα αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απείλησε να προχωρήσει στην επιβολή περιορισμών στην αμερικανική στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται στον πιο στενό σύμμαχο της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή, εξαιτίας της Ράφας.

Η παράδοση των όπλων και των πυρομαχικών υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, σημείωσε αξιωματούχος.

Κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας Wall Street Journal, μεταξύ άλλων τα πυρομαχικά θα συμπεριλαμβάνουν οβίδες για πυροβόλα αρμάτων μάχης, αξίας 700 εκατ. δολαρίων, και στρατιωτικά οχήματα, αξίας άλλων 500 εκατ. δολαρίων.

Προχθές, Δευτέρα, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Τζέικ Σάλιβαν, τόνισε σε δημοσιογράφους ότι οι παραδόσεις στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ θα συνεχιστούν στο πλαίσιο πακέτου αξίας 26 δισ. δολαρίων που ενέκρινε τον περασμένο μήνα το Κογκρέσο, παρότι η Ουάσιγκτον αποφάσισε να προχωρήσει στην αναβολή των παραδόσεων 1.800 βομβών 2.000 λιβρών (907 κιλών) και 1.700 βομβών 500 λιβρών (226 κιλών), επειδή «δεν πιστεύουμε πως πρέπει να γίνει ρίψη τους σε πυκνοκατοικημένες πόλεις».

Η αταλάντευτη υποστήριξη του προέδρου Μπάιντεν στο Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου πλέον έχει μετατραπεί σε πρόβλημα για τον Δημοκρατικό που θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στο αξίωμα στις εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς επικρίνεται έντονα, ιδίως από μερίδα υποστηρικτών της παράταξής του.

«Ανακτά τις δυνάμεις της» η Χαμάς

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι το κίνημα της Χαμάς αποκαθιστά γρήγορα τις δυνατότητες του και εγκαθίσταται σε άλλες περιοχές της Γάζας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ένας «ανώτερος» Ισραηλινός αξιωματικός. Ακόμα, ανέφερε πως η Χαμάς άλλαξε πρόσφατα την πολεμική της τακτική και έχει αρχίσει να εστιάζει περισσότερο σε κτίρια, παγιδεύοντας τα με εκρηκτικά.

Η εφημερίδα που συνδέεται με την ισραηλινή αριστερά πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες επιχειρήσεις στη συνοικία Zaytoun και σε άλλες περιοχές έδειξαν ότι οι εκτιμήσεις του ισραηλινού στρατού δεν είναι σωστές σχετικά με τις υποδομές της Χαμάς. Η Haaretz επιβεβαίωσε επίσης ότι η πλειοψηφία των στρατιωτών του Ισραήλ πιστεύει ότι η στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε ο στρατός στη Jabalia είναι παράλογη.

Keywords
Τυχαία Θέματα