Παραστατίδης (ΠΑΣΟΚ) για ψηφιακό σχολείο: Θα παρακολουθούμε την υλοποίηση των εξαγγελιών στηρίζοντας, αλλά και κρίνοντας

Κριτική για το ψηφιακό σχολείο και φροντιστήριο που παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης ασκεί ο τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Παραστατίδης.

Τονίζει ότι «η εργαλειακή και μόνον αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων δεν αλλάζει το περιεχόμενο του σχολείου, δεν κινείται στην κατεύθυνση μιας συνολικής μεταρρύθμισης που επιβάλλεται από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και είναι αναγκαία σε μία σύνθετη κοινωνική πραγματικότητα». Ενώ επισημαίνει και σημεία στα οποία «δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός ή έστω πρόταση

από την κυβέρνηση».

«Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθήσουμε την πορεία υλοποίησης των εξαγγελιών στηρίζοντας όπου χρειάζεται, αλλά ταυτόχρονα κρίνοντας, ελέγχοντας και προτείνοντας» καταλήγει ο κ. Παραστατίδης.

Αναλυτικά η δήλωση του τομεάρχη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Στ. Παραστατίδη:

Ένα σχέδιο ψηφιακού εκσυγχρονισμού - που υπολείπεται του ψηφιακού σχολείου του Γ. Παπανδρέου το 2010 με Υπουργό Παιδείας την Άννα Διαμαντοπούλου- εξήγγειλαν σήμερα ο Πρωθυπουργός και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Δεν θα μπορούσαμε παρά να υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο  οποιαδήποτε προσπάθεια ψηφιακού εκσυγχρονισμού που στόχο θα είχε την απλούστευση των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας στο σχολείο, την ενημέρωση των γονέων και την διδακτική υποστήριξη των μαθητών.

Ακόμη όμως και εάν τα παραπάνω  ανήκαν στις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης θα ήταν αναγκαία αλλά όχι αρκετά.

Η εργαλειακή και μόνον αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων δεν αλλάζει το περιεχόμενο του σχολείου, δεν κινείται στην κατεύθυνση μιας συνολικής μεταρρύθμισης που επιβάλλεται από τον  ψηφιακό μετασχηματισμό και είναι αναγκαία σε μία σύνθετη κοινωνική πραγματικότητα.

Υπάρχουν κάποια βασικά σημεία που πρέπει να επισημάνουμε:

Είναι η τρίτη φορά που εξαγγέλλεται η λειτουργία του ψηφιακού φροντιστηρίου.  Ο υπουργός Παιδείας  ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι αυτό θα λειτουργούσε το Φεβρουάριο, το Φεβρουάριο ότι θα λειτουργούσε το Μάρτιο και σήμερα, ότι θα λειτουργήσει το Σεπτέμβριο. Τα παραπάνω αποκαλύπτουν  είτε ότι η πολιτική ηγεσία αρκείται στην επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος είτε ότι δεν διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Ερωτηματικά δημιουργεί επίσης η πρόχειρη μάλλον εξαγγελία  για την εξ αποστάσεως λειτουργία φροντιστηρίου για τα Πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα της Γ Λυκείου σε πραγματικό χρόνο.

Αναρωτιέται κανείς πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά  με  88 μόνον καθηγητές συνολικά  -μεταξύ των οποίων 12 φιλόλογοι και πέντε μαθηματικοί, σύμφωνα με την πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας- για την σε πραγματικό χρόνο υποστήριξή  των μαθητών της Γ’ τάξης των Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ, σε πανελλαδική κλίμακα.

Βασικό μέλημα και προτεραιότητα παραμένει  η διδασκαλία σε φυσική αίθουσα με παρουσία εκπαιδευτικού που διασφαλίζει την παιδαγωγική λειτουργία και την ουσιαστική αλληλεπίδραση. 

Η μεγάλη πρόκληση όμως που  παραμένει,  δεν έχει να κάνει με το ποια τεχνολογικά εργαλεία αξιοποιούμε, αλλά με  ποιο τρόπο, ώστε να ανανεώσουμε τη διδακτική πράξη , να ζωντανέψουμε την εκπαιδευτική λειτουργία και να δώσουμε πνοή στο σχολείο.

Εάν οι νέες τεχνολογίες ενσωματώνονται στην εκπαιδευτική λειτουργία  με τρόπο ώστε να κάνουν τους μαθητές ικανούς να αξιοποιούν τις αναγνωστικές και αριθμητικές τους δεξιότητες στο σύγχρονο ευρύτερο  περιβάλλον.

Όπως επίσης και εάν με την αξιοποίηση των εργαλείων αυτών, ανοίγει το πρόγραμμα των σπουδών του σχολείου σε πολιτιστικές δράσεις και προγράμματα, σε ανθρωπιστικές αξίες και ιδέες που είναι πραγματικά αναγκαίες σε μία περίοδο έντασης των φαινομένων βίας και παραβατικότητας.

Στα βασικά αυτά θέματα  δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός ή έστω πρόταση από την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθήσουμε την πορεία υλοποίησης των εξαγγελιών στηρίζοντας όπου χρειάζεται, αλλά ταυτόχρονα κρίνοντας, ελέγχοντας και προτείνοντας».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παραστατίδης ΠΑΣΟΚ,parastatidis pasok