Αφγανιστάν: Φονικές πλημμύρες με τουλάχιστον 50 νεκρούς μετά από νέα θεομηνία [βίντεο]

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους στο κεντρικό Αφγανιστάν, πολλοί ακόμη αγνοούνται και χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν από τις ξαφνικές πλημμύρες που προκάλεσαν νέες καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στη χώρα της κεντρικής Ασίας.

«Πενήντα κάτοικοι της επαρχίας Γορέχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρεςπου προκλήθηκαν χθες, Παρασκευή, καιαγνοείται η τύχη αριθμού άλλων», δήλωσεο εκπρόσωπος της αστυνομίας της επαρχίαςΑμπντούλ Ραχμάν Μπάντρι.

Λίγες μέρες μετά τη θεομηνία σε άλλη επαρχία του Αφγανιστάν, οι νέες πλημμύρες κατέστρεψαν περίπου 2.000 κατοικίες

και προκάλεσαν ζημιές σε χιλιάδες άλλες, ενώ «σκότωσαν επίσης πολλά ζώα εκτροφής, (...) κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα γεωργικών εκτάσεων, εκατοντάδες γέφυρες και χιλιάδες δέντρα» , πρόσθεσε ο ίδιος σημειώνοντας ότι οι δρόμοι έχουν «αποκλειστεί τελείως».

Αποκλεισμένοι πολλοί δρόμοι στο κεντρικό Αφγανιστάν

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας ενημέρωσης της κεντρικής επαρχίας Γορ του Αφγανιστάν, τον Μαουλάουι Αμπντούλ Χάι Ζαΐμ, προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το πόσοι άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις πλημμύρες, εξαιτίας των οποίων δεν υπάρχει πρόσβαση σε πολλές κεντρικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στην περιοχή.

Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι 2.000 σπίτιακαταστράφηκαν τελείως και 4.000 υπέστησανεν μέρει ζημιές, σημειώνοντας ότι πάνωαπό 2.000 καταστήματα στην πρωτεύουσα τηςεπαρχίας, την Φέροζ-Κοχ, έχουν βυθιστείστο νερό, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κι άλλες επαρχίες στο βόρειο Αφγανιστάν επλήγησαν από ξαφνικές, φονικές πλημμύρες στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ενώ αναμένονται και νέες βροχοπτώσεις, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωήτους στις πλημμύρες αυτές, κυρίως στηνεπαρχία Μπαγλάν, σύμφωνα με το ΠαγκόσμιοΕπισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ καιαξιωματούχους των Ταλιμπάν.

Οι καταρρακτώδεις βροχές ήρθαν έπειτα από έναν ασυνήθιστα ξηρό χειμώνα και χρόνια ξηρασίας στο Αφγανιστάν, που ειδικοί περιλαμβάνουν στις πιο ευάλωτες χώρες του πλανήτη στην κλιματική αλλαγή.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα