Αυστηρό μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: Το κράτος δεν εκβιάζεται

«Είμαι σε επαφή μαζί της και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και εκτός της ΕΕ, όπως με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε εκδήλωση για την έναρξη τουρνουά καλαθόσφαιρας σε τροχοκαθισμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για το θέμα του τερματικού στο Βασιλικό, είπε ότι «το έργο έχει τρεις φάσεις. Είναι το πλοίο, είναι το χερσαίο, είναι και το τερματικό που υπάρχει κάποια πρόοδος, κάποια προχωρούν και κάποια δεν προχωρούν όπως θα θέλαμε να προχωρήσουν.

Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα. Δεν πρόκειται να μπω σε ένα δημόσιο διάλογο με την εταιρία και οφείλω να πω ότι με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις. Το κράτος δεν εκβιάζεται, το κράτος είναι πιστό στις υποχρεώσεις του και πάντα ανταποκρινόμαστε και είμαστε εδώ και και σε αυτό το θέμα για να το αντιμετωπίσουμε.

Έχω ζητήσει ο ίδιος να έχω συνάντηση με τον Πρέσβη της Κίνας τη Δευτέρα και το μοναδικό θέμα συζήτησης είναι το συγκεκριμένο. Έχουμε ένα σχεδιασμό που πρέπει να υλοποιηθεί, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό – αναφέρομαι στο θέμα της ενέργειας γενικότερα, στον στόχο της μείωσης της τιμής του ηλεκτρισμού - που σχετίζεται και με την πρόοδο στο Βασιλικό και στο έργο που ανέλαβε η συγκεκριμένη εταιρεία με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, χρονολογικές και πολλές άλλες.

Με απόλυτα καλή πίστη, θέληση θα διαχειριστούμε τα προβλήματα που υπάρχουν και ελπίζω ότι με καλή βούληση και θέληση από την άλλη πλευρά θα βρεθούν λύσεις».

Ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο β’, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «φυσικά υπάρχει σχέδιο β’, είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτόμαστε για σχέδιο β’ αλλά δεν θέλω να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Σας λέω ξεκάθαρα ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν όλα όσα προνοούνται βάσει του συμβολαίου».

Σε ερώτηση για το σχέδιο «Αμάλθεια», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «προχωρά κανονικά, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, πολλές Υπηρεσίες του κράτους είναι σε συντονισμό, γιατί από τη μια πρέπει να είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στην Κύπρο και την ίδια στιγμή να αξιοποιηθούν τα λεφτά που αποστάλθηκαν στην Κύπρο για να αγοραστεί ανθρωπιστική βοήθεια, να υπάρχει συντονισμός, είναι ένα θέμα που συζητήσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο προχθές, και υπάρχει και η διάσταση του ρόλου της χώρας μας που θεωρώ στέλνει και πολύ θετικά μηνύματα για τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή».

Ερωτηθείς αν η προσπάθεια της κας Ολγκίν έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε «όχι, σε καμία απολύτως περίπτωση δεν έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν προκλήσεις, τις γνωρίζαμε, πολλές από τις οποίες τις αναμέναμε, αλλά η κα Ολγκίν συνεχίζει την προσπάθεια. Είμαι σε επαφή μαζί της και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και εκτός της ΕΕ, από τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών. Ξέρουμε πολύ καλά τι θέλουμε τι επιδιώκουμε και ελπίζω να καταστεί δυνατόν να αρχίσει μια συζήτηση.

Όταν νιώθεις ασφαλής με τις θέσεις και τα επιχειρήματα σου, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς» για να αρχίσεις ένα διάλογο, να έχεις μια συνάντηση για να δούμε αν υπάρχουν τα δεδομένα για επανέναρξη των συνομιλιών.

Ερωτηθείς αν ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος θα ξανασυναντηθούν, ο Πρόεδρος είπε ότι θα έχουν ευκαιρίες για συνάντηση, όπως κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, δύο Ευρωπαϊκά Συμβούλια που είναι αφιερωμένα στους νέους επικεφαλής των θεσμών, η Σύνοδος της Ουκρανίας που θα συμμετέχει και ο Αμερικανός Πρόεδρος και που θα γίνει στις 16 Ιουνίου στην Ελβετία και πιθανόν να είναι εκεί, ίσως να είναι και ο κ. Ερντογάν και άλλοι ηγέτες. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιηθούν για επαφές. Αλλά δεν αναμένουμε αυτές τις ευκαιρίες για να κάνουμε τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε. Καθημερινά εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση που προανέφερα».

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Άγκυρας και Τατάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «καμία απολύτως».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «σίγουρα υπάρχουν από τους Τουρκοκύπριους πολλές αντιδράσεις και για τη στάση του κ. Τατάρ και για της Τουρκίας».

Ερωτηθείς είπε ότι «η διπλωματία είναι αυτή που δύναται να ανοίξει τον δρόμο για να ξεκινήσει ένας διάλογος. Μόνο με τη διπλωματία. Αυτή είναι η επιλογή που έχουμε ενώπιον μας και την αξιοποιούμε στον μέγιστο βαθμό».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφουι ότι στη διπλωματία αυτό που ισχύει είναι ότι για να κερδίσεις πρέπει να δώσεις και αν ισχύει αυτό στην περίπτωση μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό που ισχύει είναι ότι στη διπλωματία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Αναφορικά με την εκδήλωση που αφορά το τουρνουά και ερωτηθείς σε ποιες ενέργειες θα μπορούσε να προβεί η Πολιτεία, έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθεί το κοινό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ο αθλητισμός ενώνει. Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που στέλνει το σημερινό παιγνίδι. Και εκείνο που θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο είναι μέσα από την Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθόσφαιρας και το ειδικό τμήμα που υπάρχει για τους συγκεκριμένους αγώνες καλαθόσφαιρας, να ενισχύσουμε και να ενθαρρύνουμε όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Α΄ και της Β’ κατηγορίας να δημιουργήσουν τέτοιου είδους ομάδες. Αυτός είναι ο βασικός στόχος, και εκδηλώσεις όπως η σημερινή είναι σημαντική, στέλνει μηνύματα. Για αυτό είμαι εδώ για να δείξουμε τη σημασία ποιυ ως Πολιτεία προσδίδουμε».

Σε ερώτηση για το Eurobasket  που θα φιλοξενήσει τον επόμενο χρόνο η Κύπρος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Πολιτεία «είναι αρωγός, το συζητήσαμε και στο Υπουργικό Συμβούλιο κατά την τελευταία συνεδρίαση με τον Υπουργό Μεταφορών. Το Υπουργείο Μεταφορών  έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο για να γίνουν τα έργα που πρέπει να γίνουν στο ‘Σπύρος Κυπριανού΄, είναι μια ευρωπαϊκή διοργάνωση και είμαστε εδώ για να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν σε συνεργασία με την Ομοσπονδία, έτσι ώστε να είναι μια επιτυχημένη διοργάνωση».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου περί χρυσής τομής για τη μετακίνηση των φιλάθλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «χρυσή τομή δεν έχει βρεθεί. Η χρυσή τομή φυσικά είναι μία. Να μη γίνονται επεισόδια στα γήπεδα. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το δεδομένο είμαστε εδώ να λάβουμε οποιαδήποτε μέτρα. Ως Πολιτεία έχουμε συγκεκριμένες θέσεις και προσεγγίσεις, υπάρχει και διαφωνία με την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου σε κάποια ζητήματα, υπάρχει και με κάποια Σωματεία. Φυσικά και δεν θέλουμε να συνεχίσει αυτό το μέτρο, της μη μετακίνησης φιλάθλων, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη βάση ενός και μόνου δεδομένου. Αυτή είναι και η χρυσή τομή, να διεξάγονται ποδοσφαιρικοί αγώνες με ασφάλεια».

Σε ερώτηση για τον τελικό Κυπέλλου απόψε, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε «ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κερδίσει ο καλύτερος. Ως οπαδός της Πάφου, φυσικά θέλω να κερδίσει η Πάφος».

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΝ για τερματικό στο Βασιλικό: Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία

Keywords
Τυχαία Θέματα