Σλοβακία: Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση του Ρόμπερτ Φίτσο μετά από το δεύτερο χειρουργείο

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο υποβλήθηκε σε δεύτερη επέμβαση εχθές Παρασκευή, δύο ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, όταν δέχτηκε πέντε πυροβολισμούς στην κοιλιακή χώρα σχεδόν εξ επαφής.

Ο 59χρονος Φίτσο βρισκόταν στην πόλη Χάντλοβα και συνομιλούσε με υποστηρικτές του, όταν ο δράστης ανάμεσα στο πλήθος άνοιξε πυρ εναντίον του.

Η υπουργός Υγείας Zuzana Dolinkova δήλωσε ότι η δίωρη χειρουργική επέμβαση την Παρασκευή για την αφαίρεση νεκρού ιστού από πολλαπλά τραύματα «συνέβαλε σε μια θετική πρόγνωση» για τον σλοβάκο πρωθυπουργό. Παράλληλα

όμως η κατάστασή του εξακολουθεί να θεωρείται κρίσιμη.

«Η κατάστασή του είναι ακόμη πολύ σοβαρή. Νομίζω ότι θα χρειαστούν μερικές ημέρες ακόμη για να δούμε την εξέλιξη της κατάστασής του», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Robert Kalinak.

Πρόσθεσε ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τον Φίτσο στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα μόνο όταν υπάρξει περαιτέρω βελτίωση της κατάστασής του.

Η διευθύντρια του νοσοκομείου Miriam Lapunikova δήλωσε ότι είχε τις αισθήσεις του και ήταν σε σταθερή κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας μετά την επέμβαση.

Η στιγμή της επίθεσης στον Ρόμπερτ Φίτσο:

The President of Slovakia is in stable condition after being shot four times

Anti-Ukraine war Robert Fico spent 5 hours on the operation table after the assаssination attempt pic.twitter.com/tZ7cp8lHFw

— What the media hides. (@narrative_hole) May 16, 2024

BREAKING: The Prime Minister of Slovakia, Robert Fico, has just been shot in public.

This comes only days after Fico formally & publicly rejected The WHO Global Pandemic Accord. pic.twitter.com/cQKmmJKb4c

— Pubity (@pubity) May 15, 2024

Ο δράστης συνελήφθη επί τόπου. Πρόκειται για τον 71χρονο συγγραφέα Juraj Cintula.

Οι κυβερνητικές αρχές περιέγραψαν τον ύποπτο ως «μοναχικό λύκο» που δεν ανήκε σε καμία πολιτική ομάδα, αν και δήλωσαν ότι η ίδια η επίθεση είχε πολιτικά κίνητρα.

«Πρόκειται για έναν μοναχικό λύκο του οποίου οι ενέργειες επιταχύνθηκαν μετά τις προεδρικές εκλογές, καθώς ήταν δυσαρεστημένος με το αποτέλεσμά τους», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάτους Σούταϊ Έστοκ.

Σημειώνεται ότι στις προεδρικές εκλογές, μετά τη νίκη του συμμάχου του Φίτσο, Πέτερ Πελεγκρίνι, οι εντάσεις στη χώρα αυξήθηκαν.

«Μας είχε πει ότι το φοβόταν»

Στη συνέντευξή του στο BBC, ο Ταράμπα κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για «ψευδείς αναφορές» σχετικά με την επίθεση του πρωθυπουργού ενώ αποκάλυψε ότι ο ίδιος ο Φίτσο φοβόταν πως κάτι τέτοιο αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε.

«Ο πρωθυπουργός μας ανέφερε αρκετές φορές στο παρελθόν ότι φοβόταν ότι θα συνέβαινε αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Φίτσο είχε προειδοποιήσει ότι ο τρόπος με τον οποίο «η κυβέρνηση δέχθηκε επίθεση από ψεύδη μπορεί να υπερθερμάνει την αντίδραση των ανθρώπων και να οδηγήσει σε κάτι τέτοιο».

Ο υπουργός Εσωτερικών με τη σειρά του έβαλε στο στόχαστρο και τα ΜΜΕ δηλώνοντας ότι συνέβαλαν στο κλίμα που οδήγησε στον πυροβολισμό του 59χρονου πρωθυπουργού.

«Πολλοί από εσάς ήσασταν αυτοί που έσπειραν αυτό το μίσος», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο επέστρεψε στην εξουσία στη Σλοβακία μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, ως επικεφαλής ενός λαϊκιστικού-εθνικιστικού συνασπισμού. Οι πρώτοι μήνες της πρωθυπουργίας του αποδείχθηκαν πολιτικά ιδιαίτερα αμφιλεγόμενοι.

Τον Ιανουάριο σταμάτησε τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και τον περασμένο μήνα προώθησε σχέδια για την κατάργηση της RTVS.

Keywords
Τυχαία Θέματα