Haaretz: Δεσμούς υπουργών του Νετανιάχου με νεοναζί και ακροδεξιούς αποκαλύπτει η ισραηλινή εφημερίδα

Στην αποκάλυψη ότι ο υπουργός Διασποράς του Ισραήλ Τσίκλι κατευθύνεται σε Συνέδριο της Ακροδεξιάς της Ισπανίας προχωρά η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ενώ κάνει λόγο για σχέσεις αμοιβαίου θαυμασμού με τον ακροδεξιό ηγέτη του Vox  Σαντιάγο Αμπασκάλ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αμικάι Τσίκλι, υπουργός στην κυβέρνηση Νετανιάχου που αποκαλεί τον Ούγγρο Βίκτορ Όρμπαν «εξαιρετικό ηγέτη» και έχει συμμετάσχει σε μια σειρά ακροδεξιών συνελεύσεων σε όλη

την Ευρώπη, πρόκειται να παραστεί ως ομιλητής σε συνέδριο στην Ισπανία που έχει οργανωθεί από ένα κόμμα που καλωσορίζει νεοναζί και αρνητές του Ολοκαυτώματος στις τάξεις του.

Ο επίσημος τίτλος του υπουργού της κυβέρνησης Νετανιάχου είναι υπουργός Διασποράς και Αγώνα κατά του Αντισημιτισμού (ο ίδιος προσέθεσε τον δεύτερο προδιορισμό όταν αποδέχθηκε τη θέση τον Ιανουάριο του περασμένου έτους). Είναι επισήμως υπεύθυνος για την ενίσχυση της σχέσης του Ισραήλ με τις εβραϊκές κοινότητες στο εξωτερικό.

Όμως ο Τσίκλι από τις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, έχει εντείνει την ήδη ουσιαστική επένδυσή του στη φιλία με τους ακροδεξιούς ηγέτες σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης μιας μόνιμης θέσης σε αυτό τον χώρο.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Τσίκλι θα είναι ένας από τους διακεκριμένους ομιλητές στο Europa Viva 24, ένα συνέδριο που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη και φιλοξενείται από το Vox, το ακροδεξιό πολιτικό κόμμα της Ισπανίας του οποίου η αμφιλεγόμενη εκστρατεία περιλαμβάνει την επιβολή περιορισμών στις αμβλώσεις, το κλείσιμο των συνόρων σε μετανάστες χωρίς έγγραφα ενώ προσπαθεί να καταργήσει τους νόμους για την ενδοοικογενειακή βία.

Το κόμμα έχει επίσης κατηγορηθεί ότι καλωσορίζει νεοναζί στις τάξεις του, όπως ο Πέδρο Βαρέλα, ο διαβόητος ναζί βιβλιοπώλης από τη Βαρκελώνη, ο οποίος ήταν στη φυλακή για διάδοση ρητορικής μίσους. Ο αμετανόητος αρνητής του Ολοκαυτώματος έκανε πρόσφατα μια εμφάνιση στην τελετή λήξης της εκστρατείας του Vox στη Βαρκελώνη. Το Vox πρότεινε έναν άλλο αρνητή του Ολοκαυτώματος ως έναν από τους υποψηφίους του στις εθνικές εκλογές του 2019.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της εκδήλωσης, το Europa Viva 24 είναι «ένα συνέδριο ευρωπαίων πατριωτών που θα συγκεντρώσει ανθρώπους από όλη την ήπειρο, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου, ο Τσίκλι θα μοιραστεί τη σκηνή με υπερσυντηρητικούς όπως ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, ο καθολικός ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Χιλής του οποίου ο πατέρας έχει συνδεθεί με το Ναζιστικό Κόμμα, η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν, τέσσερις φορές υποψήφια για προεδρία με πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν της της οποίας ο πατέρας, Ζαν-Μαρί Λεπέν, έχει πολλαπλές καταδίκες για άρνηση του Ολοκαυτώματος.

Ο ηγέτης του Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ, είναι υπερασπιστής της φωνής του Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, εκφράζοντας συχνά την υποστήριξή του μέσα από τον φακό της εκστρατείας του για «να σταματήσει το ριζοσπαστικό Ισλάμ», όπως το αποκαλεί. Τον Οκτώβριο, ο Αμπασκάλ δημοσίευσε μια φωτογραφία στον λογαριασμό του X από ένα καμένο κτίριο από το Kibbutz Be’eri με τη λεζάντα, «Αυτό θέλουν ορισμένοι για την Ευρώπη: υποταγή, φόβος, βία. Δεν έχει σημασία πόσα στοιχεία θα τους δώσουμε. Από ιδεολογία, είναι ικανοί να υπερασπιστούν ταυτόχρονα τον φεμινισμό και τους βιαστές, την ειρήνη και την τρομοκρατία, την ισότητα και το ριζοσπαστικό Ισλάμ», ανάφερε στο tweet του.

Η φιλία του Τσίκλι με τον Αμπασκάλ εμβάθυνε τον Δεκέμβριο, όταν ο Ισπανός πολιτικός ταξίδεψε στο Ισραήλ για να συναντηθεί μαζί του και τον υπουργό Γεωργίας Άβι Ντιχτέρ και να περιοδεύσει σε ορισμένες από τις κοινότητες στα νότια σύνορα που δέχθηκαν επίθεση από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Εκείνη την εποχή, ο Αμπασκάλ έγραψε στο Twitter ότι το ταξίδι ήταν μια ευκαιρία να «εκφραστεί η υποστήριξη του Vox στην κυβέρνηση του Νετανιάχου στον αγώνα της ενάντια στην ισλαμιστική τρομοκρατία της Χαμάς και να ενισχύσει τις στενές σχέσεις μεταξύ του Vox και του Λικούντ».

Ο Τσίκλι απάντησε με αμοιβαίο θαυμασμό, γράφοντας στο Twitter «Είχα την τιμή να γνωρίσω έναν εξαιρετικό ηγέτη, τον Σαντιάγο Αμπασκάλ, ηγέτη του ισπανικού κόμματος Vox, έναν άνθρωπο της αλήθειας που, στο λυκόφως του δυτικού πολιτισμού, όπου ο ηθικός σχετικισμός απειλεί να τον διαλύσει, στέκεται ως φάρος ηθικής διαύγειας».

Σημειωτέον, μόλις πριν από πέντε χρόνια, θεωρούνταν ακόμα απαράδεκτο για στελέχη του Λικούντ να αγκαλιάσουν στελέχη του ακροδεξιού Vox. Όταν ο τότε διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, Έλι Χαζάν, ανάρτησε στο Twitter την υποστήριξή του στον επικεφαλής του κόμματος των ισπανικών εκλογών, η αντίδραση ήταν αρκετά μεγάλη ώστε ο Χαζάν να διαγράψει το tweet του. Το διεγραμμένο tweet ανέφερε: «Το Vox είναι το αδελφό κόμμα του Λικούντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μας βοηθά πολύ… όποιος υποστηρίζει το Ισραήλ και τους Εβραίους, τον υποστηρίζω».

Έχει περάσει λιγότερο από ένας μήνας από την τελευταία ομιλία του Τσίκλι ενώπιον της σκληρής και ακροδεξιάς της Ευρώπης.

Στα τέλη Απριλίου, μαζί με μια αντιπροσωπεία συναδέλφων του υπουργών του Λικούντ, παρακολούθησε το CPAC Hungary, το ουγγρικό παρακλάδι του Conservative Political Action Conference, μια ετήσια πολιτική διάσκεψη στην οποία συμμετείχαν συντηρητικοί ακτιβιστές και εκλεγμένοι αξιωματούχοι από όλες τις ΗΠΑ.

Η φετινή διάσκεψη της CPAC στο Μέριλαντ, που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο, διακρίθηκε από την απροκάλυπτη παρουσία ακροδεξιών προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων αρνητών του Ολοκαυτώματος και νεοναζί. Συμμετείχε ο Ισραηλινός υπουργός Σίμτσα Ρόθμαν, αρχιτέκτονας της απόπειρας δικαστικού πραξικοπήματος της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Δύο εβδομάδες πριν από το CPAC, ο Τσικλί βρέθηκε στις Βρυξέλλες, αυτή τη φορά για ένα συνέδριο «Εθνικός Συντηρητισμός», το θέμα του οποίου φέτος ήταν «Διατήρηση του Εθνικού Κράτους».

Η εκδήλωση κατέληξε σε χάος αφού ο δήμαρχος των Βρυξελλών, Emir Kir, έστειλε την αστυνομία για να τη διαλύσει.

Αφού ένα βελγικό δικαστήριο ανέτρεψε την εντολή του δημάρχου, ο Τσίκλι κατάφερε να ανέβει στη σκηνή την επόμενη μέρα. επόμενη μέρα. Η ομιλία του επικεντρώθηκε στην πρόσφατη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και σε αυτό που αποκάλεσε την «επίθεση του υπόλοιπου κόσμου στον Σιωνισμό».

Η ομιλία του Τσίκλι, πασπαλισμένη γενναιόδωρα με αποσπάσματα από τη Βίβλο στα εβραϊκά, στόχευε και στην προοδευτική αριστερά συγκρίνοντάς την με το Ισλαμικό Καθεστώς και κατηγορώντας την ότι επιδιώκει «ολοκληρωτική διακυβέρνηση και καταστολή της ατομικής ελευθερίας σκέψης, προσώπου και λόγου».

Τον Ιανουάριο, ο Τσίκλι συναντήθηκε με μια αντιπροσωπεία ανώτερων μελών των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών, που ήρθαν στο Ισραήλ σε ανεπίσημη επίσκεψη, φιλοξενώντας τους στην Κνεσέτ. Οι νεοναζιστικές και αντισημιτικές ρίζες του κόμματος έχουν οδηγήσει το Ισραήλ να απέχει από τη σύναψη επίσημων δεσμών μαζί τους.

Διαβάστε επίσης:

Κρυπτονομίσματα: «Φτερά» έκαναν 25 εκατ. δολάρια μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα – Δύο αδέρφια «έσπασαν τον κώδικα» του Ethereum

Ο Ερντογάν επιτίθεται στην κοσμικότητα με τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, λέει ερευνήτρια

Οι μπίζνες της οικογένειας Τραμπ στο Βελιγράδι- Μια «επένδυση» που βγάζει γλώσσα στην ιστορία

Keywords
Τυχαία Θέματα