Ξεπέρασε τους 35 βαθμούς η θερμοκρασία στην Κρήτη το Σάββατο, η αφρικανική σκόνη θα «πνίξει» τη χώρα και την Κυριακή

18:43 18/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Η αφρικανική σκόνη πολιορκεί όλη τη χώρα ενώ έχει «πνίξει» την Κρήτη και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες έχει δημιουργήσει δύσκολες καταστάσεις στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με το meteo.

Εκτός από την αφρικανική σκόνη σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου Αθηνών υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν στα δυτικά

και νότια τμήματα της χώρας μας το Σάββατο 18/05, όπως ευδιάκριτα παρουσιάζεται στη χρωματική κλίμακα θερμοκρασιών του παρακάτω χάρτη.

Μάλιστα σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, 47 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 30 °C.

Οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες καταγράφηκαν και πάλι στο νησί της Κρήτης, με την μεγαλύτερη μέγιστη θερμοκρασία να σημειώνεται στους Ποτάμους Λασιθίου με 35,6 °C.

Η πρόγνωση του meteo για την Κυριακή (19/05)

Για την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 προβλέπονται λίγες νεφώσεις, αυξημένες στα βόρεια και τις θερμές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες στη Μακεδονία, στη Θράκη και πιθανόν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας. της Κεντρικής και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Η ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες ενδέχεται να είναι κατά τόπους περιορισμένη. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική, με αυξημένες συγκεντρώσεις κυρίως στα δυτικά και νότια, με αποτέλεσμα στις περιοχές που θα εκδηλωθούν φαινόμενα να δημιουργηθεί λασποβροχή.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 28 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 13 έως 26 βαθμούς), 17 έως 32 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 18 έως 33 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (από 15 έως 27 βαθμούς στην Ήπειρο), 18 έως 31 βαθμούς στις Κυκλάδες και από 20 έως 35 βαθμούς στην Κρήτη (τοπικά στη Βόρεια Κρήτη έως 37 βαθμούς), 18 έως 34 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 22 έως 32 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και μετά το απόγευμα τοπικά μέτριοι 5 μποφόρ, στο Κεντρικό Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς με την ίδια ένταση. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις παροδικά πυκνότερες και αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και ανατολικά τμήματα θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά μέτριοι 5 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά πυκνότερες με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής κυρίως τις πρωινές ώρες περιμένουμε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Τα μέτρα προστασίας για την αφρικανική σκόνη  

Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην Κρήτη είναι μεγάλες και έχουν δοθεί  ειδικές οδηγίες στους πολίτες από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης, ενημερώνει ότι σύμφωνα και με τα προγνωστικά μοντέλα οι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις ΑΣ10 για σήμερα Σάββατο 18/05/2024 και την Κυριακή 19/05/2024 θα κυμανθούν σε μέτρια επίπεδα (51-75 μg/m3) λόγω του έντονου φαινομένου μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα» και πως για τους λόγους αυτούς και με βάση εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας συστήνει σε ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Επιπλέον, ενημερώνει τους πολίτες ότι: Οι μάσκες υψηλής προστασίας FFP2, Ν95 & KN95, δεδομένου ότι συγκρατούν σωματίδια μεγέθους ≥0,3 μm, μπορούν να προστατεύσουν όσους πρέπει να δραστηριοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους. Επιπρόσθετα συστήνει τη λήψη μέτρων βελτίωσης της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους Αυτά περιλαμβάνουν τη διατήρηση σε καλό επίπεδο της ποιότητας αέρα στο σπίτι, στο γραφείο, κ.α, ελαχιστοποίηση της διείσδυσης εξωτερικού αέρα, διατηρώντας κλειστά – όσο γίνεται – τα παράθυρα και τις πόρτες και επιπλέον βελτίωση της μόνωσης των εσωτερικών χώρων (χαραμάδες θυρών και παραθύρων) για να εμποδιστεί η είσοδος της σκόνης στον εσωτερικό χώρο. Μεταξύ άλλων συστήνεται η ενεργοποίηση της συσκευής καθαρισμού αέρα- εφόσον υπάρχει – αλλά και καθαρισμός με υγρό πανί επιφανειών επαφής, όπως τραπέζια και πάγκοι.

Τέλος επισημαίνεται ότι πρέπει να αποφεύγονται δραστηριότητες που επιδεινώνουν την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, όπως κάπνισμα, χρήση ηλεκτρικής σκούπας, μαγείρεμα με γκάζι, άναμμα κεριών και τζακιών και τέλος η καλή ενυδάτωση με κατανάλωση άφθονου νερού.

To άρθρο Ξεπέρασε τους 35 βαθμούς η θερμοκρασία στην Κρήτη το Σάββατο, η αφρικανική σκόνη θα «πνίξει» τη χώρα και την Κυριακή δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα