Ο Ν. Δένδιας στο... ουκρανικό «μέτωπο»

Εν μέσω της αμερικανικής Σκύλλας και της ρωσικής Χάρυβδης, επέλεξε να βρεθεί η Αθήνα, όπως φαίνεται από την απόφαση να επισκεφθεί ο Νίκος Δένδιας τη νότιο Ουκρανία, και ειδικότερα τη Μαριούπολη και τη Σαρτανά (στα περίχωρα της πρώτης).

Η κλιμακούμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ, χώρες της ΕΕ και το Κίεβο από τη μια, και τη Ρωσία από την άλλη, είχε προκαλέσει εδώ και ημέρες σπαζοκεφαλιά

στην Αθήνα.

Αποτέλεσμα ήταν να λάβει ήδη μια φορά αναβολή η επίσκεψη στη Μαριούπολη. Κατά πληροφορίες, επρόκειτο να γίνει στις 26 Ιανουαρίου, αλλά αναβλήθηκε, ενώ υπήρξε φημολογία ακόμα και για ματαίωση.

Σχεδιασμοί εκ του προχείρου για επίσκεψη υψηλού ρίσκου Δένδια στην... ουκρανική παγίδα

Διπλωματικές πιρουέτες

Τελικώς, η επίσκεψη έγινε σήμερα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει -όσο γίνεται- τις ισορροπίες τόσο προς τις ΗΠΑ και το Κίεβο, όσο και προς τη Ρωσία, δεν επισκέφθηκε το Κίεβο. Κάτι που, υπό τις παρούσες συνθήκες σχεδόν «πολεμικής πόλωσης» θα εκλαμβανόταν ως έμμεση πλην σαφής στήριξη στο Κίεβο.

Περιορίστηκε, δε, να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα. Το Κίεβο, πάντως, φέρεται να επέμενε για να πραγματοποιηθεί επίσκεψη και στην ουκρανική πρωτεύουσα. Κάτι που είχε προκαλέσει προβληματισμό στην Αθήνα.

Έντονη ήταν επίσης η φημολογία τις προηγούμενες ημέρες περί αμερικανικού ενδιαφέροντος για να γίνει επίσκεψη και στο Κίεβο.

Στο «μέτωπο»

Αν και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στο «μέτωπο» της -απολύτως ήσυχης- Μαριούπολης, ο ίδιος, κατά τις δηλώσεις τους, εμφάνισε εαυτόν ωσάν να βρισκόταν στα... «χαρακώματα» του ρωσο-ουκρανικού μετώπου.

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ, στη Μαριούπολη, ελάχιστα χιλιόμετρα από τη γραμμή επαφής, που ως γνωστόν είναι το κύριο σημείο έντασης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για να ενισχύσω με την παρουσία μου, κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, την ελληνική κοινότητα που βρίσκεται εδώ», είπε.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, η ζωή στη Μαριούπολη κυλάει σε κανονικούς ρυθμούς, ενώ ουδείς δείχνει φόβο για επικείμενο πόλεμο.

Να σημειωθεί ότι το 2014-2015, δεν υπήρχε καμία αντίσταση στη Μαριούπολη και η πόλη ήταν έτοιμη να πέσει στα χέρια των φιλορώσων «αυτονομιστών». Ωστόσο, η πόλη δεν κατελήφθη, ενδεχομένως κατόπιν παρέμβασης της Μόσχας, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η «διαδικασία του Μίνσκ» (για την -υποτιθέμενη- επίλυση του Ουκρανικού).

Η γλώσσα

Οι δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που ζουν στην ευρύτερη περιοχή μιλούν άπαντες τη ρωσική γλώσσα.

Να σημειωθεί ότι, βάσει των νέων ουκρανικών νόμων για το «γλωσσικό», η ρωσική γλώσσα ουσιαστικά βρίσκεται υπό απαγόρευση στην Ουκρανία, όπως και όλες οι γλώσσες άλλων εθνικοτήτων. Μεταξύ αυτών, και η ελληνική.

Εντονότατη αντίδραση γι' αυτό το νόμο έχει εκφραστεί στους κόλπους της ΕΕ ιδιαίτερα από χώρες που διαθέτουν μειονότητες στην Ουκρανία. Όπως η Ουγγαρία και άλλες. Στην ομάδα αυτών των χωρών βρίσκεται και η Ελλάδα, αν και κρατάει χαμηλό προφίλ σε αυτό το θέμα.

Κίεβο: Η ελληνική πρεσβεία

Κατά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, όπως ανέφερε ο Ν.Δένδιας, «επανέλαβα τη σταθερή ελληνική θέση. Για λόγους αρχής, είναι πάντοτε υποστηρίκτρια της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ».

Επίσης, ενημέρωσε τον Ουκρανό ομόλογό του για την επίσκεψή του στη Μαριούπολη «προκειμένου να σταθώ στο πλευρό της ελληνικής ομογένειας, καθώς και για την πρόθεση της Ελλάδας να ενισχύσει το γενικό προξενείο της στην πόλη».

Επιπλέον, του τόνισε ότι, σε αντίθεση με άλλες χώρες (π.χ. ΗΠΑ) που αποσύρουν προσωπικό από τις πρεσβείες τους, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποσύρει το προσωπικό της πρεσβείας της στο Κίεβο.

Ελληνική Διασπορά σε Ουκρανία-Ρωσία

Αν και η επίσκεψή του στην Ουκρανία σε αυτή την περίοδο θεωρήθηκε ως κίνηση υψηλού διπλωματικού ρίσκου, δεδομένου ότι έτσι η Ελλάδα θα εμφανιζόταν να παίρνει ανοικτά το μέρος της μιας από τις δύο αντιπαρατιθέμενες πλευρές, ο Ν.Δένδιας την πραγματοποίησε, προσπαθώντας να περιορίσει την παρουσία του στη στήριξη της Αθήνας προς την ελληνική Διασπορά.

Να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα που βρέθηκε ο Ν.Δένδιας στη Μαριούπολη, την πόλη επισκέφθηκε και αντιπροσωπεία του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να συμπαρασταθεί στην Ουκρανία έναντι μιας «ρωσικής επίθεσης». Γενικότερα, οι όποιες επισκέψεις γίνονται αυτές τις ημέρες στην περιοχή έχουν σαφές στίγμα υποστήριξης του Κιέβου.

Βέβαια, ελληνική Διασπορά υπάρχει σε όλη τη νότιο Ουκρανία και τη Νότιο Ρωσία, μέχρι τον Καύκασο. Αρχίζει από την Οδησσό και τη Μαριούπολη στην Ουκρανία, συνεχίζει στις «αυτόνομες» από το Κίεβο περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, στη Νότιο Ρωσία, κ.ο.κ..

Πρόκειται για τον Ελληνισμό που εγκαταστάθηκε πριν από πολλούς αιώνες εκεί. Ευνοήθηκε, δε, από τα ρωσικά σχέδια που ήθελαν τους Έλληνες ως αντίβαρο στις τουρκικές βλέψεις.

Αν και βρέθηκε στη Μαριούπολη και την Ουκρανία, ο Ν.Δένδιας, ως ήταν αναμενόμενο, εξάλλου, δεν μετέβη στα εδάφη της Ανατολικής Ουκρανίας, δεδομένου ότι αυτά θεωρούνται από τη Δύση και το Κίεβο ότι βρίσκονται υπό «ρωσική κατοχή» και «επιρροή». Παρά ταύτα και εκεί υπάρχει τεράστιος αριθμός Ελλήνων.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα