Πατήρ Αλέξανδρος: Ο ιερέας που τάραξε τα νερά της Εκκλησίας

Αφιέρωμα στον Πατέρα Αλέξανδρο για την «Καθημερινή» έκανε ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Ρηγόπουλος.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Βρε πατέρα, με Vans;!». Η αλήθεια είναι ότι δεν τα είχα προσέξει. Οση ώρα μιλούσαμε καθισμένοι στην ωραία σκιά του καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου δεν είχα παρατηρήσει τα υποδήματα του πατρός Αλέξανδρου Καριώτογλου. Με είχε παρασύρει η απαλλαγμένη από κάθε ίχνος σοβαροφάνειας και επιτήδευσης παρουσία του και το ωραίο, βαθύ μπλε του ράσου του, που σχεδόν τα κάλυπτε. Αλλά λίγες δεκάδες μέτρα πιο

μακριά, στο κατώφλι του σπιτιού τους, ο γιος του τον πειράζει για τα αθλητικά παπούτσια που φοράει και φέρουν τη χαρακτηριστική κοψιά της δημοφιλούς στους νέους μάρκας. «Εσύ μου τα χάρισες, δεν φταίω εγώ!», του απαντάει στον ίδιο, σχεδόν τρυφερό, τόνο.

Έχω μπροστά μου τον πρωταγωνιστή ενός εκκλησιαστικού «σκανδάλου» που τελικά έληξε αναίμακτα την περασμένη Πέμπτη ύστερα από προσωπική παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Χρειάζεται να πάμε δύο Κυριακές πίσω. Την Κυριακή της Πεντηκοστής, στον ναό του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα όπου λειτουργεί ο πατήρ Αλέξανδρος, ο φωτογραφικός φακός ενός ενορίτη συλλαμβάνει δύο κορίτσια 14 ετών, ντυμένα με «παπαδικά» και με ένα κερί ανά χείρας. Το στιγμιότυπο ανεβαίνει αφελώς στο Διαδίκτυο και η ψηφιακή φασαρία είναι τόσο μεγάλη, που ο προοδευτικός ιερέας τίθεται σε αργία από κάθε ιεροπραξία. Του την είχαν στημένη και ξέσπασαν, θα πουν άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τα τεκταινόμενα στην όμορφη βυζαντινή εκκλησία της Πλάκας.

Ο πατήρ Αλέξανδρος, στα επτά χρόνια που είναι ιερέας (τον χειροτόνησε, μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον οποίο διατηρεί μακροχρόνια φιλία), έχει ασπαστεί καινοτομίες που έχουν ενοχλήσει όχι φυσικά τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά τους… αυτόκλητους υπερασπιστές των όσιων και των ιερών της ορθόδοξης παράδοσης: λειτουργίες και μυστήρια στη Νεοελληνική για να καταλαβαίνουν οι πιστοί τι ακούν· εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων για θέματα λατρείας μετά την κυριακάτικη λειτουργία· πάνδημες γιορτές στην αυλή του ναού παραμονές της Σαρακοστής.

Και φυσικά, το… σκάνδαλο των σκανδάλων, το γεγονός ότι πριν από λίγα χρόνια βάφτισε το παιδί ενός ομόφυλου ζευγαριού. Ο ίδιος λέει σήμερα, με την απόσταση του χρόνου, ότι είχε κάνει εκείνη τη βάφτιση με μεγάλη χαρά. «Ξέρετε, όμως, γιατί ενοχλήθηκαν; Οταν τελειώνει η βάφτιση, λέω πάντα στους γονείς ενώπιον όλων: “Σήμερα έχετε χαρά. Αλλά δεν θα είναι πάντα έτσι, γιατί το παιδί σας είναι έξυπνο, ζωηρό και θα σας δημιουργεί και κάποια προβλήματα ή στενοχώριες. Με έναν τρόπο μπορείτε να ξεπερνάτε τα προβλήματα: φροντίστε από τώρα να βάλει μέσα στην καρδιά του μια εικόνα δύο γονιών ερωτευμένων και αγαπημένων. Αυτό θα του αναστέλλει κάθε τρέλα». Ακουσαν κάποιοι τη λέξη “ερωτευμένοι” και συμπέραναν ότι είμαι υπέρ του γάμου του ομόφυλων ζευγαριών…».

«Εκ νέου μύηση»
Ο Ιωσήφ Βιβιλάκης, πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής και καθηγητής στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, γνώρισε τον Αλέξανδρο Καριώτογλου στο πλαίσιο μιας μετεκπαίδευσης. «Πιστεύω ότι βασικό κίνητρό του στην παιδαγωγική του είναι η επανακατήχηση των πιστών, δηλαδή η εκ νέου μύηση στην έννοια της συλλογικότητας. Το ζητούμενό του είναι ένα ενωμένο σώμα. Με τα τραύματά του και τις ματαιώσεις του, αλλά ενωμένο. Στα συμφραζόμενα αυτά κατανοείται η προσπάθειά του να εντάξει εντός των μυστηρίων μεταφρασμένα αρχαιοπρεπή αποσπάσματα ευχών που είναι ακατάληπτα για την πλειονότητα της σύναξης και άλλες “καινοτομίες” που έχουν ενοχλήσει συντηρητικούς, φανατικούς, ευσεβιστές, ανθρώπους συμπλεγματικούς και αγράμματους».

Η ψάλτρια, νομικός στο επάγγελμα, Νεκταρία Καραντζή, που ίδρυσε το 2013 τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ψαλτριών, έγραψε σε ασυνήθιστα οξείς τόνους, στον λογαριασμό της στο Facebook, περί «χριστιανών φονταμενταλιστών». Της ζητάω να πει περισσότερα για την ανάγκη του ρεπορτάζ. «Κοιτάξτε, είναι γνωστό ότι στην Εκκλησία μας πορευόμαστε ισορροπώντας πάνω σε παραλογισμούς. Αυτό που συνέβη με τον πατέρα Αλέξανδρο είναι ένα ακόμη πετραδάκι. Το πρόβλημα δεν είναι η ίδια η Ιεραρχία, αλλά οι αυτόκλητοι υπερασπιστές της Πίστης, οι αυτόκλητοι ερμηνευτές των ιερών κανόνων, που είναι σαφές πλέον ότι συγκροτούν σώμα αίρεσης εντός της Εκκλησίας».

«Για τη Θεολογική Σχολή ήμουν “κομμουνιστής”, που στη γλώσσα της Εκκλησίας σημαίνει “φιλελεύθερος” και “νεωτεριστής”, κάποιος που θα μας δημιουργήσει προβλήματα».

Ο κατά κόσμον Αλέξανδρος Καριώτογλου μεγάλωσε στη Σάμο, εκεί όπου ο μικρός Αλέκος (όπως τον φώναζαν οι δικοί του) μυήθηκε από νωρίς στον κόσμο της Εκκλησίας. Οι γονείς του ήταν ευσεβείς άνθρωποι, αλλά όχι ιδιαίτερα θρησκευόμενοι. Σε ηλικία 6 ετών, όταν είχε έρθει στην Αθήνα για μια εγχείρηση στις αμυγδαλές, περνώντας με ένα ταξί από την οδό Πανεπιστημίου, η μητέρα του τού έδειξε το κτίριο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου: «Εδώ είναι η Θεολογική Σχολή. Οταν μεγαλώσεις και το θέλεις, εδώ θα έρθεις». Τι είχε δει η μητέρα σε ένα παιδί που δεν πήγαινε ακόμα καλά καλά σχολείο; «Εβλεπε ότι με συνέπαιρνε ο κόσμος της Εκκλησίας». Επιπλέον, συνδέθηκε με έναν σπουδαίο αλλά πολύ απλό παπά του νησιού. «Σε όλα τα μαθητικά μου χρόνια δεν έχασα ούτε έναν εσπερινό. Και με έμαθε να ψέλνω εκείνος, με έναν τρόπο παπαδιαμαντικό».

Τελικά, όντως πέρασε στη Θεολογική Σχολή, όπου συνάντησε και τη μετέπειτα γυναίκα του (και μητέρα των τεσσάρων παιδιών τους, που τους έχουν χαρίσει μέχρι σήμερα επτά εγγόνια), αλλά η Ελλάδα της Χούντας τον έπνιγε. Ήθελε να πάρει μια υποτροφία και να συνεχίσει τις σπουδές του έξω. Το κατάφερε μαζί με τη σύζυγό του κι έφυγαν για μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δίδαξε σε μερικά από τα πιο γνωστά ιδιωτικά και δημόσια σχολεία της Αθήνας, πέρασε συνολικά 37 χρόνια στην εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης και της θητείας του ως επίκουρος καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας με ειδικότητα στην ιστορία θρησκειών. «Για τη Θεολογική Σχολή ήμουν “κομμουνιστής” που στη γλώσσα της Εκκλησίας σημαίνει “φιλελεύθερος” και “νεωτεριστής”, κάποιος που θα μας δημιουργήσει προβλήματα», θυμάται σήμερα και γελάει. Το διδακτορικό του πάνω στην ιστορία των θρησκειών το ολοκλήρωσε υπό την επίβλεψη του σημερινού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου.

Διαβάστε την συνέχεια στην kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα