Γιατί η Toyota κατασκεύασε εικονικά δάκτυλα για τους εργαζόμενούς της

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία έδωσε μια σωτήρια λύση στους υπαλλήλους της που δουλεύουν στα βαριά ρομποτικά μηχανήματα των εργοστασίων της και εκτίθενται καθημερινά σε κινδύνους τραυματισμού ή ακόμα και ακρωτηριασμού.

Στη γραμμή παραγωγής των εργοστασίων, όσο προηγμένη και αν είναι, πάντα θα απαιτούνται τα ανθρώπινα χέρια για να ρυθμίζουν ή να ενεργοποιούν τη λειτουργία των μεγάλων και βαριών ρομποτικών μηχανημάτων. Κι αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι

πάντα θα εκτίθενται στον κίνδυνο του τραυματισμού τους από τα μηχανήματα αυτά.

Η Toyota προσπάθησε να δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό κατασκευάζοντας απομιμήσεις δακτύλων από δέρμα χοίρων. Η ιαπωνική εταιρεία υποστηρίζει ότι η παραγωγή των εξαρτημάτων αυτών γίνεται από έναν άνθρωπο, τον Takeo Mori, στην Toyota City του Aichi της Ιαπωνίας.

Ο Mori είναι ο διευθυντής του τμήματος μηχανολογικών κατασκευών, και εξηγεί ότι τα δάκτυλα αυτά που προσμοιώνουν τα ανθρώπινα εξελίχθηκαν -από το 2018- με τη βοήθεια της Panasonic και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Nagoya για να προστατευθούν τα χέρια των εργαζομένων.

Όπωςλέει ο Ιάπωνας, ακριβώς επειδή «πολλάεξαρτήματα των αυτοκινήτων είναι σκληράκαι κοφτερά, χρειαζόμασταν ένα εργαλείοπου να μπορεί να δίνει πρόσβαση σε μικράσημεία που θα μπορούσαν να παγιδεύσουντο δάκτυλο».

Η απομίμηση του δακτύλου αυτή δεν είναι μια απλή κατασκευή από ένα κομμάτι μαλακού υλικού - εξ ου και η μακροχρόνια εξέλιξή του. Αποτελείται από αισθητήρες που προσφέρουν στην Toyota δεδομένα σχετικά με την ισχύ που ασκείται στο ψεύτικο αυτό δάκτυλο, προκειμένου να μπορεί η εταιρεία εν συνεχεία να ρυθμίζει τη σωστή λειτουργία του μηχανήματος.

Η Panasonic εξέλισσε ένα προϊόν που θα ανέλυε διεξοδικά με πλήθος δεδομένων τους τραυματισμούς των δακτύλων, αλλά η Toyota ήθελε να επιταχύνει την κατασκευή του και έκανε τη συσκευή αυτή λιγότερο περίπλοκη, χωρίς να χρειάζεται η σύνδεσή της με υπολογιστή για να λειτουργεί - προκειμένου να την παρέχει άμεσα στους εργαζόμενούς της.

Το υλικό της κατασκευής των ψεύτικων δακτύλων αυτών, από δέρμα χοίρων, έχει αντίστοιχες προδιαγραφές με ένα αληθινό δάκτυλο. Το δέρμα χοίρου έχει αντίστοιχη ελαστικότητα με το ανθρώπινο, και συνεπώς προσφέρει αρκετά αντιπροσωπευτικά δεδομένα. Σε αυτό συμβάλλει με το ατσάλινο εσωτερικό του, που προσομοιώνει σε σκληρότητα το ανθρώπινο οστό.

Η συσκευή αυτή, επίσης, κατασκευάζεται σε ποικίλες προδιαγραφές για να αντιπροσωπεύει διαφορετικά δάκτυλα βάσει της ηλικίας και του φύλου του εργαζομένου. Τα εικονικά δάχτυλα επέτρεψαν στην Toyota να βελτιώσει την ασφάλεια στη γραμμή συναρμολόγησης, αλλά επίσης χρησιμεύουν και στη σχεδίαση νέων μοντέλων: χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ασφαλέστερων καλυμμάτων (tonneau) της καρότσας των ημιφορτηγών.

Επιπλέον, με τα δεδομένα που συλλέγονται από τους αισθητήρες των δακτύλων, η Toyota μπορεί να εξελίσσει νέες τεχνολογίες για να βελτιώσει σημεία τραυματισμού των οδηγών στα δάκτυλα: όπως, για παράδειγμα, αν πιαστεί ένα δάκτυλο στην πόρτα κατά το κλείσιμό της.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα