Αποζημίωση 1.100 ευρώ για χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων -Ποιοι τη δικαιούνται

Αποζημίωση θα καταβάλλει κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας σε ιδιοκτήτες μοντέλων του στη γειτονική Ιταλία, με το ύψος της να φτάνει τα 1.100 ευρώ.

Σχεδόν 10 χρόνια μετά από τότε που έφτασε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σε όλο τον κόσμο, το σκάνδαλο με τις παράτυπες εκπομπές ρύπων μοντέλων του ομίλου της Volkswagen, που είναι γνωστό και ως Dieselgate, εξακολουθεί να απασχολεί την κοινή γνώμη αλλά και τους ιδιοκτήτες των μοντέλων του γερμανικού κολοσσού.

Να θυμίσουμε ότι το παράνομο λογισμικό που χρησιμοποιούσαν

οι Γερμανοί στους κινητήρες diesel των μοντέλων τους (τον EA 189), για να ξεγελούν τα συστήματα των αρχών που πραγματοποιούν μετρήσεις εκπομπών ρύπων, ανακαλύφθηκε αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας.

Στις ΗΠΑ το παράνομο λογισμικό αφορούσε 500.000 αυτοκίνητα, ενώ συνολικά είχε τοποθετηθεί σε 11.000.000 αυτοκίνητα που διατέθηκαν σε όλον τον κόσμο από το VW Group μεταξύ 2009 και 2015.

Μεταξύ των ενεργειών που έκανε ο γερμανικός όμιλος για να «διορθώσει» την κατάσταση, σύμφωνα και με τις αποφάσεις δικαστηρίων και στις δύο μεριές του Ατλαντικού ήταν και οι αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τους οδηγούς που είχαν αγοράσει ένα από τα μοντέλα του γερμανικού Group.Ανακαλύφθηκε επίσης ότι το λογισμικό είχε ενσωματωθεί στα συστήματα διαχείρισης και άλλων κινητήρων του Group.

Σύμφωνα και με τις τελευταίες εξελίξεις στο σκάνδαλο Dieselgate αποζημίωση θα λάβουν και πάνω από 60.000 ιδιοκτήτες μοντέλων του VW Group που η απόδοσή τους επηρεάστηκε από την ύπαρξη του λογισμικού και στην Ιταλία.

Το ποσό της αποζημίωσης φτάνει σε ύψος σχεδόν τα 50.000.000 ευρώ και καθορίστηκε έπειτα από εξωδικαστική συμφωνία στην οποία έφτασαν οι Γερμανοί με την ανεξάρτητη ιταλική εταιρεία καταναλωτή Altroconsumo που εκπροσωπούσε τους οδηγούς.

Κάθε ιδιοκτήτης θα λάβει αποζημίωση έως και 1.100 ευρώ ανάλογα με το μοντέλο που έχει στην κατοχή του. Τα 1.100 ευρώ θα τα λάβουν οι οδηγοί που αγόρασαν ως καινούργιο ένα μοντέλο του VW Group, το οποίο και δεν είχαν έπειτα πουλήσει πριν από τις 26 Σεπτεμβρίου του 2015.

Για αγορά μεταχειρισμένου πριν από αυτή την ημερομηνία το ποσό της αποζημίωσης βρίσκεται στα 550 ευρώ, ενώ αποζημίωση 300 ευρώ θα καταβληθεί και σε συνιδιοκτήτες των μοντέλων.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα