Στα όρια της βεντέτας - Το Μαξίμου δεν του συγχωρεί ότι έγινε... Δούκας της Αθήνας

Από τη Βασιλίσσης Όλγας στην «Ανάπλαση Α.Ε.» και τώρα στον «9,84» - Συνεχείς τρικλοποδιές της κυβέρνησης στον Δήμαρχο.Δεν είναι ένα, δεν είναι δύο, αλλά τρία τα εμπόδια που βρήκε μπροστά του ο Χάρης Δούκας μετά την εκλογή του στο δημαρχικό θώκο του δήμου Αθηναίων, επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν…

Βασιλίσσης Όλγας

Η πρώτη τρικλοποδιά ήταν η Βασιλίσσης Όλγας. Η παράδοση του δρόμου στην κυκλοφορία ήταν από τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες του Χάρη Δούκα, η οποία και φυσικά εγκρίθηκε από τους δημότες Αθηναίων διά της ψήφου. Αρχικά ο Κώστας Μπακογιάννης επίσπευσε τις διαδικασίες

για την πεζοδρόμηση του δρόμου, ενώ τη «σκυτάλη» πήραν αργότερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το υπουργείο Πολιτισμού. Στην πρώτη περίπτωση ο Θεόδωρος Σκυλακάκης σήκωσε περιβαλλοντικά εμπόδια, λες και ένας κλειστός δρόμος θα προσφέρει το παραμικρό στο καυσαέριο της Αθήνας, ενώ στη δεύτερη η Λίνα Μενδώνη αρχαιολογικά.

Ο Χάρης Δούκας αφού ενημερώθηκε ξαφνικά για την ύπαρξη ιδιαίτερης σημασίας αρχαιολογικών ευρημάτων κατά μήκος της Βασιλίσσης Ολγας, τα οποία απαιτούν αρχαιολογικές ανασκαφές, έθεσε έξι ερωτήματα στην υπουργό Πολιτισμού, τα οποία ακόμα περιμένουν ξεκάθαρες απαντήσεις.

Γιατί ενώ επί τρία χρόνια η Βασιλίσσης Ολγας παραμένει κλειστή, μόλις χθες έγινε ενημέρωση για την αξία των αρχαιολογικών ανασκαφών; Έχουν ληφθεί υπόψη αυτά τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στις ήδη ανατεθειμένες μελέτες και εργολαβίες της απερχόμενης δημοτικής αρχής; Πόσο καιρό θα χρειαστεί να μείνει κλειστή η Βασιλίσσης Ολγας για την ανάδειξη των ευρημάτων; Πώς θα προχωρήσουν υπό αυτές τις συνθήκες τα σχέδια για την πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Ολγας; Ποιο είναι το κόστος του έργου έως τώρα; Γνώριζε για την ύπαρξη των αρχαιολογικών ευρημάτων ο διευθύνων σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», ο οποίος σε δήλωσή του σήμερα στον Ελεύθερο Τύπο ισχυρίζεται ότι «το έργο της ανάπλασης της Βασ. Ολγας υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2024; «Ανάπλαση Α.Ε.»

Η κυβέρνηση αποφάσισε να αφήσει εκτός «Ανάπλασης Α.Ε.» τον Χάρη Δούκα με τροπολογία που πέρασε «νύχτα», σύμφωνα και με τα όσα κατήγγειλε ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, κάνοντας λόγο για «καθεστωτικές αντιλήψεις».

Ο Χάρης Δούκας χαρακτήρισε ως «σκανδαλώδη» τη σχετική τροπολογία που αφορά στην εταιρία που έτρεξε τον «μεγάλο περίπατο» της Πανεπιστημίου και η οποία περνάει εξ ολοκλήρου στην Κυβέρνηση, αφήνοντας τον ίδιο εκτός Ανάπλασης, σε αντίθεση με όσα ίσχυαν στη θητεία του Κώστα Μπακογιάννη, επαναφέροντας δηλαδή το καθεστώς που ίσχυε πριν την εκλογή του προκατόχου του.

Σκοπός της «Ανάπλασης Α.Ε.» είναι ο συντονισμός του σχεδιασμού, ο προγραμματισμός και η υλοποίηση αναπλάσεων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, ιδίως στο κέντρο της πόλης των Αθηνών, με έμφαση στις περιοχές του Εμπορικού Τριγώνου και των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ανάπτυξη των περιοχών.

Στην Ανάπλαση εμπλέκονται διαφορετικά Υπουργεία (Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Υποδομών), καθώς και η Περιφέρεια αλλά και ο Δήμος Αθηναίων, με τον ρόλο της να αφορά σε έργα αναπλάσεων στην Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην αρχική εταιρεία Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ δεν υπήρχε πρόβλεψη να είναι πρόεδρος ο Δήμαρχος Αθηναίων, γεγονός που άλλαξε επί κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, όταν με νόμο που προστέθηκε από την τότε κυβέρνηση, ορίστηκε πρόεδρος ο Κώστας Μπακογιάννης.

«Η σκανδαλώδης τροπολογία δεν πρέπει να περάσει. Η εταιρία του Δήμου Αθηναίων “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.”, που έτρεξε τον “μεγάλο περίπατο” της Πανεπιστημίου, την Βασιλίσσης Όλγας και πολλά άλλα… έργα, αλλάζει χέρια “νύχτα”. Περνάει εξ ολοκλήρου στην Κυβέρνηση.

Μέχρι τώρα, ο Δήμος της Αθήνας ορίζει ως Πρόεδρο της τον εκάστοτε Δήμαρχο Αθηναίων και η εκπροσώπηση του Δήμου είναι 7 από τα 11 μέλη στο ΔΣ (3 εκ των οποίων από την παράταξη του), ενώ ο Δήμαρχος υποδεικνύει και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο. Με τη χθεσινή νυχτερινή τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση πετάει έξω από το ΔΣ τόσο τον Δήμαρχο Αθηναίων από πρόεδρο του ΔΣ, όσο και τα μέλη του ΔΣ που προέρχονται από τον Δήμο. Σημειώνεται ότι στην αρχική μορφή του ο ν. 4539/2018 δεν προέβλεπε ότι πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων. Προστέθηκε με νόμο της ΝΔ (άρθρο 59 ν. 4663/2020).

Ο λόγος νομίζω είναι προφανής. Όπως και ο λόγος που καταργείται τώρα που άλλαξε η δημοτική αρχή. Πρόκειται για μια καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας της χώρας, που δεν πρέπει να περάσει. Πρόκειται για μια άκρως καθεστωτική αντίληψη, που δεν διστάζει να εκδικηθεί τους πολίτες της Αθήνας γιατί δεν εξέλεξαν τον εκλεκτό της Κυβέρνησης . Είναι προφανές επίσης πως με την απόφαση αυτή επιχειρείται να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα δημοτική αρχή προτίθεται να διενεργήσει στην εταιρεία αυτή και στα πεπραγμένα της. Καλώ τον Πρωθυπουργό να πάρει τώρα πίσω τη σκανδαλώδη αυτή τροπολογία», είχε αναφέρει σχετικώς ο Χάρης Δούκας

Αθήνα 9,84

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση φαίνεται να τρέχει σχέδιο αλλαγής του καθεστώτος λειτουργίας των δημοτικών ραδιοφώνων. Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να περάσει ο έλεγχος και η εποπτεία από τους δήμους στις Περιφέρειες. Στη νομοθετική ρύθμιση περιλαμβάνεται σενάριο στην περίπτωση των ζημιογόνων δημοτικών σταθμών, να ανατίθεται η λειτουργία τους σε ιδιώτες μέσω της εκάστοτε Περιφέρειας όπου λειτουργούν.

Αυτό σημαίνει ότι αν γίνει τελικά πράξη, όπως όλα δείχνουν, ο ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα 9,84 θα περάσει από τα χέρια του Χάρη Δούκα σε αυτά του «γαλάζιου», Νίκου Χαρδαλιά.

«Θα είναι πολύ μεγάλη οπισθοδρόμηση ένα δημοτικό ραδιόφωνο με μεγάλη ιστορία κι από τα πρώτα της ελεύθερης ραδιοφωνίας να φύγει από τον δήμο και να πάει κάπου αλλού. Θα γυρίσουμε δηλαδή 40 χρόνια πίσω», είπε ο νέος δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: «Πρέπει να μην είναι μόνο στα λόγια η συζήτηση για την αυτονομία της αυτοδιοίκησης, αλλά να γίνεται πράξη. Βεβαίως με διαφάνεια. Πρέπει όμως να έχουμε τα εργαλεία».

Keywords
Τυχαία Θέματα