Ψηλά κτίρια: Απόφαση ΣτΕ δικαιώνει Κωνσταντέλλο για την αναστολή των οικοδομικών αδειών

Νέα δεδομένα στον πόλεμο για το ύψος των κτιρίων μέσω της εφαρμογής του ΝΟΚ που δίνει μπόνους, φέρνει μια απόφαση του Ε τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Συγκεκριμένα, οι ανώτατοι δικαστές με την ΕΔ 72/2024 απόφασή τους δίνουν το πράσινο φως για τη συνέχιση της μερικής αναστολής έκδοσης αδειών από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Δικαιώνει το ΣτΕ ουσιαστικά την απόφαση του Δήμου να εκδώσει εσωτερική διαταγή αναστολής έκδοσης των οικοδομικών αδειών

που κάνουν χρήση των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) για να εξασφαλίσουν «μπόνους» δόμησης. Η εν λόγω απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναστέλλει -μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης από την Ολομέλεια- την εκτέλεση απόφασης του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για την ακύρωση της εσωτερικής διαταγής του Δήμου 3Β.

Να θυμίσουμε ότι ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής -μετά από παρέμβαση του ΤΕΕ και του προέδρου, Γιώργου Στασινού- είχε ακυρώσει τη σχετική απόφαση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για απόρριψη αιτήσεων έκδοσης οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση του ΝΟΚ. Μάλιστα, κατά την απόφασή του ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης είχε τονίσει πως ο δήμος έχει «προς την παρούσα απόφαση υποχρέωση συμμόρφωσης χωρίς καθυστέρηση».

Σε ανακοίνωσή του γραφείου Τύπου του Δήμου, γίνεται λόγος για πλήρη δικαίωση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, ενώ τονίζει πως «παρά τις συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και του ΤΕΕ να ανακόψουν τον αγώνα που έχει ξεκινήσει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, να προστατέψει την πόλη έναντι στην υπερδόμηση που προκαλούν οι διαταξεις του ΝΟΚ, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, με την απόφαση καταπέλτη, όχι μόνο ανοίγει το δρόμο να συνεχιστεί η μερική αναστολή της έκδοσης αδειών από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου, αλλά θέτει ξεκάθαρα θέμα αμφισβήτησης της νομιμότητας όσων αδειών εκδίδονται κάνοντας χρήση των αντισυνταγματικών διατάξεων του ΝΟΚ, μέχρι την εκδίκαση της απόφασης από την Ολομέλεια του ΣτΕ».

Να θυμίσουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ του δημάρχου, Γρ. Κωνσταντέλου και του προέδρου του ΤΕΕ, Γ. Στασινού.

Για μια “απαράδεκτη” ανακοίνωση που βρίθει ανακριβειών και χρησιμοποιεί άκρως προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχε κάνει λόγο ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος σε δημόσια απάντηση του στην ανακοίνωση και το εξώδικο του Προέδρου του ΤΕΕ με αφορμή τα θέματα εφαρμογής του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.

Ο κ. Κωνσταντέλλος υπογραμμίζει στην απάντηση του ότι τις τελευταίες μέρες έχει δημιουργηθεί μείζον θέμα με τις ενέργειες των δήμων αλλά και της ΚΕΔΕ, “μετά από διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ, να βάλουν φρένο στην ξέφρενη υπερδόμηση που προκαλούν οι προβλέψεις του ΝΟΚ και τα μπόνους σε ύψος, όγκο και εμβαδόν που δίνουν στα νέα κτήρια που εμφανίζονται στις πόλεις μας”.

“Εν μέσω των σημαντικών εξελίξεων που απασχολούν έντονα τις τοπικές κοινωνίες, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας εξέδωσε μία απαράδεκτη ανακοίνωση αλλά και απέστειλε εξώδικη πρόσκληση σε δήμους, μεταξύ των οποίων και στο δικό μας, οι οποίες βρίθουν ανακριβειών αλλά και άκρως προσβλητικών χαρακτηρισμών για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Δημάρχων”, τόνιζε ο Δήμαρχος.

Τι είχε υποστηρίξει ο Στασινός

Στην πρώτη ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ ανάφερε ότι: «Κάθε συζήτηση για περιορισμό ή κατάργησή τους υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας και βλάπτει τις ζωές των πολιτών και το περιβάλλον. Είναι μάλιστα εξόχως αντιεπιστημονικό και βαθιά συντηρητικό να υποστηρίζεται ότι δήθεν υποβαθμίζεται η ζωή των πολιτών ή το αστικό περιβάλλον από τυχόν αύξηση του ύψους των κτιρίων».Και συνέχιζε: «Κάποιοι για να μη κτιστούν δίπλα τους άλλα κτίρια, κάποια ρετιρέ για να μη χάσουν τη θέα τους, κάποιοι για να αυξήσουν την αξία της υφιστάμενης περιουσίας τους, κάποιοι απλά για να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά συμφέροντα. Δεν μπορούν αυτά να αποτελούν κριτήριο δημόσιων πολιτικών.

Για όσους δημάρχους αυθαιρετούν και προσπαθούν να επιβάλλουν «ενός ανδρός αρχή» στην περιοχή τους, έχω να παρατηρήσω ότι οι εποχές του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Δεν έχουν οι δήμοι καμία αρμοδιότητα να επιβάλλουν απαγορεύσεις έκδοσης αδειών δόμησης. Τους ζητώ να σεβαστούν τη νομιμότητα και να απέχουν από κάθε ενέργεια που προσβάλει το νόμο και την εφαρμογή του ΝΟΚ».

Διαβάστε επίσης:

MRB: Προβάδισμα 16,3 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Πώς είδαν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
Σλοβακία: Στο χειρουργείο ο πρωθυπουργός Φίτσο – Κρίσιμη αλλά σταθερή η κατάστασή του
Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος: Είναι καθήκον μας να ιδρύσουμε ναυτικές σχολές και να φέρουμε νέους στη ναυτιλία
 

Keywords
Αναζητήσεις
psila-ktiria-apofasi-ste-dikaionei-konstantello-gia-tin-anastoli-ton-oikodomikon-adeion.htm
Τυχαία Θέματα