ifo-EconPol Europe: Οικονομολόγοι ζητούν μεταρρύθμιση της ερευνητικής πολιτικής της ΕΕ

Έκθεση ομάδας οικονομολόγων από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία επικρίνει την πολιτική καινοτομίας της ΕΕ και την κατεύθυνση των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη στην Ευρώπη και ζητά αλλαγές.

«Η ΕΕ χάνει την κούρσα της καινοτομίας, εγκαταλείποντας έτσι την οικονομική ευημερία και παραδίδοντας τη ρυθμιστική και γεωπολιτική της επιρροή. Η πλήρης απουσία της από την ομάδα των 20 κορυφαίων τεχνολογικών εταιρειών και των 20 κορυφαίων νεοφυών επιχειρήσεων

είναι ανησυχητική. Ξοδεύει πολύ λίγα για Έρευνα & Ανάπτυξη και επικεντρώνεται στη μεσαία τεχνολογία», λέει ο νομπελίστας Jean Tirole από τη Σχολή Οικονομικών της Τουλούζης. Ο πρόεδρος του Ifo, Clemens Fuest, προσθέτει: «Οι επενδύσεις στην έρευνα της ΕΕ συγκεντρώνονται στην αυτοκινητοβιομηχανία και σε παρόμοιους τομείς, ενώ η Ευρώπη μένει όλο και πιο πίσω σε αναπτυσσόμενους τομείς υψηλής τεχνολογίας, όπως η ψηφιακή οικονομία. Η ήπειρος έχει παγιδευτεί σε μια παγίδα μεσαίας τεχνολογίας».

«Για να αντιστραφεί η τρέχουσα τάση, η έκθεση συνιστά ότι η ΕΕ θα πρέπει να επενδύσει πολύ περισσότερο στην ανατρεπτική καινοτομία και να υποστηρίξει έργα υψηλής τεχνολογίας που απαιτούν χαμηλό επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας», λέει ο Tirole. «Επίσης, η διακυβέρνηση του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» θα πρέπει να ευνοήσει περισσότερο την καινοτομία- η ΕΕ θα πρέπει, επομένως, να μειώσει τον πολιτικό έλεγχο των επιστημονικών επιλογών, να εμπλέξει περισσότερους κορυφαίους επιστήμονες και να δώσει στους τελευταίους μεγαλύτερη διακριτική ευχέρεια και μεγαλύτερη ευελιξία. Μόνο τότε η ΕΕ θα μπορέσει να ξεφύγει από την παγίδα της μέσης τεχνολογίας, υποστηρίζοντας την καινοτομία που αλλάζει τα δεδομένα», προσθέτει.

Ο Fuest προσθέτει πως «για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της, η ΕΕ πρέπει να αλλάξει την ερευνητική της πολιτική, ώστε να εστιάζει περισσότερο στις πρωτοποριακές καινοτομίες, διευρύνοντας παράλληλα τη βάση της. Πρέπει, επίσης, να υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά τη διακυβέρνηση της κατανομής των ευρωπαϊκών κονδυλίων στο θέμα αυτό».

Η έκθεση «Πολιτική καινοτομίας της ΕΕ - Πώς να ξεφύγουμε από την παγίδα της μέσης τεχνολογίας;» δημοσιεύθηκε στις Βρυξέλλες την Τετάρτη (10/4) Συντάχθηκε υπό την ηγεσία των Clemens Fuest και Daniel Gros από το Ινστιτούτο για τη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου, και τον Jean Tirole.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (EIC) θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί κατά τα πρότυπα των αμερικανικών οργανισμών ARPA. Αυτό θα οδηγούσε σε περισσότερους επιστήμονες και λιγότερους δημόσιους υπαλλήλους στις επιτροπές. Σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων και επιλογής στην ΕΕ είναι εξαιρετικά γραφειοκρατικές και υπόκεινται σε ένα άκαμπτο και περίπλοκο σύνολο κανόνων. Ως αποτέλεσμα, σήμερα προωθούνται στην Ευρώπη πολύ λίγες πρωτοποριακές καινοτομίες και η χρηματοδότηση επικεντρώνεται υπερβολικά στην αντιμετώπιση των ατελειών της κεφαλαιαγοράς, που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα μπορούσαν να διατεθούν περισσότερα χρήματα, με την ανακατανομή του μεγαλύτερου μέρους του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ), το οποίο φαίνεται να έχει επιτύχει ελάχιστα μέχρι σήμερα.

#IFO_INSTITUTE #Ifo #ECONPOL_EUROPE #ΕΕ #ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ_ΠΟΛΙΤΙΚΗ #Μεταρρύθμιση #ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα
-EconPol Europe, Οικονομολόγοι,-EconPol Europe, oikonomologoi